Arama

Ahlat Selçuklu Mezarlığı hakkında 10 tarihi bilgi

Bitlis'e bağlı olan Ahlat, Türklerin Anadolu'ya gelişi ve yurt edinişine şahitlik etmiş bir mekan. İlçede yer alan Selçuklu Meydan Mezarlığı da bünyesinde barındırdığı tarihi eserlerle, açık hava müzesini andırıyor. Peki, 210 dekar alanda 8 bin 203 mezarın yer aldığı, "Anadolu'nun Orhun Abideleri" de denilen Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nı 10 bilgide keşfetmeye ne dersiniz?

  • 1
  • 11
Ahlat Selçuklu Mezarlığı hakkında 10 tarihi bilgi
Ahlat Selçuklu Mezarlığı hakkında 10 tarihi bilgi

💠 Ahlat Doğu Anadolu Bölgesinin, Yukarı Murat – Van Bölümü'nde, Süphan ve Nemrut dağları arasında bulunan plato üzerinde kurulmuş, Bitlis iline bağlı, 34 bin nüfuslu bir ilçe merkezidir.

💠 Dünyanın en büyük Türk - İslam mezarlığı olarak bilinen Selçuklu meydan mezarlığı ve tarihi eserleriyle ön plana çıkan Bitlis'in Ahlat ilçesi ziyaretçilerini tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.

  • 2
  • 11
Ahlat Selçuklu Mezarlığı hakkında 10 tarihi bilgi
Ahlat Selçuklu Mezarlığı hakkında 10 tarihi bilgi

💠 "Kubbet-ül islam" olarak adlandırılan Ahlat'ta, 210 dekarlık alana sahip Selçuklu Meydan Mezarlığı'ndaki 8 bin mezar taşı, üzerilerindeki işlemelerle ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

💠 Günümüzde Ahlat daha çok Selçuklu Mezarlığı'ndaki devasa şahideli ve sandukalı anıt mezarlarıyla karşımıza çıkar. Bunun dışında Ahlat'ta 5 tarihi mezar daha bulunmaktadır ama Ahlat'ın asıl ünü Selçuklu Mezarlığı'na bağlıdır.

  • 3
  • 11
Dünyanın en büyük İslam mezarlığı
Dünyanın en büyük İslam mezarlığı

💠 Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan Selçuklu Meydan Mezarlığı, dünyanın en büyük Türk- İslam mezarlığıdır. "Anadolu'nun Orhun Abideleri" de denilen Selçuklu Meydan Mezarlığı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alır.

Günümüze ulaşan mezarların tamamı bir tepe üzerinde bulunur. Selçuklu dönemine ait eski mezarlar tepe ortasında, yeni sayılanlar ise tepenin güney ve doğu kısımlarında olan 14. ile 15 yüzyıl Karakoyunlu devrine ait mezarlardır.

Selçuklu döneminin önemli 3 edebi şahsiyeti

  • 4
  • 11
Urartulardan Osmanlı'ya birçok medeniyetin izlerini taşır
Urartulardan Osmanlı’ya birçok medeniyetin izlerini taşır

💠 Urartulardan Osmanlı'ya kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan, bölgenin önemli turizm destinasyonlarından Ahlat, bünyesinde barındırdığı tarihi eserlerle açık hava müzesini andırıyor.

Ahlat'ta, Urartular ve Urartulardan önceki dönem ile ilgili ciddi bir araştırma yapılmamıştır. Urartular Tuşba (Van) şehrini kendilerine başkent yapmışlardır. Ancak; Anadolu'da Urartuların hakimiyeti Asurlulardan aldıklarını biliyoruz. Bu nedenle Ahlat'ta, Urartu öncesi Asur egemenliğinin bulunması gerekir.Urartu Devleti Anadolu'daki hakimiyet mücadelesinde zayıf düşünce hakimiyeti altındaki yerlerin bir bölümü M.Ö. 6.yüzyıldan itibaren Medler'in eline geçer Ahlat'ta M.Ö. 6.yüz yıldan itibaren önce Med, sonra da Persler'in hakimiyeti altına geçer.

💠 İki Kubbe, Ağrı Bitlis Yolu, 13400 Ahlat / Bitlis

  • 5
  • 11
Yaklaşık 8 bin adet mezar taşı bulunuyor
Yaklaşık 8 bin adet mezar taşı bulunuyor

💠 11.yüzyıldan 16.yüzyıla kadar tarihlenen 435 tanesinde sanatkâr imzası bulunan muhtelif tipolojilerde yaklaşık 8000 adet mezar taşı ve 178 adet kurgan tipi yeraltı mezar odasından oluşmaktadır. 210.000 m2 büyülüğünde olan mezarlık, İslam dünyasının en büyük abide mezarlığı olarak bilinmektedir.

💠 Selçuklu dönemi süsleme özelliklerinin görüldüğü bu mezar taşlarının üzerinde bitkisel ve geometrik süslemelerin yanı sıra yazı sanatının göz alıcı örnekleri de görülmektedir. Ahlat mezar taşları hem ölçü, hem de muhteva bakımından anıt niteliğindedir.

Selçuklu döneminden miras kalan 3 şifahane

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN