Arama

Tophane Çeşmesi hakkında 7 bilinmeyen detay

Sultan I. Mahmut tarafından yaptırılan İstanbul'un üçüncü büyük çeşmesinin belki her gün önünden geçiyorsunuz fakat tarihine dair hangi detayları biliyorsunuz? Sizler için padişah yadigarı, saçaklarına kadar her ayrıntısı ile eşsiz bir anıt gibi dikilen çeşmeye ait 7 bilinmeyen detayı derledik.

Son olarak çeşme, 2006 yılında restore edilmiştir. Bu yenileme çalışmalarında çeşmenin bezemeleri, 40 metrekarelik 23 ayar altın varakla zenginleştirilmiş, tarihi gravürlere sadık kalınarak saçak ile kubbe yeniden yapılmış ve çeşmeye yeniden su verilmiştir. Döneminin mimari sentezini ve bezemesini özgün halde günümüze taşıyan Tophane Çeşmesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün mülkiyetindedir.

  • 10
  • 14
TARİH KİTABESİ ŞAİR NAFİHİ'YE AİTTİR
TARİH KİTABESİ ŞAİR NAFİHİ’YE AİTTİR

Çeşme gövdesinin üst kısmını çepçevre dolaşan ve her cepheye beşer mısralık ikişer satır halinde tertip edilen celî sülüsle yazılmış kırk mısralık bir tarih kasidesi vardır ki şimdiye kadar tam ve doğru olarak hiçbir yerde neşredilmemiştir.

  • 11
  • 14

Tophane çeşmesinin ikinci kitabesi köşe pahları üzerine dörder mısralık birer kıt'a halinde hürde talikle yazılmış olan ve şair Rahmî'ye ait bulunan on altı mısralık bir tarih kasidesidir.

  • 12
  • 14

Tophane çeşmesinde mevcut bulunan üçüncü kitabe her cephede ikişer tane bulunan hücrelerin üzerine birer beyt halinde tertip edilmiş ve ikinci kitabeden daha küçük bir talik ile yazılmış on altı mısralık bir tarih kasidesidir. Kasidenin nâzımı Hanîf İbrahim Efendi'dir.

  • 13
  • 14
ÇEŞMENİN İNŞASIDA FEN VE SANAT USTALARI ÇALIŞTI
ÇEŞMENİN İNŞASIDA FEN VE SANAT USTALARI ÇALIŞTI

Çeşmenin inşasında birçok fen ve sanat erbabı çalışmıştır. Duvarlar ile kaplamaları ve çatısı devrin hassa ser mimarı Mehmet Ağa'nın nezareti altında inşa edilmiştir. Yalnız inşaat tekniği bakımından değil; mimarî, mermertraşlık, ahşap yontma, hat ve şiir sanatları bakımından da oldukça zengin abidelerimizden biridir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN