Arama

Tarihi güzellikleriyle kendisine hayran bırakan Osmanlı şehri: Mostar

İslam medeniyetinin Avrupa'daki en güzel örneklerinden olan Bosna, Osmanlılar'ın imar ve kültür faaliyetleri ile kimliğini bulan bir ülke. Mostar Köprüsü, Eğik Köprü, Koski Mehmed Camii, Nasuh Ağa Camii gibi yapıları ile Bosna'yı zenginleştiren Mostar şehri ise tarihi güzellikleri ve doğası ile kendisine hayran bıraktıran bir Osmanlı şehri...

🔹 Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566'da inşa edilen tarihi Mostar Köprüsü'ne ev sahipliği yapan Mostar, zümrüt yeşili rengiyle bilinen Neretva Nehri ile de ziyaretçilerini büyülüyor.

🔹 Hırvatlar tarafından gerçekleştirilen topçu ateşi ile 1993 yılında ağır hasar gören köprü, bir gün ayakta kalsa da bombalamanın tam bir gün ardından 9 Kasım gününde yıkıldı.

Bosna Hersek'te sonbahar renkleri

🔹 Asırlar boyunca farklı kültür ve medeniyetleri birbirine bağlayan bu köprünün yıkılması, Bosna'daki savaşta dünya kamuoyunun en fazla tepkisini çeken olaylardan biri oldu.

🔹 Türkiye'nin de aralarından bulunduğu bazı ülke ve uluslararası kuruluşların desteğiyle aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü, 2004'te görkemli bir törenle açıldı.

Eğik Köprü

🔹 464 yıldır ayakta olan Eğik Köprü Mostar Köprüsü inşa edilmeden önce Mimar Hayrettin tarafından bir deneme köprüsü olarak Radobolja Nehri üzerine inşa edildi.

🔹 Uzun yıllar boyunca her türlü doğa olayına karşı dayanan köprü, 1999'da meydana gelen sel felaketinde yıkıldı ve UNESCO tarafından 2002'de eski haliyle yeniden inşa edildi.

Bosna'nın tarihe meydan okuyan 5 camisi

Koski Mehmed Paşa Camisi

🔹 Mostar Köprüsü'ne olan yakınlığıyla bilinen Camii, bir timar defterdarı olan Mehmed Koska isimli zat tarafından 1618 yılında inşa ettirildi.

🔹 Bosna Savaşı sırasında caminin yıkılan minaresi hızla yenilenerek şehrin silüetine geri kazandırıldı. İç süslemeleri ile bilinen Camii, Bosna'nın en bilinen camilerinden biri.

Bosna'daki bayram sofralarının vazgeçilmezi

Fatima Kadın Sariç Saat Kulesi

🔹 Yüzyıllardır zamana tanıklık edenve insanlara zamanı bildiren kule, adını yaptırılmasına vesile olan Fatima Kadın Sariç'ten alıyor.

🔹 Nasuh Ağa Camisi'nin yan tarafında bulunan 1600'lü yılların başında yaptırıldığı düşünülen ve 1838'de içine 250 kilogramlık bir çan yerleştirilen saat kulesi, Osmanlı'da bir kadın tarafından yaptırılan tek saat kulesi olarak biliniyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN