Arama

Tarihteki ilk tıbbi metin ne zaman yazıldı?

Vücudumuz adeta bir saat gibi sistemlerin uyumuyla çalışır. Sistemdeki en ufak bir aksaklık da bizi hasta eder. İşte o zaman şifayı ilaçlarda, doğada aramak gerekir. Peki, insanlık ilk tıbbi metinle ne zaman karşılaştı? MÖ üç bininci yıldan kalma, çıkarılmış en eski tıbbi metin Sümerlere ait. Eczacılık adına ilerlemenin ilk adımını sizler için derledik…

MÖ 3000'li yüzyılın sonlarına doğru yaşamış bir Sümerli hekim, meslektaşları ve öğrencileri için en kıymetli tıbbi reçetelerini bir araya getirip kaydetmeye karar verir. Islak topraktan 16 santim uzunluğunda 9 buçuk santim genişliğinde bir tablet hazırlar. Kamış kalemin ucunu eğik biçimde yontarak zamanın yazısı olan çivi yazısıyla gözde ilaçlarının bir düzinesini tablete yazar.

İnsanlığın bilinen en eski tıp "el kitabı" olan bu kil belge, bir Amerikan kazı ekibince ortaya çıkarılıp Philadelphia Üniversite Müzesi'ne götürülünceye dek dört bin yılı aşkın süre Nippur kalıntıları altında gömülü kalır.

1953 yılında Philadelphialı bir kimyager olan Martin Levey ve dünyanın önde gelen Asur bilimcilerinden ve dünya çapında tanınmış Sümer ve Sümer dili uzmanı olarak kabul edilen Samuel Noah Kramer tablet üzerine çalışmalar yapar.

Kramer, tabletteki Sümer göstergelerinin okunmasına ve dil bilgisel yapıların çözümlenmesine yönelirken Levey de insanlığın ilk ilaç formülleri kitapçığının okunabilir kısımlarını, kadim devirlerdeki kimyasal ve teknolojik süreçleri anlaması ve bilgisiyle yaşama döndürür.

Kadim bilgilerden öğrenildiğine göre Sümerli hekim de günümüzdeki meslektaşları gibi ilaçların ana maddelerini bitkisel, hayvansal ve madensel kaynaklardan sağlamıştır. Öncelikli mineralleri arasında sodyum klorid (tuz) ve potasyum nitrat (güherçile) bulunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN