Arama

İbadetin önemi ile ilgili ayetler

İbadet, Allah'a karşı sevgi, saygı ve bağlılığımızı gösteren duygu, düşünce ve davranış biçimleridir. İnsanoğlu olarak her birimizin yaratılış gayesi Yüce Rabbimize kulluk ve ibadet etmek; Cenab-ı Hakk'ın rızasını kazandıracak salih ameller işlemektir. Bu amaçla fert ve toplum yararına gerçekleştirilen her olumlu davranış dini ve manevi bir anlam kazanır. Peki ibadet nedir? İbadetin önemi nedir? İbadetin önemi hakkında Kur'an-ı Kerim bize ne öğütlemiştir?

  • 3
  • 15
A'râf Suresi – 59. Ayet
A’râf Suresi – 59. Ayet

◾ Andolsun ki Nûh'u elçi olarak kavmine gönderdik. Dedi ki: "Ey kavmim! Allah'a kulluk edin; sizin O'ndan başka tanrınız yoktur. Doğrusu ben, üzerinize gelecek büyük bir günün azabından korkuyorum."

A'râf Suresi – 59. Ayet

A'râf Suresi okumak ve dinlemek için tıklayın

📌 Sûrenin başlarında Hz. Âdem hakkında bilgi verilmişti. 59-93. âyetlerdeyse Hz. Nûh ile daha sonraki bazı peygamberlerin kendi toplumlarıyla ilişkileri ve dinlerini tebliğ çabaları özetlenmekte; ardından değerlendirme mahiyetinde bazı açıklamalar yapıldıktan sonra 103-156. âyetlerde Hz. Mûsâ'nın tebliğ faaliyetleri, kendi kavmiyle ilişkileri, Firavun ve yandaşlarına karşı verdiği mücadeleye geniş olarak yer verilmekte; daha sonra yine İsrâiloğulları'nın dinî, ahlâkî ve sosyal hayatlarıyla ilgili karakteristik özellikleri anlatılmaktadır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Esma-i Hüsna'nın kişiliğimiz ve ahlakımız üzerindeki etkisi

  • 4
  • 15
En'âm Suresi – 102. Ayet
En’âm Suresi – 102. Ayet

◾"İşte bu Allah sizin rabbinizdir. O'ndan başka tanrı yoktur. O her şeyin yaratıcısıdır. Öyleyse O'na kulluk edin, O her şeye vekildir (Güvenilip dayanılacak tek varlık O'dur)."

En'âm Suresi – 102. Ayet

En'âm Suresi okumak ve dinlemek için tıklayın

📌 İnsanlar, şuradan buradan edindikleri aslı olmayan derme çatma inançlardan vazgeçerek, Allah hakkında, bir önceki âyette belirtildiği şekilde inanç taşımaya çağrılmakta, O'ndan başka tanrı bulunmadığı, önceden olduğu gibi şimdi ve bundan sonra da her şeyin yaratıcısının O olduğu vurgulanmakta; insanlardan, burada belirtildiği şekilde oluşturdukları sahih imanlarını, uydurma tanrılara değil, yalnız Allah'a kulluk ederek ibadetle pekiştirmeleri istenmektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Aile hakkındaki hadis-i şerifleri okumak için tıklayın

  • 5
  • 15
Nahl Suresi - 97. Ayet
Nahl Suresi - 97. Ayet

Erkek olsun kadın olsun, kim inanmış bir insan olarak dünya ve âhirete yararlı işler yaparsa kesinlikle ona güzel bir hayat yaşatacağız ve böylelerinin ecirlerini de muhakkak surette yapmış olduklarının daha güzeliyle vereceğiz.

Nahl Suresi - 97 . Ayet

Nahl Suresi okumak ve dinlemek için tıklayın

📌 "Güzel işler" diye çevirdiğimiz sâlih kelimesi, insanların hem din hem de dünya hayatları için iyi ve yararlı olan bütün faaliyetleri kapsayan bir Kur'an tabiridir. Aslında âyet metninde "işler" kelimesi yoktur; bununla birlikte diğer birçok âyette sâlih, "iş" anlamına gelen "amel" kavramıyla birlikte kullanıldığı için meâlini böyle verdik.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü-s Salihin'den okumak için tıklayın

  • 6
  • 15
Furkân Suresi - 77. Ayet
Furkân Suresi - 77. Ayet

◾ De ki: "Kulluğunuz ve niyazınız olmasa Allah size ne diye değer versin! (Ey inkârcılar!) Siz O'nun dinini yalan saydığınız için bunun günahı artık yakanızı bırakmayacak!"

Furkân Suresi - 77 . Ayet

Furkân Suresi okumak ve dinlemek için tıklayın

📌 Sûrenin son cümlesi, özel olarak Allah'ı bırakıp elleriyle yaptıkları düzmece tanrılara tapanlara; genelde ise yukarıda belirtilen gerçek dindarlıktan uzak, nefsânî tutkularını veya çeşitli fâni varlıkları, nesneleri, makam ve mevkileri Allah'a kul olmanın üstünde tutanlara, Allah'ı bırakıp onlara kul olanlara yönelik veciz bir uyarıdır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Hz. Ömer'in (RA) halifelik döneminde yaptığı yenilikler için tıklayın

  • 7
  • 15
A'râf Suresi – 29. Ayet
A’râf Suresi – 29. Ayet

◾De ki: "Rabbim adaleti emretti. Her secde ettiğinizde yüzlerinizi O'na çevirin, kendisine içten bir inanç ve bağlılıkla O'na yalvarın! İlkin sizi yarattığı gibi (yine O'na) döneceksiniz."

A'râf Suresi – 29. Ayet

A'râf Suresi okumak ve dinlemek için tıklayın

📌 Bir önceki âyette kendi yanlış inanç ve uygulamaları, bâtıl gelenekleri hakkında "Allah bize bunu emretti" diyenler ve böylece "Allah hakkında bilgisizce konuşanlar" kınanmıştı. Çünkü o türlü geleneklere uymak gibi onları Allah'ın emri saymak da yanlış ve haksız bir tutumdur.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Tefekkür etmek ne demek? Öğrenmek için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN