Arama

Hafızamızdaki taze yaralar: Depremler

İnsanlık tarihi boyunca deprem, insanların en büyük korkularından biri oldu. Tarih boyunca yerleşim merkezlerinin kuruluşunda deprem olgusu önemli bir rol oynadı. Üç deprem levhasının birbirine yaklaştığı Anadolu, dünya tarihi boyunca bir deprem beşiği oldu. Her doğal afet esnasında ciddi yaralar alsa da bölge, yeniden imar edilerek insanlık tarihine hizmet etti.

Afrika, Arap ve Avrasya levhalarının arasında bulunan ve en aktif fay hatlarının geçtiği ülkemiz tarihin her döneminde sıklıkla sallanan bir konumda oldu.

◾ Günümüzde de her yıl yüzlerce depreme sahne olan bölge en son 6 Şubat Kahramanmaraş / Pazarcık depremi ile büyük hasar aldı.

Son 100 yılın en büyük üçüncü depremi

◾ Fay hatlarının kesişim noktasında bulunan Anadolu, tarihi çağların her döneminde bir deprem yuvası oldu. Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu Fay hatlarına sahip olan bölgemiz tarih boyunca büyük yıkımlara sahne oldu.

◾ Gerçekleşen yüksek dereceli depremler neticesinde asırlar içinde şehirler yıkılmış, medeniyetler tarihe karışmış olsa da yenileri hızla inşa edildi.

Tarihte İslam coğrafyalarında meydana gelen depremler

İstanbul'un fethine kadar olan şehir tarihinde tespit edilen elliden fazla ciddi deprem vuku buldu. Bunlardan en çok bilineni 557 senesinde gerçekleşendir.

◾ Bu deprem sırasında şehir surları yer yer yıkıldı ve ciddi hasar aldı, Ayasofya'nın tüm Hristiyan camiasında çokça bahsedilen kubbesi çöktü.

Ortak değerlerimiz "deprem"

Fatih Sultan Mehmed Han'ın İstanbul'u fethetmesinin ardından gerçekleşen ilk ciddi deprem, II. Bayezid döneminde 1509 yılında gerçekleşti . Yıkım derecesi çok büyük olan afet halk arasında yıllarca "Küçük Kıyamet" olarak anıldı.

◾ Artçıları ile birlikte kırk beş güne yakın bir zaman dilimi boyunca devam eden deprem sonucunda İstanbul'daki binaların ciddi bir kısmı yıkıldı ve binlerce insan vefat etti. Tehlike o denli büyüktü ki Sultan II. Bayezid bir müddet sarayın bahesinde bir çadırda kaldıktan sonra Edirne'ye avdet etti.

Şair sultan: II. Bayezid

1509 yılındaki büyük deprem sonucunda İstanbul'un imar planı dahi değişti. O güne kadar yığma taş tekniği ile inşa edilen yapılar yerini ahşap malzemeye bıraktı.

◾ Deprem anında daha az zarar veren ahşap tercih edilse de bu tarihten itibaren de İstanbul'da daha evvel görülmemiş büyüklükte yangınlar görüldü.

İstanbul'un son büyük depremi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN