Arama

Orta Asya'nın kadim şehri Türkistan'daki tarihi yerler

Kazakistan'ın güneyindeki Türkistan kenti, Orta Asya'nın kadim şehirlerindendir. Eski zamanlarda köşkler, bahçeler, havuzlarla süslü olan bu şehir, Dünya Mirası Kentleri Örgütü'ne üyedir. Türkistan'da birçok tarihi eser bulunsa da içlerinde en önemlisi Hak yolunun eşiği olarak tanımlanan Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'dir. Türkistan'da yer alan tarihi eserlere daha yakından bakalım.

  • 15
  • 18

📌 Yapı, iki odadan oluşur. Tepelerine kubbe yerleştirilen odaların kuzey tarafı mezarlık, güney tarafı ise mescitten oluşur.

▶ Mescid, yaklaşık 500 kişiliktir. İki odanın ortasında ise bir dehliz yer alır. Dış iki köşesinde on metre yükseklikte minare yer alır.

▶ Arslan Baba ile Hoca Ahmed Yesevi Türbesi arasındaki mesafe 60 kilometredir.

▶ Arslan Baba Türbesi, 7 asır öncesine ait Kur'an-ı Kerim gibi önemli eserlere ev sahipliği yapar.

  • 16
  • 18
TARİHİ OTRAR KENTİ
TARİHİ OTRAR KENTİ

📌 Otrar, Kazakistan'ın güneyindeki Türkistan şehrine 57 kilometre uzaklıktadır. Eskiden Farab olarak anılan Otrar, filozof Farabi'nin doğduğu, Türk imparatoru Timur'un vefat ettiği kenttir.

▶ 13. yüzyılda batı ile doğu arasındaki önemli ticaret merkezlerinden biri olan Otrar, 18. yüzyılda Çungarlar tarafından yapılan saldırı sonucu yıkıldı.

BİLGİ NOTU🔍

Timur kimdir?

Timur, tarihin en büyük cihangirlerinden biriydi. Zamana ve zemine göre değişen siyasi bünyeyi geliştiren, kalabalık orduları fetihlere yönelten etkili bir devlet adamı, askeri bir taktikçi ve strateji uzmanıydı.

  • 17
  • 18

▶Eskiden Kale, Şehristan ve Rabat olmak üzere üç büyük semtten oluşan, etrafı duvarlarla çevrili Otrar, halihazırda 200 hektar alanı kapsayan Otrar Tepesi kalıntısından oluşur.

▶ Şehir merkezinde yer alan Han Camisi'nin mihrap köşesi ve sütunları hala korunur.

▶ Otrar, İslam'ın bölgede yayılmasında kilit rol üstlendi.

▶ Otrar kenti, Kazakistan'ın 1991'de bağımsızlığını ilan etmesiyle açık hava arkeoloji müzesine dönüştürülerek devlet korunmasına alındı.

  • 18
  • 18

▶ Eski dönemde Kale'nin şehir merkeziydi. Şehristan'da aydınlar, bilim adamları ve zengin ailelerin, Rabat'ta ise ustalar ve sıradan halkın otururdu.

▶ Otrar dönemin önemli güzergahlarının kesiştiği noktada yer alırdı. Şehirde altın ve gümüşten madeni paraların basılırdı.

▶ 1218 yılında Moğol ticaret kafilesinin, Harzemşah topraklarında bulunan Otrar'da saldırıya uğraması üzerine Cengiz Han tarafından yakılıp yıkılmıştır. Bu olay tarihte Otrar Faciası olarak bilinir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN