Arama

Mescid-i Aksa'da saklı Selçuklu kitabesi

Kudüs denilince akla hiç şüphesiz Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa gelir. Farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Mescid-i Aksa, tarihte önemli rolleri de üstlenmiştir. Filistin ve çevresinde 28 yıl hüküm süren Selçuklu Devleti'nden kalma saklı kitabe buna bir örnektir. Peki, Mescid-i Aksa'da yüzyıllar sonra ortaya çıkan Selçuklu'nun saklı kitabesinde hangi tarihi gerçeklikler yer alıyordu?

✔ Mescid-i Aksa, Arapça Beytülmakdis olup "mukaddes ev" anlamına gelir.

◾ Şehir için Müslümanların benimsediği ve asırlardır kullandığı Kudüs adı da aynı kökten gelmekte ve aslında şehri değil mabedi ifade etmektedir.

◾ İslam alimleri, Kur'an-ı Kerim'de "el-Mescidü'l-aksa" adıyla anılan ve çevresinin mübarek kılındığı belirtilen yerin "Beytülmakdis" olduğu konusunda ortak görüştedirler.

Hz. Peygamber'in (SAV) Mi'rac yolculuğuna çıkmadan önce Müslümanların kıblesi olan Mescid-i Aksa'ya getirildiği, İsrâ sûresinin ilk âyetinde açıkça belirtilir. Hicretin ardından mescidin kıble oluşu on altı - on yedi ay kadar sürmüştür.

"Bir gece, kendisine bazı âyetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Harâm'dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir."

İsra Suresi, 1. ayet

İsra Suresi'ni dinlemek için tıklayınız

◾ Tarih boyunca birçok medeniyet tarafından kutsal sayılan Kudüs ve çevresinde Selçuklular, 28 yıl hüküm sürdü. Bu çevrede kendilerine ait birçok izler bıraktılar. Kudüs'teki Selçuklular dönemine ait kitabe ise bunlardan en önemlisi...

Bu kitabe Kudüs'te Selçuklulara ait bilinen tek kitabe olması açısından özel bir yere sahiptir.

KUDÜS HAKKINDA 30 İLGİNÇ BİLGİ

Mescid-i Aksa'da yer alan kitabenin bulunması Türk tarihi açısından büyük bir gelişmeye sebep olmuştu. Kitabe yıllar sonra Mescid-i Aksa'nın Mihrab-ı Zekeriya olarak adlandırılan küçük bölümünde bulundu.

Mescid-i Aksa'nın batı bölümünde konumlanan Mihrab-ı Zekeriya, her sabah Hz. Meryem'i ziyaret edip rızık bulduğu yer olarak geçiyordu.

MİHRAB-I ZEKERİYA BÖLÜMÜNÜN MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Mihrap duvarları altın rengi mermerlerle kaplıdır. Yeşil ve mavi boyalarla süslenmiştir. Bu bölümdeki mihrap duvarları 5 metre uzunluğundadır.

◾ Ayrıca mihrabın üst kısmında Memlüklüler zamanından kalma bir de kitabe bulunmaktadır. Ahşap bir panoya mavi zemin üzerinde yazılan bu kitabede Meryem Suresi'nin ilk 5 ayeti bulunmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN