Arama

Sultan Abdülhamid'in fotoğraf arşivinde yer alan mukaddes topraklar

Sultan Abdülhamid'in 36 bini aşkın fotoğrafı barındıran albümleri döneminin en büyük görsel arşiviydi. Osmanlı dönemine ait sivil mimari, dini mimari, resmi binalar, meydanlar, külliyeler, köprüler, kervansaraylar, mektepler, hastaneler ve yollar bu fotoğraflarla kayıt altına alındı. Kültürel mirasın korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına olanak sağladı. Abdülhamid'in arşivinde yer alan önemli fotoğraflardan biri de mukaddes topraklardı. Sizler için Sultan Abdülhamid'in arşivinde yer alan Mekke ve Medine'nin fotoğraflarını derledik.

Cennetülbaki

Beytullâh, yani Allah'ın evi olarak nitelendirilen edilen Kâbe'nin, Hz. Âdem'den itibâren mukaddes bir mâbed olduğu ve gücü yetenler için onu haccetmenin farz hükmünde bulunduğu, âyet-i kerîmelerde şöyle bildirilir: "Şüphesiz, âlemlere bereket ve hidâyet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk ev (mâbed), Mekke'deki (Kâbe)'dir.

Harem-i Şerifte cemaat-i Müsliminin salat-ı cumayı eda ettikleri

"Orada ibret alınacak alâmetler vardır; (aynı zamanda Hazret-i) İbrâhim'in makâmı (oradadır). Kim oraya girerse, Hakk'ın gölgesinde emîn bir kişi olur. Oranın yoluna gücü yetenlere, (Allâh rızâsı için) Beytullâh'ı haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır (farzdır). İnkâr edenler de bilsinler ki, Allah bütün âlemlerden müstağnîdir."

(Âl-i İmrân, 96-97)

Kabe hakkında 20 ilginç bilgi

Mekke-i Mükerreme Harem-i Şerifi ile etrafındaki muhtelif manzaraların sureti

Bu ayetler, yeryüzünde ilk olarak inşa edilen mabedin Kâbe olduğunu ortaya koymaktadır. "Kare şeklinde, küp gibi" anlamına gelen Kâbe'nin, Hz. Adem'den beri var olduğu, ancak aradan geçen zamanın ve tabiat hadiselerinin ona dair izleri ortadan kaldırdığı, Hz. İbrahim'in bu mabede ait temelleri yeniden bularak duvarlarını yükseltmek suretiyle bugünkü haline kavuşturduğu, kaynaklarda aktarılan bilgilerdir.

Bayram günü hacıların Mina mevkiinde toplu halleri

Ayette geçen "alemler için hidayet kaynağı" ifadesi ise bütün Müslümanların kıblesi olmak; namazda ona yönelmek; hac ve umre ibadetlerini orada ifa etmek, emniyet ve huzur veren bir belde olması anlamlarına gelmektedir.

Babü's-Safa

Kâbe'nin "mübarek kılınan bir yer olması"na gelince, Allah bu şehri maddi-manevi nice bereketlerle donatmıştır. Zira buradaki ibadetler diğer mabetlerden daha faziletli, sevabı ise katbekat daha fazladır. Burada ifa edilen haccın ve umrenin karşılığı ise günahların affı ve cennetle müjdelenmektir.

Meleklerin kıblesi; Beytü'l Mamur

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN