Arama

Ne izlemeli diyenler için 5 film önerisi

Vakit kaybı yaşamadan, hızlıca film seçip, izlemek isteyenlerdenseniz, bu listemiz tam size göre... Hafta sonuna hazırlanabilmeniz için "mutlaka" izlemeniz gereken filmleri derledik. Listede; İran sinemasından, Japon sinemasına, Gürcistan sinemasından, Avusturya sinemasına kadar birçok tatta seyirlik öneriler yer alıyor.

🔸 Filmde Azeri, Afgan, Fars, İran gibi birçok ırktan işçiler arasındaki hiyerarşiye vurgu yapılır. Azerilerin kendi aralarında üstünlük ilan ettiği görülür. Çünkü ustabaşı Azeridir ve dolayısıyla Azeriler güçlü taraftır. Afganlar ise işçiler arasında aşağılanan grup olarak en alt sınıf olarak gösterilir.

🔸 Filmin önemli özelliklerinden biri profesyonel oyuncu kullanmak yerine gerçekten inşaatta çalışanların kullanılmasıdır. İran sinemasında bu durumu çok sık görürüz.

🔸 Baran, kışın çekilmiştir. Çünkü kış sefaleti ve yoksulluğu göstermek için en uygun mevsimdir. Kış, zenginlerin mevsimidir.

🔸Yönetmen filminde çeşitli metaforlarla büyük mesajlar verir. Bu nedenle de sinema dünyasında farklı bir yeri vardır.

  • 3
  • 10
Kirazın Tadı (1997)
Kirazın Tadı 1997

😊IMDb: 7.7/10

🔸 İran sinemasının en önemli yönetmenlerinden Abbas Kiyarüstemi'nin 1997 yapımı Altın Palmiye ödüllü filmidir.

🔸 Teması ahlak ve yaşam üzerine kurulur.

🎥Filmin konusu

Film ile seyirci Badii'nin arabasıyla bir yolculuğa çıkar. Badii, bu yolculukta intihar ettikten sonra kiraz ağacının dibine kazdığı mezarına 20 kürek toprak atacak birisini arar. Badii, arabasına binen üç farklı kişiden intiharından sonra kendisini gömmesini teklif eder. Bunlar Kürt bir asker, Afgan bir öğretmen ve yaşlı Türk bir tahnitçidir. Yolculuk sırasında bu kişilerle Badii'nin arasında hayat dersi niteliğinde diyaloglar yaşanır. Seyirci de o arabadakilerle birlikte intihar hakkını, ahlakı ve yaşamı sorgular. Badii o kiraz ağacının dibine gömülür mü yoksa intihar etmekten vaz mı geçer? Yönetmen, bu sorunun cevabını filmi seyredecek olanların yorumuna bırakır.

Film nasıl izlenmeli?

🔸Deneysel sinemanın önde gelen isimlerinden olan yönetmenimiz, intihar olgusuna yaklaşımıyla doğrudan seyirciyi hedef alır. Bireyin hayat ile ölüm arasındaki çekişmenin neresinde durduğuna ayna tutar.

🔸Badii'nin arabasına aldığı üç kişi de onun neden intihar etmek istediğini anlamaya ve onu vazgeçirmeye çalışır. Bu sırada aralarında geçen diyaloglar, seyircinin de intihar olgusuyla ilgili kendi içinde bir fikir oluşmasını sağlar.

◾Aracına üçüncü olarak binen Türk şöyle der:

"Sabah uyandığınızda hiç gökyüzüne baktınız mı?
Şafakta güneşin doğuşunu görmek, istemez misiniz?

Gözlerinizi kapatmak mı istiyorsunuz?
Kirazların lezzetini bırakmak mı istiyorsunuz?"

🔸Çekim senaryosu kitap olarak basılan bu filmi her sinemaseverin mutlaka bir kere de olsa izlemesini öneririz.

  • 5
  • 10
Dersu Uzala (1975)
Dersu Uzala 1975

😊IMDb: 8.2/10

🔸Japon sinemasının önemli yönetmenlerinden Akira Kurosawa, "Dersu Uzala" filmini 1975 yılında Sovyetler Birliği'nde çeker.

🔸Film, Rus kâşif Vladimir Arseniev'in 1902-10 yılları arasında Sibirya bölgesindeki araştırmalardaki anılarından yola çıkarak çekilir.

🔸Tam bir görsel şölen sunan filmde Uzak Doğu'nun iç açıcı doğa manzaraları görülür. Film, çoğu kaynakta sinema sanatının başyapıtları arasında gösterilir.

🎥Filmin konusu

Rus ordusundan bir araştırmacı ve ekibi, uzaklardaki Mançurya ormanlarında araştırma yapmaya gider. Burada Dersu Uzala isimli bir avcıyla karşılaşırlar. Doğanın dilinden anlayan bilge kişilik Dersu Uzala ve araştırmacı subay Arseniev arasında güzel bir dostluk oluşur. Filmi izleyenler, subay ile birlikte Dersu Uzala'dan doğayla ilgili çok şey deneyimler.

Hafta sonu izleyebileceğiniz film önerileri

Dersu ve Arseniev bir gün ormanda ilerlerken karşılarına bir kaplan çıkar. Ormanların kralı olan ve gücü simgeleyen kaplanı kendilerine saldırmak üzere olduğu için Dersu vurmak zorunda kalır. Bu onu çok korkutmuştur, yüzü donar. Tabiatın ve ormanın bir ruhu olduğuna inanan Dersu Uzala o andan itibaren bambaşka biri olur. Bu inancın adı Kanga'dır. Askerlere karşı asabi davranır, onları en küçük sebepten azarlar. Çünkü kaplanı vurarak tabiata zarar vermiş, dengesiyle oynamıştır. Bu olaydan sonra Dersu insanları, ağaçları görmesine rağmen doğada yaşayan ve av olan hayvanları göremez, onlara ateş edemez. Bu haliyle ormanda yaşayamayacağı için Arseniev onu kendi evine, şehre götürür.

🔸 Kurosawa böylece anlatmak istediği tabiat-şehir çatışmasını daha etkili bir şekilde gösterir. Bir şehre, bir odaya bağlı yaşamak Dersu'ya ölüm gibi gelir. Yüzü hiç gülmez. Suya neden para verdiklerine anlam veremez.

🔸Yönetmen, insan ve doğa ilişkisi üzerine seyirciyi düşünmeye davet eder ve insanın asıl ait olduğu yerin doğa olduğunu eşsiz bir anlatım diliyle aktarır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN