Arama

Orucun Kısımları

On bir ayın sultanı Ramazan ile kavuşmak nasip oldu, elhamdülillah. Ramazan'ın gelişiyle birlikte klasik sorular ve bilinen yaygın bilgiler akıllara geliyor. Oysa ki araştırmamız ve öğrenmemiz gereken çok mühim kısımları var Ramazan'ın ve orucun. Orucun kısımları var mıdır? Orucun kısımları nelerdir? Sizler için orucun kısımlarını derledik...

Orucun Kısımları

Oruç; Farz, vâcib, nâfile olmak üzere üç kısma ayrılır.

🔸 Bunlardan Farz Olan Oruç da iki kısma ayrılır:


Zamanı Muayyen Olan Farz Oruç: Ramazan Ayı Orucu gibi... Yılın belli bir ayı olan "Ramazan" ayında oruç tutmak her mükellefe farzdır.


Zamanı Muayyen Olmayan Farz Oruç: Vakit ve zamanı belirtilmeksizin mutlak olarak tutulabilen oruçlardır. Kefâret Oruçları, Kazâya Kalan Ramazan Orucu gibi... Bu oruçlar için muayyen bir ay veyâ zaman yoktur. Ramazan ayı dışında ve kerâhet günleri hâricinde bu gibi oruçlar tutulur.

Padişahların Ramazan'da iftarı beklediği yer: İftariye köşkü

Orucun Kısımları

🔸 Vâcib Olan Oruç da iki kısımdır:

↪ Zamanı Muayyen Oruç ki meselâ "Falan işim olursa, bu yıl Şâban ayında oruç tutacağım." şeklinde yapılan adaktır. Belli olan bu ayda oruç tutmak îcâp eder. Başka bir ay oruç tutulsa kifâyet etmez.

↪ Zamanı Muayyen Olmayan Oruç ki mutlak olarak yapılan adaktır. "Falan işim olursa, on gün veyâ bir ay oruç tutacağım" diye yapılan adak orucudur. Bu oruçlar Ramazan ayı dışında her zaman edâ edilebilir. Bu kısım oruçlar için muayyen bir zaman yoktur.

Orucun Kısımları

🔶 Nâfile Oruçlar: Farz ve vâcibden başka tutulan oruçların hepsi bir kısımdır ve "Nâfile" ismini alırlar. Farz ve vâcibden başka tutulan oruçlar, şu şekilde de kısımlara ayrılırlar:

Orucun Kısımları

Sünnet (Mesnûn) Oruç: Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu Aşûre günleri (veyâ on ve onbirinci günleri) oruç tutmak. Yalnız onuncu günü oruç tutmak mekruhtur.

16 kavram ışığında Ramazan

Orucun Kısımları

Mendub Olan Oruç: Her ayın on üç, on dört ve on beşinci günleri oruç tutmak; Her ayın başından, ortasından ve sonundan birer gün oruç tutmak; pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak; Şevval ayından altı gün oruç tutmak hep mendub oruçlardır. Bu altı günü, arka arkaya tutmak da olur, günler arasını ayırarak tutmak da olur. Yine bir gün oruç tutup bir gün iftar etmek mendubdur. Receb ve Şâban aylarını da oruç tutmak böyledir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN