Arama

Özel öğrenme güçlüğü: Disleksi

Disleksi, kişinin dil, okuma ve yazma alanlarında sorunlar yaşamasına neden olan bir öğrenme bozukluğudur. Disleksi yaşayan bireyler, eğitim hayatlarında birçok zorlukla karşılaşırlar. Bu öğrenme bozukluğunun erken yaşta teşhis edilmesi ve kişiye özel doğru tedavi yöntemlerine başlanması akademik başarının zarar görmesini büyük oranda engeller.

Disleksi, beynin dili işleyen alanlarını, dikkat ve hafızayı da etkileyebilir. Disleksinin boyutu kişiden kişiye değişiklik gösterir; öğrenme güçlüğünün gerçek seviyesi çocuğun okumayı öğrenmeye başladığı dönemde netleşir.

◾ Disleksinin belirli bir tedavi yöntemi yoktur ve erken teşhis önemlidir. Bu öğrenme bozukluğu bazen teşhis edilemeyerek erişkinliğe kadar tanımlanamaz.

DİSLEKSİ KAÇ ÇEŞİTTİR?

◾ Disleksi, 6 farklı şekilde gözlemlenebilir.

Fonolojik disleksi: Bu disleksi çeşidinde kişiler, sözcükleri seslendirmede zorluk yaşayabilir, işitsel sorundan daha çok görsel işleme sorunu ön plandadır. Özellikle tek tek sesleri tanıma okusunda sorun yaşarlar. Bu durum çocukların okumayı öğrenirken zorlanmalarına neden olur.

Yüzeysel disleksi: Kelimelerin tanınmasında ve yazıya dökülmesinde yaşanılan zorluktur.

Görsel disleksi: Görsel problemlerden ya da nörolojik nedenlerden kaynaklı okumada yaşanılan güçlüktür.

Psikolojide Bağlanma Stilleri

Birincil disleksi: Beynin serebral korteks alanında gerçekleşen bir sorundur. Yaşla birlikte değişim göstermez ve disleksinin en sık görülen türüdür.

İkincil (gelişime bağlı) disleksi: Anne karnındaki bebeğin beyin gelişiminin erken dönemlerinde başlar. Disleksinin bu türü çocuğun büyüme sürecinde azalabilir. Erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla görülür.

Travmaya bağlı disleksi: Erişkin ve çocuklarda, travma veya hastalık sebebiyle beynin zarar görmesiyle oluşan öğrenme güçlüğüdür.

Disleksi olan çocuğun özellikleri nelerdir?

◾ Disleksiye sahip çocuklar, genel olarak yaşıtlarına göre daha meraklıdırlar ve görsel zekaları yüksektir. Sözcükler yerine görsel olarak düşünürler.

◾ Bir metni hızlı okuyamaz, sözcükleri hatırlayamaz, ezber yapmakta zorlanırlar. Okuma hususunda diğer çocuklara nazaran düşük öz güvenli ve isteksiz olurlar.

Yaşamda Dengeli Olmanın Önemi

Disleksiye sahip olan çocukların aileleri neler yapmalı?

◾ Disleksi hakkında araştırmalar ve okumalar yaparak bu öğrenme bozukluğuna dair bilgilenebilirsiniz.

◾ Aileler, disleksiye sahip olmayan çocukların kolayca kavradığı konuları çocuklarının da aynı şekilde öğrenmeyeceğinin farkında olmalı. Bu süreçte çocuklarına sevgi ve sabırla yaklaşarak onları desteklemeliler.

◾ İmkan dahilinde çocuğunuzu disleksi öğrencileri için tasarlanmış okullara göndererek iyi bir eğitim almasını sağlayabilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN