Arama

İslam uygarlığında coğrafya hakkında az bilinen 25 bilgi

İslam uygarlığında yetişen bilim adamları birçok ilmi konuda öncü oldu. Bunlardan biri de coğrafyaydı. Daha 9. yüzyılın başlarında Ekvator'un uzunluğunu yüksek bilimsel metotlarla 40 bin km kadar bulan Müslümanlar, birçok ilki barındıran eserlerini dünyaya sundu. Dünyanın yuvarlak olduğu fikri, İslam aleminde hicri 1. yüzyılın 2. yüzyıla dönümünde tanınmaya başladı. Öyle ki, Biruni de dahil olmak üzere 10. yüzyılda birçok Müslüman alim için bu bilgisi sıradan sayılıyordu. Sizler için İslam uygarlığında coğrafya hakkında az bilinen 25 bilgiyi derledik.

🔸 9. yüzyılda İslam uygarlığındaki Müslüman gökbilimciler, dünyanın çevresini o kadar doğru hesapladılar ki, bugün 40.068 olarak kabul edilen ölçüyü sadece 201 km. farkla buldular.

🔸 1073 yılında Kaşgarlı Mahmud, farklı dillerin nerelerde konuşulduğunu gösteren, dairesel bir dünya haritası hazırladı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin'in kaleminden "İslam Uygarlığında Coğrafya"

🔸 1154 yılında Müslüman coğrafyacı İdrisî, Kuzey Afrika, Asya ve Avrupa'nın büyük bir bölümünü gösteren ilk atlası çizdi. Bu Marco Polo'nun Çin'e olan yolculukları ile ilgili anılarını yazmadan yüzyıl önceydi.

🔸İdrîsî, 15 yılını Sicilya Norman Kralı II. Roger için 70 tane dünya haritasını hazırlamakla geçirmiştir.

Dünya haritasını ilk çizen alim

🔸 Kristof Kolomb, Amerika'ya ulaşabilmek için, Müslüman coğrafyacılar tarafından oluşturulan haritalar üzerinde incelemeler yaptı.

Amerika'yı Müslümanlar mı keşfetti?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN