Arama

İstanbul’un yaşam kaynağı 3 doğal gölü

İstanbul'un doğal gölleri arasında Terkos Gölü, Küçükçekmece Gölü ve Büyükçekmece Gölü yer almaktadır. Bunlar, vadilerin sular altında kalmasından sonra meydana gelmiştir. İstanbul'un doğal güzellikleri arasında yer alan bu göller, şehrin eşsiz silüetini tamamlar. Aynı zamanda şehirdeki su kullanımının da önemli bir bölümünü karşılamaktadır. İstanbul'un yaşam kaynağı 3 doğal göl hakkındaki detayları derledik…

Terkos Gölü'nde yapılabilecek faaliyetler

📌Terkos Gölü balıkçılıkla ilgilenenler için önemli bir alandır. Terkos Gölü, balık avı açısından turna yatağı olarak görülür. Bunun yanında sazan ve kızılkanat gibi balıklar da tutulabilmektedir. Terkos Gölü bilhassa balıkçılar için hafta içi sakin bir ortam sunar.

📌Terkos Gölü çevresi ayrıca hafta sonları piknik yapmak amacıyla gelen birçok ziyaretçiyi ağırlar.

📌Tertemiz havası, sakinliği, muhteşem güzellikleriyle ilgi odağı mekanlardan biridir. Aynı zamanda göl bölgedeki turizm alanları da canlandırmıştır. Göl çevresinde oteller ve piknik alanlar bulunmaktadır.

İstanbul tarihinden 20 ilk

  • 5
  • 12
BÜYÜKÇEKMECE GÖLÜ
BÜYÜKÇEKMECE GÖLÜ

Büyükçekmece Gölü'nün özellikleri

📌İstanbul'un batısındaki yerleşim yerlerinden biri olan Büyükçekmece'de, Karasu Çayı'nın Marmara Denizi'ne döküldüğü yerde oluşmuş sığ bir kıyı gölüdür.

📌Göl, İstanbul'un içme suyu kaynağı olarak kullanılmaktadır.

📌Göl, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yapılarla derinleştirilmiştir. Gölün deniz ayağına bir baraj yapılmıştır.

📌Göl, içme suyu amaçlı kullanılmak üzere, etrafına ve denize yakın kısmına yapılan seddeler ile derinleştirilmiş, baraj haline dönüştürülmüştür.

📌Çatalca yöresinden güneye doğru inen derenin yükselen deniz seviyesi altında kalmasıyla koy halinde oluşmuş, sonra önü, koyun orta kısmında çakıl, kum ve kil gibi maddelerin meydana getirdiği bir dil ile tıkanmıştır.

📌Bu dil üzerinde gölü denize bağlayan bir kesinti bulunur ve bunun üzerinden çok gözlü tarihi bir köprü olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü geçer.

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü

İstanbul ilinin Büyükçekmece ilçesinde bulunan, Büyükçekmece ile Mimarsinan arasında yer alan tarihi köprüdür. İstanbul'u Avrupa'ya bağlayan tarihi ticaret yolu üzerinde, Büyükçekmece Gölü'nün Marmara Denizi ile birleştiği noktada yapılmıştır.

Mimar Sinan tarafından inşa edilen köprü, İstanbul'a 36 km uzaklıkta yer almaktadır. Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) Zigetvar Seferi'ne çıkarken, ordunun, Büyükçekmece Gölü ile denizin birleştiği bu noktadan sallarla karşıya geçmekte çok zorlanması üzerine buraya köprü yapılmasını emretmiştir. Ancak Kanuni Sultan Süleyman, Zigetvar Kuşatması'nda öldüğü için köprü, oğlu II. Selim zamanında, 1567'de tamamlanmıştır.

📌Büyükçekmece Gölünün Marmara Denizi ile birleştiği yerde Büyükçekmece Barajı yer alır. Baraj ile deniz arasında hafif tuzlu bir göl, su odacıkları ve sazlıklar bulunur.

Ülkelerin içinden geçen nehirler

Göl neden 'çekmece' olarak anıldı?

Göl adını köprü olmadığı zamanlarda üzerinde yer alan çekmece adı verilen elle çekilerek karşıya geçmek için kullanılan salların büyük olmasından alır.

🔎Büyükçekmece Gölü nasıl oluştu?

📌Büyükçekmece oluşmasında, genç faylara ait veriler bulunmaktadır.

📌Buzul dönemindeki vadilerin derine aşındırma işlemi de bu fay zonlarını takip ederek heyelanların oluşmasına neden olmuştur.

📌Ayrıca, heyelanların oluşmasında diğer hazırlayıcı parametreler geçirimsiz özellikte fisürlü kil ile ara seviyelerde geçirimli kum düzeylerinin bulunması ve heyelanların topuk kısımlarının aşındırılması olayları etken olduğu belirlenmiştir.

Büyükçekmece Gölü'nün kullanım alanları

📌İçme suyu amaçlı kullanılan Büyükçekmece Gölü'nün güneyinde kentsel yerleşimler bulunmaktadır. Göl çevresi kuzeydeki geniş ovalara kadar büyük oranda tarım amaçlı kullanılmaktadır.

📌Öte yandan gölün hemen batısında orta büyüklükte bir taş ocağı ve gölün güneybatısında çimento fabrikası bulunur.

Gölde yapılabilecek faaliyetler

📌Gölde balık tutmaya elverişlidir. Gölde eskiden 30 tür balık varken bu sayı halihazırda 4'ü yabancı tür olmak üzere 15 tür balık kalmıştır.

📌Alan düzenli bir şekilde İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu tarafından izlenmektedir.

Büyükçekmece Gölü'ne nasıl gidilir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN