Arama

Öğrenme yeteneğinizi geliştirecek etkili yöntemler

Öğrenme zamana, mekâna ve kişiden kişiye değişen bir dizi süreci ihtiva eder. Hayatımız boyunca pek çok şey öğrenmeye çabalar, yoğun emek ve zaman harcarız. Ancak pek çoğumuz "öğrenmenin de öğrenilecek bir süreç" olduğunun farkına varmayız. Kimi zaman isteksizlik, tembellik, motivasyon kaybı ya da zamanı iyi değerlendirememe gibi unsurlar da öğrenme sürecimizin önündeki en büyük engeller olarak karşımıza çıkar.

  • 3
  • 11
10 BİN SAAT KURALI NEDİR?
10 BİN SAAT KURALI NEDİR?

Bir konuda uzmanlaşmak için en az 10 bin saat bilinçli çalışma yapmanın gerektiğini söyleyen tez.

💠

TED konuşmasıyla ünlenen yazar Malcolm Gladwell, ortaya attığı bu tez ile temel olarak bir konuda uzman olabilmenin 10 bin saat o konu üzerinde çalışılarak gerçekleştirilebileceğini savunur. Yani başarıya ulaşabilmenin hızlı ve kestirme bir yolu yoktur; o konuya uzun zaman ve yoğun emek vermek gerekir.

Bill Gates ve The Beatles gibi mesleklerinde dahi olarak kabul edilen isimler üzerinden verdiği örneklerde Gladwell, 10 bin saat kuralının geçerliliğini vurgular.

📌 Bill Gates, lisede okurken evinin yakınında bulunan ve o zamanlar için nadir nitelikte bir bilgisayar laboratuvarına sahip olan Washington Üniversitesi'ne gidip orada kod çalışmıştır.

📌 The Beatles'ın Hamburg zamanına da değinen bu çalışma, aralıksız 8 saat çaldıkları dönemden bahsetmiş ve her iki örneğin başarısının sırrını bu çalışmaya dayandırmıştır.

📕 Okuma önerisi: Malcolm Gladwell – Outliers: Çizginin Dışındakiler

📌 Kitabı okumak ve incelemek için tıklayın.

  • 4
  • 11
20 SAAT KURALI NEDİR?
20 SAAT KURALI NEDİR?

Josh Kaufman, bir konu hakkında temelinizi sağlam atmanızın sadece 20 saatte gerçekleşebileceğini iddia eder.

💠

Yukarıda bahsettiğimiz 10 bin saat kuralı, bir konuda "uzman" ya da "deha" seviyesine gelebilmemiz açısından önemli. Fakat her birimiz her konuda bu seviyeye ulaşmak istemiyoruz. Bazı konularda sağlam bir temel oluşturmamız bizim için yeterli olabilir.

İşletme koçu Josh Kaufman'ın ortaya attığı bu yaklaşıma göre, bir konuda sağlam bir temel oluşturabilmemiz için 20 saate ihtiyacımız var.

Ancak, 20 saat kuralının başarılı olması için bu 20 saatlik süreci, 45 dakikalık çalışma seanslarına ayırmamız ve günlere yaymamız gerekiyor. Öte yandan bu seanslar boyunca sadece o konuya odaklanmamız, farklı meseleler ile dikkatimizi dağıtmamamız da şart.

📌 Ünlü girişimciler Elon Musk, Mark Zuckerberg ve Oprah Winfrey, başarılarını bu yönteme borçlu olduklarını söylüyorlar.

📕 Okuma önerisi: Josh Kaufman - İlk 20 Saat

📌 Kitabı okumak ve incelemek için tıklayın.

  • 5
  • 11
POMODORO TEKNİĞİ NEDİR?
POMODORO TEKNİĞİ NEDİR?

Öğrenme süreçlerimizi etkileyen konulardan biri de zamanı değerlendirme adına yaşadığımız problemlerdir.

💠

Bu konuda pek çok yöntem geliştirilse de en etkili metotlardan biri Pomodoro tekniğidir. 1980'li yılların sonlarında Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bu teknik, 25 dakika çalışma süresi ve 5 dakikalık kısa molayı kapsar.

Cirillo, bir üniversite öğrencisiyken domates şeklindeki bir mutfak zamanlayıcısı kullanmış ve İtalyanca domates anlamına gelen "Pomodoro" kelimesini bu yönteme isim olarak vermiştir.

📌 POMODORO TEKNİĞİ NASIL UYGULANIR?

Bu teknikte yapılacak olan işlerin veya çalışılacak olan konuların bir listesi yapılır ve öncelikler sıralanır.

📌 Zamanlayıcı 25 dakikaya ayarlanır ve bu zaman diliminde sadece belirlenen tek bir işe odaklanılır.

📌 5 dakika kısa molanın ardından bir sonraki Pomodoro seansına geçilir.

📌 Bu şekilde dört seans, yani 2 saatlik verimli bir çalışmanın ardından 15-30 dakikalık uzun bir mola verilir.

📕 Okuma önerisi: Francesco Cirillo - Pomodoro Tekniği: Hayat Kurtaran Zaman Yönetimi Sistemi

Kitabı okumak ve incelemek için tıklayın.

  • 6
  • 11
ETKİLİ ÖĞRENME NASIL GERÇEKLEŞİR?
ETKİLİ ÖĞRENME NASIL GERÇEKLEŞİR?

Yeni bir şeyler öğrenmek için etkili öğrenmenin nasıl işlediğini de bilmemiz gerekir ve bu kişiden kişiye değişiklik gösterir.

💠

Eğitim teknikleri konusunda yapılan araştırmalarda, bireysel olarak öğrenme sürecinde farklılıklar olsa da şu genel maddeler üzerinden kendi etkili öğrenme metodunuzu geliştirebileceğiniz belirtiliyor:

📌 Bireylerin gün içinde öğrenmeye açık oldukları zaman dilimi birbirinden farklıdır. Bu nedenle kişinin kendi "öğrenme saatini" fark etmeleri gerekir.

📌 Bildiklerinizi pekiştirmek için kendinizi sınava çekebilir ya da o bilgileri başka birilerine aktarmayı deneyebilirsiniz.

📌 Kalabalık ve gürültülü ortamlarda da konsantrasyon sağlamak istiyorsanız bazı dikkat dağıtıcı unsurlardan faydalanmak avantaj olabilir.

📌 Ekip halinde çalışmak kimi zaman konuyu daha iyi ve hızlı kavramanızı sağlayabilir.

📌 Öğrenmeyi kesintisiz sürdürmek iyi bir yöntem değildir. Kısa molalarla zihnin dinlenmesi ve öğretileri düşünmesi gerekir.

📌 Tembellik edilen süreçlerde kendinizi acımasızca yargılamanız, motivasyonunuzu tamamen kaybetmenize sebep olabilir.

📌 Zihin sağlığını arttıran 12 ipucu

  • 7
  • 11
MÜSLÜMAN ÂLİMLER ÖĞRENME İLE İLGİLİ NE DİYOR?
MÜSLÜMAN ÂLİMLER ÖĞRENME İLE İLGİLİ NE DİYOR?

Öğrenme ve eğitimle ilgili süreçlere dair Müslüman âlimlerin görüşleri de bugünlere ışık tutar niteliktedir.

💠

📌 İbn Haldun'a göre eğitim ve öğretimin öğrenci merkezli olması gerektiğini belirtir. İbn Haldun, "ilim öğrenenlere göredir" diyerek öğretimin öğrenciyi merkeze alarak planlanmasını, öğretim yöntem ve metotlarının öğrencilerin seviyelerine göre seçilmesini, öğretimin kolaydan zora, basitten karmaşığa düzenlenmesini tavsiye eder.

📌 İbn-i Sina eğitim alanında araştırma metotları oluşturan bir başka Müslüman âlimdir. İbn-i Sina deneye, gözleme, nedenleri araştırmaya dayanan bir eğitim-öğretim önermiştir. Onun bu önerileri daha sonra pedagoji ilkesi olarak Avrupalı bilim insanları tarafından da yinelenmiştir.

📌 Gazali'nin ortaya koyduğu eğitim görüşünde ise "Bütün kötü huylar ilim ve amel ilacı ile tedavi edilir" anlayışı hâkimdir. Yaparak ve yaşayarak öğrenmenin önemine dikkat çeken Gazali, bir insanın uzun zaman bir şeye devam etmekle ondan zevk almaya başladığına ve eğilimlerinin o yönde geliştiğine değinir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN