Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Ses kısıklığına ne iyi gelir? Ses kısıklığı neden olur? Ses kısıklığı nasıl geçer?

Ses kısıklığına ne iyi gelir? Ses kısıklığı neden olur? Ses kısıklığı nasıl geçer?

Ses kısılması hayatımızda birçok kez karşılaştığımız rahatsızlıklardan birisi. Özellikle sesin çok fazla kullanılmak zorunda olduğu mesleklerde daha fazla ses kısıklığı şikayetini duyuyoruz. Bunun yanı sıra enfeksiyon kapmak, alerji ya da farklı hastalıklar da ses kısıklığına sebep olabiliyor. Peki, ses kısıklığına ne iyi gelir? Ses kısıklığı neden olur? Ses kısıklığı nasıl geçer? Ses kısıklığı tedavisi nasıldır? Ses kısıklığına karşı hangi önlemler alınır? Ses kısıklığı ciddi hastalıkların habercisi olabilir mi? Sizler için ses kısıklığı hakkında bilinmeyenleri ve merak edilenleri derledik.

  • 1
  • 14
SES NASIL OLUŞUR?
SES NASIL OLUŞUR?

Nefes alma sırasında ses telleri açılır. Konuşma sırasında açılan ses telleri kapalı olur ve akciğerlerden çıkan havayla titreşerek sesin oluşmasını sağlar. Ses telleri ne kadar sıkı kapanırsa ve ne kadar inceyse o kadar hızlı titreşirler ve ses de o kadar ince olur. Ses telleri üzerinde şişlik bulunması halinde kapanmasıyla çıkan ses düzgün olmaz.

HASTALIKLARA ŞİFA 13 BİTKİ ÇAYI ☕

  • 2
  • 14
SES KISIKLIĞI NEDİR?
SES KISIKLIĞI NEDİR?

Ses kısıklığı, genellikle ses değişikliklerindeki bütün anormal durumlar yerine kullanılan bir terim olarak karşımıza çıkar. Sesteki anormallik, sesin hırıltılı, çatallı veya gergin olması yahut şiddetinin veya inceliğinin değişmesi şeklinde olabilir. Temel nedeni ise, genellikle gırtlakta bulunan ses tellerindeki sorunlardır. Ses kısıklığı, yüksek ses ve uzun süren konuşmalar sonucunda oluşabileceği gibi gırtlaktaki iltihap ve enfeksiyon sonucunda da meydana gelebiliyor.

Ses kısılması, çeşitli nedenler sonucunda sesteki çatallaşmanın meydana getirdiği boğuk ses olarak da tanımlanabiliyor. Ancak sorunun meydana geldiği bölgeye göre sesteki değişimler farklılık gösterebiliyor. Rahatsızlık gırtlağın alt bölgesindeyse, ses daha az ve cılız çıkıyor. Gırtlağın üst kısmındaki rahatsızlıkla ses daha fazla kalınlaşır. Sorun ağzın içerisindeyse, ses burundan gelir.

  • 3
  • 14
SES KISIKLIĞI NEDEN OLUR?
SES KISIKLIĞI NEDEN OLUR?

Ses kısıklığının birçok sebebi olabilir. Bunların birçoğu ciddi sağlık problemlerine sebep olmazlar ve kısa zamanda iyileşme gösterir. En sık nedeni olarak 'akut larenjit' gösterilir. Akut larenjit, soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarında veya aşırı bağırmaktan kaynaklanan ses zorlamalarında ortaya çıkar.

Ses kısıklığı, genellikle uzun süre konuşma, yüksek sesle konuşma, çığlık atma gibi durumlar sonucu oluştuğu da biliniyor. Hastalıkların yanı sıra kuru havaya sahip ortamlarda kalmak gibi basit sebepler de ses kısılmasına yol açıyor.

Bunların yanında alkol ve sigara tüketimi, ses tellerindeki titreşim aksaklığı, bazı nörolojik bozukluklar, ses tellerindeki deformasyon sebebiyle oluşmuş polipler, ses teli nodülleri, reflü, gırtlaktaki sinir yaralanmaları ve gırtlak kanseri de ses kısıklığına sebep olan diğer nedenler arasında yer alıyor.

  • 4
  • 14
SES KISIKLIĞI İÇİN NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?
SES KISIKLIĞI İÇİN NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?

* Ses kısıklığı 2-3 haftadan uzun sürerse.
* Ses kısıklığı ile birlikte aşağıdaki belirtiler varsa.
* Soğuk algınlığı gibi belirli bir neden yokken ağrı bulunması.
* Öksürükle kan gelmesi.
* Yutma güçlüğü.
* Boyunda şişlik.
* Birkaç günden uzun süren tam ses kaybı veya seste şiddetli değişiklik olursa doktora başvurmanız gerekebilir.

  • 5
  • 14
SES KISIKLIĞINA HANGİ ÖNLEMLER ALINIR?
SES KISIKLIĞINA HANGİ ÖNLEMLER ALINIR?

Beslenmenize dikkat edin

Sigara ve alkolden uzak durun. Çay, kahve, bitki çayları, süt ve süt ürünlerini aşırı tüketmeyin. Fast-food olarak da bilinen hazır gıdalar, çikolata, kızartmalar, turşu, ketçap, mayonez, hardal, aşırı baharatlı gıdalar, gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi kendisi asitli olan veya asit artırıcı içeceklerden kaçının. Midenizi tıka basa doldurmayın. Yatmadan 2-3 saat önce yemeyi kesin.

Bir anda soğuğa çıkmayın

Odanız aşırı sıcak olmamalı. Isıyı yaklaşık 25 derecede tutun. Kaloriferin üzerine su dolu bir kap koyarak ortamı da nemlendirebilirsiniz. Isıtılmış ortamdan birdenbire soğuğa çıkmak yerine önce bulunduğunuz ortamın ısısını düşürün. Hava koşullarına uygun giyinin.

HANGİ ÇORBA HANGİ HASTALIĞIN TEDAVİSİNE İYİ GELİR?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN