Arama

Askerlerin barınmaları için yapılan Osmanlı kışlaları

Osmanlı'da, gaza ve cihad anlayışından beslenen fütuhat hareketlerinin giderek yoğunlaşmasıyla, düzenli ve daimi bir ordunun gerekliliği görüldü. Bu nedenle askerlerin, soğuk mevsimleri rahat geçirmelerini sağlamak için, kışla yapımına çok önem verildi. Kışla, yazın çadırlarda kalan askerlerin kışın topluca barınmaları için yapılan büyük binalar anlamında geliyordu. Sizler için Osmanlı'da askerlerin barındığı 5 kışlayı derledik.

  • 5
  • 19
Selimiye Kışlası
Selimiye Kışlası

Selimiye Kışlası, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde III. Selim tarafından Nizâm-ı Cedîd askerleri için inşa ettirilen kışladır. 1800-1803 yıllarında Üsküdar'daki Kavak Sarayı'nın arsasına yaptırılmıştır. 1803'te müştemilâtıyla birlikte tamamlanan kışla, bugünkü binanın üçte biri kadar bir alana sahip olmakla birlikte dönemi için büyük bir yapıdır ve İstanbul'daki büyük kışlalar döneminin başlangıcını teşkil eder.

Tarihe karışan iki İstanbul sarayı

Yeniçerilerin isyanı sonucunda yıkılan bu kışla II. Mahmud devrinde kâgir olarak yeniden inşa edildi. Sultan Abdülmecid devrinde iki defa yenilenen kışlanın dört köşesine yedişer katlı birer kule ilâve edildi. 1960-1965 onarımında en alt kat dışındaki bütün döşemeler betonarmeye çevrilmiş ve kuzey kanadının doğu bölümünde binanın dış duvarları korunarak içi betonarme ile yenilenmiştir. Eğimli bir arazide Selimiye Kışlası gibi büyük bir binayı oturtmanın zorluğundan dolayı binanın girişleri arasında kot farkları vardır.

Selimiye Kışlası, Kırım savaşı sırasında hastane olarak kullanıldı. Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale 1854'te kışlaya gelerek yaralı İngiliz askerlerinin tedavisinde görev aldı. Nightingale kışlanın Selimiye Camii tarafındaki kulesinde ikamet etmiştir. Florence Nightingale ve beraberindeki hemşirelerin kaldığı oda günümüzde müzeye dönüştürülmüştür.

Selimiye Kışlası günümüzde 1. Ordu Komutanlığı merkez binası olarak kullanılmaktadır. Kışlanın Güney-Doğu kulesinde Selimiye Askerî Ortaokulu Müzesi, Kuzey-Batı kulesinde ise Florence Nightingale Müzesi yer almaktadır.

  • 9
  • 19
Taşkışla
Taşkışla

Eskiden Osmanlı kışlası olarak kullanılan bugünkü İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Taşkışla Binası, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde Taşkışla Caddesi üzerinde yer alır. Kâgir bir bina olan Taşkışla, dikdörtgen planlı, ortası avlulu, bir bodrum ve iki tam katlı bir yapıdır. Köşelerindeki bölümler hem cepheden dışarıya doğru taşırılarak, hem de üç katlı yapılıp çatıdan daha yukarıya yükseltilerek vurgulanmıştır. Cephelerde katlar birbirinden yatay silmelerle, bütün pencereler de birer çift gömme ayakla ayrılmıştır. İkinci kat pencereleri, üstlerindeki üçgen alınlıklarla daha belirgin hale getirilmiştir.

Şehrin yaşayan sembolü: Taşkışla

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN