Arama

Kimsesizleri himaye etme ile ilgili ayet ve hadisler

İslam yardımlaşma, birbirinin derdiyle hemhal olma dinidir. Öyle ki Peygamber Efendimiz, Müslümanları birbirini gözetmek hususunda vücudun azalarına benzetir. Bundan dolayı Kur'an-ı Kerim ve hadislerde, tüm canlılara karşı merhametli olunması, ihtiyaç sahiplerinin korunup gözetilmesi öğütlenir. Muhtaçların gönüllerinin hoş tutulması, yetimlere, kız çocuklarına ve zayıflara şefkat göstererek himaye etmek emredilir. Sizler için kimsesizleri, muhtaçları himaye etme ile ilgili ayet ve hadisleri derledik.

Öyleyse sakın yetimi horlama! Sakın isteyeni azarlama!

(Duhâ, 93/9-10)

Fikriyat'ın Kur'an-ı Kerim uygulamasında yer alan
seçkin hafızlardan sureleri dinlemek için tıklayın

Gördün mü, o hesap ve ceza gününü yalanlayanı! İşte o, yetimi itip kakan, yoksula yedirmeyi özendirmeyen kimsedir.

(Mâûn, 107/1-3)

Sehl b. Sa'd'dan (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav): Ben ve yetimin sorumluluğunu üstlenen kimse, cennette şöylece beraber bulunacağız, buyurdu ve şehâdet parmağıyla orta parmağını gösterdi ve iki parmağının arasını açtı.

(Buhârî, Talâk, 25)

Hadisler ışığında yardımlaşma ve dayanışmanın önemi

Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: Kendisinin yahut bir başkasının yetimlerinin sorumluluğunu üstlenen kimse ile ben, cennette şöyle olacağız. Hadisi rivayet eden Mâlik b. Enes, şehâdet parmağıyla orta parmağını birleştirerek göstermişti.

(Müslim, Zühd, 42)

Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: Dul kadınların ve yoksulların işlerine koşanlar, Allah yolunda cihad etmiş gibi mükâfat alırlar. Ravi, sanıyorum "(O kimseler), bıkmadan gece ibadet eden, ara vermeksizin oruç tutan kimse gibidir." buyurdu, dedi.

(Buhârî, Edeb, 26; Müslim, Zühd, 41)

İnfak ne demek?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN