Arama

Kişisel gelişim canavarı

Modern dünya ibaresi, bir algı ve yanılsamanın hakikate uyarlanma çabasından ibarettir. Bu mefhumun bir yansıması olan simülasyon hayat; adeta bir fanustaki insanın itibar kazanması, kıymet görmesi ve kendisine vaat edilen konfor dolu yaşama ulaşabilmesi için benliğinden vazgeçerek bir rakam olmasını ister. Bunun karşılığında ise hakikatten uzak, plastik bir mercek sunar insanlığa...

🔹 Milenyum çağı ile beraber insanlık; sürekli koşturmacanın, yetişme çabasının ve görmenin değil aksine basit olan görülmenin derdinde bir hayat sürüyor.

🔹 Tamamen suni olan bu yeni düzenin göze çarpan ilk noktası ise tabiatla olan kavga. Rüzgarın o eşsiz sesi, yağmurun hayat veren hali, kışın yenileyici vasfı ve yazın dinlendirici sıcağı artık mücadele edilmesi gereken bir durum olarak lanse ediliyor.

KÖKSÜZLEŞMENİN TEMELLERİ

🔹 Bu, aynı zamanda insanlığın kendisini konumlandırdığı mükemmellikle de alakalı bir husus. Kendisini dev aynasında gören modern varlık, tabiatı kendi değerini düşüren bir nesne olarak addediyor.

🔹 Düz yolda yürürken dahi bir yükselme, öne çıkma çabası içinde olan bir anlayıştan bahsediyoruz. Yükseldikçe alçalması gereken bir varlığın alçaldıkça yükseldiğini düşünmesi hükmediyor çağa...

MODERN HAYATIN İNSANA YÜKÜ

🔹 Her gece ruhlar mezarlığına uzanan, ruhunu kıyafetlerinden önce askıya asan ve suratsız bir toplum ihtiyacını dile getiriyor modern toplumun modern bireyi...

🔹 Modernleşme hikayesinde ilerlemiş, kendi modern tekamülünü tamamlamış, ileri demokrasi sahibi toplumlarda gözlemliyoruz bu numune insanı. Maalesef artık etrafımızda da sıklıkla görüyoruz: Buradalar...

FIRSATLARI KAÇIRIN

🔹 İşte bu noktada doğru soru sorabilmenin önemini kavrıyoruz: Ne oldu da insanlık, kendisini aşırı mükemmel zannetmeye ve tabiattan tamamen uzaklaşmaya başladı?

🔹 Gelişmek, köken olarak topluma ve tabiata uygun bir kavramı tarif eder. İnsan, devlet, doğa, varlık sürekli bir gelişim ve değişim halindedir: Bu tabiidir ve gereklidir.

KİTLE İMHA SANATI

🔹 Ama gelişim, birtakım ellerce bir terkip olarak kullanılmak istediğinde yanına gelen "kişisel" eki ile beraber manzara tamamen değişir. "Kişisel gelişim" iyimser bir tabiri ifade etmez.

🔹 Öncelikle kişisel gelişim öğretisi ve bu fikrin dağıtıcısı olan, dünyanın en çok satan eserleri insanlığı bireyselleşmeye iten bir araç olarak öne çıkar.

MODERN ÇAĞDAN ÇIKIŞ MÜMKÜN MÜ?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN