Arama

Osmanlı'ya ait bilinmeyen 12 antika

Yavuz Sultan Selim'in hançerinin ön yüzündeki harflerin rakam değerinin 66 olduğunu ve bu sayının, Allah sözcüğünün ebced değeriyle aynı olduğunu biliyor muydunuz? Ya da Sultan Abdülmecid döneminde yapılan zümrütlü askının, Surre Alayı ile Hz. Peygamber'in kabrine gönderilmek için yapıldığını? Sizler için, Osmanlı'ya ait bilinmeyen 12 antika eseri derledik.

  • 3
  • 19
ALTIN BEŞİK
ALTIN BEŞİK

Osmanlı döneminde, yeni doğan şehzade için sarayda üç ayrı beşik ısmarlanır, bunlardan biri padişah, diğerleri valide sultan ve sadrazam adına hazinedarbaşı tarafından yaptırılırdı. Doğumu müjdeleyen haberciler ödüllendirilir, başta padişah olmak üzere bebeği görmeye gelenler hediyelerini sunarlardı.

Eserin tüm dış yüzeyi altın plakalarla kaplıdır. Yan kısımlarına, altından ajur tekniğinde kabartma motiflerin bulunduğu plakalar döşenmiştir.

  • 4
  • 19
ŞAMDAN
ŞAMDAN

Osmanlı'da aydınlatmanın önemli bir ögesi olan şamdanların geçmişi ilk çağlara dayanır. Aydınlatmanın dışında estetik tasarımlarıyla dekorasyonun da önemli bir ögesi olan şamdanlar, çeşitli boylarda çalışılmıştır. Sarayda kullanılan veya Hz. Muhammed'in kabrine gönderilenler ihtişamıyla aynı zamanda zenginliğin de sembolüdür.

  • 5
  • 19
TOPKAPI HANÇERİ
TOPKAPI HANÇERİ

Topkapı Hançeri, Sultan I. Mahmud tarafından Nadir Şah'a hediye olarak yaptırılmıştır. Bu özel yapım hediye şaha iletmek üzere yola çıkarıldığı sırada şahın ölüm haberi alınmış, bu nedenle hediye tekrar Hazine'ye geri getirilmiştir.

Altın üzerine mıhlanmış elmaslar ve iri zümrütlerden oluşan hançerin kabzasının tepesinde G. Clarke markalı bir saat bulunmaktadır.

Topkapı filminin 1964 yılında çekilmesinden sonra, eser "Topkapı Hançeri" olarak ün kazanmıştır.

  • 6
  • 19
SULTAN I. AHMED’İN ASKISI
SULTAN I. AHMED’İN ASKISI

Yüzyıllar boyunca, başta Osmanlılar olmak üzere İslam hükümdarları, Mekke ve Medine halkına para ve yiyecek, kutsal mekânlara da değerli hediyeler ve mücevherler göndermişlerdir. Askıların günümüze dek ulaşan örneklerinin en görkemlileri Hz. Muhammed'in Medine'deki kabrine hediye olarak gönderilenleridir.

Sultan I. Ahmed'in Surre Alayı ile Medine'ye gönderdiği eserlerinden biri olan bu askı, içi oyularak yuvarlatılmış altı köşeli zümrütten yapılmıştır. Askının bütün kenarlarına altınla çerçevelenmiş, üzerleri elmaslarla bezenmiştir. Kapağı altından kafes şeklinde oymalı kubbe biçiminde olup, dış yüzüne elmas ve yakutlar mıhlanmıştır.

Askının iç yüzeyi renkli mine işçiliğiyle süslenmiştir. Eser, inciden yapılmış altı ayak üzerine oturtulmuştur. Üç halkayla kapağa bağlanan askı, 38 santim uzunluğundaki kalın üç sıra zincirle asılmaktadır.

Zincirlerin tutturulduğu altın bir plaka üzerinde, askının Sultan I. Ahmed tarafından 1617 yılında yaptırıldığı, alt kısmında yer alan küçük bir plakada da 6.000 altına mal olduğu yazılıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN