Arama

Sultan Abdülhamid'in albümünden fotoğraflarla Osmanlı'da sağlık

Osmanlı, İslam medeniyetiyle zirveye ulaşan tıp ilmini miras alıp onu daha ileriye taşıdı. İnsana ve insan sağlığına son derece önem veren devlet, memleketin en ücra köşelerine kadar hizmetini ulaştırdı. Hastalıklara karşı oldukça duyarlı olan II. Abdülhamid, sağlık alanında önemli atılımlar yaptı. İnşa ettirdiği tıp mektepleri, hastanelerin yanı sıra yurt içi ve dışındaki bilimsel çalışmaları desteklemesiyle ülkeyi ihya etti. 19. yüzyılın en büyük görsel arşivi olan Sultan Abdülhamid'in Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu'ndan Osmanlı'da sağlık hizmetlerini sizler için derledik.

Balıkesirli Yakup'un sol ayağının
ameliyatından sonra alınan fotoğrafı

Osmanlı, İslam medeniyetiyle zirveye ulaşan tıp ilmini miras aldı ve onu geliştirdi. Kuruluşundan itibaren sultanların bilim insanlarını destekleyip himayesi altına alması, Anadolu'nun bir cazibe merkezi haline gelmesini sağladı. Bundan dolayı birçok âlim, burada hizmet verdi.

Osmanlı'da uygulanan ilk karantina

Etfal Hastanesi'nin ameliyathanesi

İnsana ve insan sağlığına son derece önem veren Osmanlılar, memleketin her köşesinde hizmet vermeyi kendilerine görev edindi. Özellikle varlıklı kişiler; paşalar, sultanlar kendi adlarına veya vakıfları adına şifa yurtları, hastaneler yaptırdı.

Kolağası Operatör Halid İzzed Bey
Operatör Muavini Yüzbaşı Salih Bey

Osmanlı'da tıp eğitimi usta çırak ilişkisine dayanarak verilebileceği gibi darüşşifa denilen tıp merkezlerine de alınırdı. Teorik ve pratik eğitim sonunda başarılı olanlara icazetname verilirdi.

Abdülhamid'in bilim insanlarına verdiği destekler

Bakterilyolojihane

Sultan Abdülhamid döneminde de sağlığa ehemmiyet verilmiş, yaptırılan tıp mektepleri, hastaneler ve yut içi ve dışındaki bilimsel çalışmaların desteklenmesiyle ülke ihya edildi. Doktor ve eczacıların yanı sıra her kademedeki sağlık personelinin yetiştirilmesine önem verdi.

Sol ayağının ameliyatından sonra alınan fotoğraf

1853-1856 Kırım Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan zührevi hastalıklar için Beyoğlu'nda kadınlara mahsus hastane inşa edildi. Sultan Abdülhamid döneminde inşa edilen Haseki Daru'ş-Şifası'nda Kadın Hastanesi'nde poliklinik sisteminde binalar yapılarak yoksul kadınlara sağlık hizmeti götürdü.

İstanbul'da açılan ilk tebhirhane

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN