Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Karacaahmet Türbesi’ni tamir ettiren Kanuni’nin eşi Gülfem Hatun

Karacaahmet Türbesi’ni tamir ettiren Kanuni’nin eşi Gülfem Hatun

1511 yılında Kanuni Sultan Süleyman ile evlenen Gülfem Hatun, Sultan'ın ikinci eşidir. Popüler kültür aracılığıyla aşina olduğumuz Gülfem Hatun'un hayatına ve ölümüne dair çeşitli rivayetler bulunur. Fakat göz ardı edilse de padişah eşlerinin en önemli özelliklerinden biri hayırda yarışan kimseler olmasıdır. Peki, Gülfem Hatun'un yaptığı hayır hizmetleri nelerdir?

GÜLFEM HATUN'UN VAKIFLARINA İLİŞKİN BİLGİLER

🔹 Üsküdar Kadı Sicilleri'nde Gülfem Hatun'un 1539 yılında mektep, tabhane ve imaret yapmak üzere çeşitli emlak satın aldığı kayıtlıdır. Ebussuud Efendi'nin imzasını taşıyan vakfiyesi 1542 tarihlidir.

➡ 1542 tarihli İstanbul Vakıfları Tahrir Defteri'ndeki kayıtta cami, mektep ve imaret için ayrılmış gelir kaynağı oldukça fazla emlak ve nakitten oluşmuştur.

Osmanlı'nın şair sultanları

GÜLFEM HATUN'UN YAPTIRDIĞI HAYIR HİZMETLERİ

🔹 Yapımı 1561'de tamamlanan ve tamamen kendi birikimleriyle yaptırdığı Üsküdar'daki Gülfem Hatun Camii ile mektep ve türbesine; ve 34 oda, 11 ev, 6 dükkân, 1 bahçe ve fırın vakfetmiştir. Ancak 1930'daki yol yapım çalışmalarında türbe ve mektep yıkılmıştır.

GÜLFEM HATUN CAMİİ

🔹 Gülfem Hatun'un Üsküdar'da yaptırdığı eserlerden günümüze sadece küçük bir cami ulaşmıştır. Üsküdar'da çarşı içinde Doğancılar Yokuşu'nun alt tarafında, meydanın sağ yanında yer alır.

🔹 Kanûnî Sultan Süleyman zamanında yapılmıştır. Mimar Sinan'ın eserlerini tanıtan tezkirelerde aynı adı taşıyan medreseye rastlanırsa da camiye dair bilgi yoktur.

Sultan Süleyman'dan Sultanlar Sultanı'na

MAHALLE HALKI TARAFINDAN TOPLANAN PARA İLE TAMİR ETTİRİLDİ

🔹 Kapının üstündeki, şair Senîhî tarafından düzenlenmiş ve ta'lik hatla yazılmış altı beyitlik kitâbeden, bir yangında harap olan caminin (Gülistana şebîh oldu yapıldı câmi-i Gülfem), tarih mısrasının gösterdiği 1285'te mahalle halkı tarafından toplanan para ile tamir ettirildiği anlaşılmaktadır.

TOPKAPI SARAYI MÜZESİ ARŞİVİ'NDE GÜLFEM HATUN

🔹 Çağatay Uluçay'ın 1560-61 tarihli Vakıf Muhasebe Defteri'nden tespit ettiğine göre Üsküdar'daki bu camiye, İstanbul'da Süleymaniye civarında ve Bitpazarı'nda odalar, başka yerlerde dükkânlar, evler, fırın, Üsküdar ve Galata'da evler, dükkân ve bahçeler vakfedilmiştir. Vakfiye kaydı, Hadîkatü'l-cevâmi'de belirtilen ölüm tarihiyle uyum gösterir.

Osmanlı'da kadının toplumdaki ve sosyal hayattaki yeri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN