Müslüman Türklerin kurduğu ilk devlet Tolunoğulları ya da bilinen adıyla "el Tuluniyyun", Mısır ve Suriye'de hüküm sürdü. Arap coğrafyasında mukim olan bu devlet, tarihi olarak beş hükümdara sahip olsa da arkasında pek çok mühim eser bıraktı. Bu değerli mimari yapılardan birisi de Tolunoğlu Ahmet Camii... Farklı bir mimari ve minaresi ile dikkat çeken mabed, 1140 yıldır tüm görkemi ile ayakta...
◾ Mısır'daki "ilk Türk devleti" olarak bilinen Tolunoğulları devletinin kurucusu Ahmet bin Tolun tarafından yaptırılan cami, başkent Kahire'deki Fustat'ın (eski şehir) kuzeydoğusunda yer alıyor.
◾ Milletimizin Mısır'a bıraktığı en önemli kültürel miraslardan biri olan Tolunoğlu Ahmet Camisi, Türklerin Orta Asya mimarisinin bir yansıması olarak ele alınıyor.
◾ Tamamen tuğladan inşa edilen külliye, cami, hastane, eczane ve iki hamamdan oluşuyor. Esasında cami öne çıkmakla beraber yapının bir külliye olduğunu belirtmek gerekiyor.
◾ Güzelliği ile göz kamaştıran yapıya ait önemli bir kitabe bulunuyor. Söz konusu kitabede yapının hicri takvime göre 265 yılında yani miladi olarak 879'da tamamlandığı bildiriliyor.
◾ Memlük Sultanı Laçin döneminde restorasyon geçiren külliye bu restore hareketleri sayesinde bugün varlığını sürdürüyor.
◾ Memlük Sultanı Laçin döneminde aslına uygun olarak restore edilen Tolunoğlu Ahmet Camii, mimari yapısı ve ziynetleriyle Abbasi geleneğini, özellikle Samarra üslubunu devam ettiren bir eser olarak tebarüz ediyor.
Memlük Sultanı Laçin kimdir?
Memlüklerin on birinci hükümdarı olan Sultanm Laçin, 1296 - 1299 yılları arasında hüküm sürdü.