Arama

Mehmet Akif Ersoy kimdir? Mehmet Akif Ersoy hakkında bilgiler

İstiklal ve istikbal mücadelemizin en çetin geçtiği dönemlerde Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alındı. 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşı'nın kabulünün kaçıncı yılı? İstiklal Marşı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 12 Mart 1921'de yapılan oturumda Türkiye'nin milli marşı olarak kabul edildi. Peki, yıllar önce bugün kabul edilen İstiklal Marşı'nın kabulünün kaçıncı yılı? İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy kimdir? İşte, Mehmet Akif Ersoy hakkında bilinmeyenler...

  • 4
  • 12
Tevazusu her şeyin önüne geçti
Tevazusu her şeyin önüne geçti

Mehmet Akif, yalnızca şair yönüyle karşımıza çıkmaz. Akif, aynı zamanda güreşçi, yüzücü ve lisanlara hakim bir entelektüeldir. Fakat şair bu çok yönlülüğünü insanların gözüne sokarak değil büyük bir tevazu içinde yaşamayı tercih etmiş. Öyle ki Mithat Cemal onu ilk tanıdığında Arapça bilen bir şair olarak düşünmüş. Hatta söylediği Fransızca bir kelimeyi anlamadığını zannedip "Zavallı adam anlamadı mahcup oldu" der anılarında. Ama sonra bakmış ki, Fransızcayı ana dili gibi hatta bir kitabı anında çevirebilecek kadar iyi biliyor; mahcup olmuş.

  • 5
  • 12
Okulunu birincilikle bitirdi
Okulunu birincilikle bitirdi

Edebiyatta alanında başarılı olan şair aynı zamanda baytarlık alanındaki başarısıyla da takdire şayan bir duruş sergilemiştir. Güreşe, spora çok ilgili bir genç olan Akif, veterinerlik bölümünü birincilikle bitirmiş… Gençliğinde deniz yarışlarında, yaya koşularında, atlama müsabakalarında da hep birinciliği kazanmış.

  • 6
  • 12
Bostan ve Gülistan'a ezbere ders verecek kadar hakim
Bostan ve Gülistan’a ezbere ders verecek kadar hakim

Akif, Farsça, Arapça, Fransızca ve Türkçe'nin her yerde kullanılan lehçelerini biliyordu.

Şair yalnızca Ziya Paşa, Muallim Naci, Namık Kemal, Abdülhak Hamit gibi yerli isimlerden etkilenmemiş aynı zamanda kendi ifadesiyle " Hugo, Lamartine, Victor Hugo Emile Zola'nın kitaplarını" ana diliyle okumuş. Bostan ve Gülistan'ı ezbere ders verecek kadar iyi bilirmiş. Hem Doğu hem de Batı klasiklerine hakim bir entelektüeldir.

  • 7
  • 12
Şairin en sevdiği şiir
Şairin en sevdiği şiir

Akif'in en sevdiği şiir, 'Ne bana yaradı cismim ne yâre yar oldu, / İlahi, ben bu bir avuç türabı neyleyeyim?' ilahisiymiş.

Anadolu'yu karış karış gezen şair, gittiği yerlerde insanların sevinçlerini, hüzünlerini, zaaflarını öğrenmiş, onları yakından tanıma fırsatı bulmuş. Akif'in Türk köylerini, Anadolu'yu karış karış gezmesi, İstiklal Marşı ve Safahat'ı yazmasına zemin hazırlamış.

  • 8
  • 12
Polis tarafından takip edilerek rencide edilen İstiklal Marşı şairimiz
Polis tarafından takip edilerek rencide edilen İstiklal Marşı şairimiz

İstiklal Marşı şairimiz yeni kurulan Cumhuriyet sisteminde polis tarafından takip ettirilerek rencide edilmiş. 1935 ortalarında Fransız hakimiyetindeki Antakya'ya giden Akif, orada da peşine bir polis takıldığını ve bu polisin Ankara'dan aldığı emir doğrultusunda yalan yanlış bilgiler topladığını bilmiyormuş. Akif'in, ihtilal hukukuna göre sürekli izlendiği, hakkında rapor tutulduğu, aslı astarı olmayan bilgilerle rencide edildiği anlaşılmış. Akif bu durumu, "Arkamda polis hafiyesi gezdiriyorlar. Ben, vatanını satmış ve memlekete ihanet etmiş adamlar gibi muamele görmeye tahammül edemiyorum ve işte bundan dolayı gidiyorum." cümleleriyle üzülerek ifade etmiş.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN