Arama

Hadislerle evlilik ve aile hayatı

Aile olabilmek; ruh sağlığımızı, kalbimizi, muhabbetimizi devam ettiren önemli bir unsurdur. Her insan evlenebilir fakat her insan aile olamaz. Ailenin olduğu ortamda bir nefes vardır, kalpler huzur doludur; o yuva, muhabbet ve en önemlisi samimiyet kokar. Tüm bunlar ancak eşlerin bir olabilmesi, hassas ve dengeli şekilde ilişkiyi yürütebilmesiyle hasıl olur. Peki İslam bize evlilik ve aile olabilmek konusunda neler öğütlemiştir?

  • 3
  • 14
Bir bütünün iki yarısı
Bir bütünün iki yarısı

◾ Efendimiz (sav) eşleri, bir bütünün iki yarısı şeklinde tasvir etmiştir. Zorlukları birlikte aşan, iyi günde kötü günde birbirlerinin yanında olan eşler, bir ömür aynı yastığa baş koymak için söz verirler. Ama en güzeli; sevmenin de sevilmenin de türlü hallerine birlikte şahir olmalarıdır. Aile kurmak daha bir anlamlıdır onlar için... Çünkü Allah'ın verdiği emanetlerdir birbirlerine; sabır, emek isteyen bir süreçle imtihan olduklarının bilincindedirler. Bu sebeple Rabbimiz bu yola giren her mümine yardımcı olmuştur. Abdullah (b. Mes'ûd) şöyle anlatıyor:

Biz Hz. Peygamber"in (sav) yanında olan ve evlenme imkânı bulamayan gençlerdik. Resûlullah (sav) bize şöyle buyurdu: "Ey gençler! Evlenme imkânı bulanınız evlensin. Çünkü evlenmek, gözü haramdan çevirmek ve iffeti korumak için en iyi yoldur. Evlenme imkânı bulamayan da oruç tutsun. Çünkü orucun, kişi için şehveti kesme özelliği vardır." Buhârî, Nikâh, 3

Bir aile resi olarak Hz. Muhammed ve örnek davranışları

  • 4
  • 14
Muhabbet ve samimiyet
Muhabbet ve samimiyet

◾ Muhabbet ve samimiyetle birbirlerine bağlanan eşler, ahiretlerini de en güzel şekilde inşa ederler. Âmir b. Sa"d b. Ebû Vakkâs, babasından (ra) öğrendiklerini şöyle naklediyor bizlere:

Veda Haccı senesi hastalığımın artması üzerine Resûlullah (sav) beni ziyarete geldi. (Mal varlığımı sadaka olarak dağıtmak istediğimi söyleyince) Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: "…Allah rızasını umarak ailen için yaptığın her harcamadan muhakkak ecir alırsın, eşinin ağzına koyduğun bir lokmadan bile!" Buhârî, Cenâiz, 36

https://www.instagram.com/p/CXyyKeTDXT6/

  • 5
  • 14
Peygamberimizin sünnetidir
Peygamberimizin sünnetidir

Aile kurmak, aynı zamanda Peygamberimizin sünnetidir. Allah Resûlü (s.a.s) bir hadislerinde şöyle buyurur:

"Nikâh benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir." İbn Mâce, Nikâh, 1.

◾ Fıtratına uygun bir şekilde sahih bir nikâhla nezih bir evlilik yapmak, her insan için şükür vesilesidir. Peygamberimizin ifade ettiği üzere, "evlenmek, gözü haramdan çevirmek ve iffeti korumak için en iyi yoldur."

Romanımızın "ilk evreni": Aile

  • 6
  • 14
Güven ve huzur dolu bir ortam
Güven ve huzur dolu bir ortam

◾Evlilik aile gibi güven ve huzur dolu bir ortama kapı açmak demektir. Sıcak bir yuvanın güzelliğini başka hiçbir şeyde bulmak mümkün değildir. Eşlerin birbirine dost olması, Rabbimizin rızasına uygun bir hayat yaşaması, her türlü zorluğa beraber katlanması çok üstün bir duygudur. Nitekim; aile kurmak kadar, aile kalmak da önemlidir çünkü...

◾Sevgili Peygamberimiz (sav) bizlere şöyle nasihat etmektedir:

"Mümin bir kimse mümine olan eşine nefret beslemesin; çünkü onun bir huyunu beğenmezse de hoşlanacağı bir huyu mutlaka vardır." Müslîm, Radâ', 61

  • 7
  • 14
İnsan hayatında en önemli kararlardan biri
İnsan hayatında en önemli kararlardan biri

◾İnsan hayatında en önemli kararlardan biri olan evlilikte aranması gereken en önemli husus; her iki tarafta da dini ve ahlâkî erdemlere bağlılığın yüksek olmasıdır. Bu ölçüye uygun olarak yapılan bir evlilik, sadece dünyada huzur ve mutluluğa değil, âhiret hayatında da ebedî saadete ulaştıracaktır. Nitekim Kur'an'da cennete giren bahtiyar kimseler anlatılırken şöyle buyrulmaktadır:

"Kendileri ve eşleri gölgelik yerlerde, tahtlarına kurulacaklar." Yâsîn, 36/56

Ebû Hüreyre"den (ra) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: "Bir kadınla dört şeyden dolayı evlenilir: Malı, soyu, güzelliği ve dini için. Sen dindar olanını seç. (Aksi hâlde) fakr u zarurete duçar olursun!"

(Buhârî, Nikâh, 16)

Ahde vefa ile ilgili ayetleri okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN