Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Yaz tatilinde karne alan öğrencilere nasıl davranmak gerekir? Başarılı karne nasıl olur?

Yaz tatilinde karne alan öğrencilere nasıl davranmak gerekir? Başarılı karne nasıl olur?

Bugün, yoğun geçen bir eğitim-öğretim yılı daha sona eriyor. Öğrenciler karnelerini alarak senenin yorgunluğunu atacakları bir tatile giriyorlar. Ebeveynler, çocukların alacakları karneleri merakla bekliyorlar. Bu durumu ebeveynlerin çok fazla abartmaması gerekiyor. Karne karşısında gösterilecek her tepki çocuğun gelişimine etki edecektir. Bu nedenle yaz tatilinde karne alan çocuğa nasıl davranmak gerekir? Tatilde çocuklar neler yapabilir? Başarılı karne nasıl olur? Sizler için derledik.

Karnesi kötü olan öğrenci için, ailesinin tutumu ve tepkisi önemlidir. Alınan karneye gereğinden fazla anlam yükleyen aileler; çocuklarını aşağılayıcı, kıyaslayıcı, utandırıcı davranışlar sergiler. Bu davranışlar, çocuklarda olumsuz bir benlik gelişimine ve kendine güven eksikliğine neden olur.

Çocuğun kendine güvenini ve motivasyonunu olumsuz etkileyen en etkin davranışlar arasında, kendisinin sınıf arkadaşları veya başka çocuklarla kıyaslanmasıdır. Çocuklar başkaları ile kıyaslandıkça, ailelerine karşı daha agresif ve saldırgan olurlar. Çünkü bu çocuklar, ailelerini hiç memnun edemeyeceklerini düşünürler.

Yaşadıkları hayal kırıklıkları kendi kapasitelerini engeller, hayat boyu ailelerini memnun etmeye çalışır ve etraflarını kontrol ederek yoğun bir kaygı yaşarlar. Çocuğun kapasitesinin üstünde beklentilere sahip olmak ve yüksek hedeflere ulaşamadığını görmek, karne döneminde hem aileler hem de çocuklar için baskı ve kaygı yaratır.

Çocuk karnesi ile eve geldiğinde hızla göz atmak ve hemen tepki vermek yerine, onunla karne üzerinde konuşmak için uygun bir zaman belirlenmelidir. Kötü notlar için onu cezalandırmak yerine düşük notları ve/veya öğretmenlerinin olumsuz yorumları hakkındaki fikirleri sorulmalıdır. Önce çocuk dinledikten sonra, dersler ve notlar üzerinde birlikte konuşulmalı ve anne-babanın fikirlerini uygun bir dille kendisiyle paylaşması gerekir.

Çocuğu cezalandırmak anlık bir çözüm üretebilir fakat uzun süreli çözümler için olanak vermez. Ceza vermek, çocuğun kişisel gelişimini engeller. Anne ve babanın çocuğu cezalandırmadan önce başarısızlığın altındaki nedenleri iyi araştırması gerekir. Baskıcı tutumları destekleyen cezalar, çocuğu duygusal ve zihinsel olarak olumsuz etkiler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN