Arama

Emevi Devleti ile ilgili bilinmesi gereken 30 önemli olay

Hz. Ali'nin şehit edilmesinin üzerine oğlu Hz. Hasan Kufe'de, Muaviye bin Ebu Süfyan da Şam'da halifelik ilan etti. Ancak Müslümanlar arasında kan dökülmesinden endişe eden Hz. Hasan, Muaviye ile yapmış olduğu anlaşma sonucunda halifelikten çekildi. Muaviye bin Ebu Süfyan'ın devlet başkanı olmasıyla beraber İslam tarihi sahnesinde Dört Halife dönemi kapandı ve Emevi Devleti dönemi başladı. Bu yazımızda Emevi Devleti yönetimi esnasında vuku bulan bazı önemli olayları derledik.

🔸4. Kerbela katliamından sonraki ikinci üzücü vakıa Harre Savaşı'dır. Bu olay sırasında Medine yağmalanarak çoğunluğunu sahabe ve tabiinden oluşan Medine ehline çokça zarar verilmiştir. Öyle ki bu elim olaydan sonra Bedr ashabından hiç kimse hayatta kalmamıştır.

🔸 5. Devlet işlerinden ziyade eğlence ile meşgul olan Yezid, Hz. Hüsey'in öldürülmesi, mukaddes şehirlerin talan edilmesi ve Kabe'nin mancınıkla taşlanması gibi icraatları yüzünden İslam tarihinin en kötü isimlerinden biri olarak zihinlerde yer edinmiştir.

🔸 6. Yezid bin Muaviye'nin ölümünden sonra oğlu ikinci Muaviye kırk gün kadar kısa bir süreliğine hüküm sürmüştür. Ancak daha sonra tahttan feragat etmiştir. Tahttan çekilmesinin ardından çok kısa bir süre içerisinde vefat etmiştir.

🔸7. İkinci Muaviye'den sonra halifelik Mervanlar koluna geçmiştir ve Emevilerin dördüncü halifesi kısa süreliğine birinci Mervan olmuştur.

🔸 8. Birinci Mervan'dan sonra Abdülmelik bin Mervan tahta geçerek yirmi yıl hüküm sürmüştür.

🔸 9. Abdülmelik bin Mervan Hicri 72. yılda komutanı Haccac'ı Abdullah bin Zübeyr'in üstüne göndererek Mekke'yi muhasara altına almış ve Abdullah bin Zübeyr'i şehit etmiştir.

İslam'ı kabul eden ilk on Müslüman

🔸10. Abdullah bin Zübeyr Kabe'ye sığındığı için Mekke muhasarası esnasında Kabe mancınık yağmuruna tutulmuş ve fiziki açıdan zarar görmüştür. Aynı zamanda Mekke halkıda bu muhasaradan nasibini alarak zor zamanlar yaşamışlardır.

🔸 11. Halife Abdülmelik'in yirmi yıllık hilafeti süresince yönetim, bilhassa devlet yönetiminden başka bir şey düşünmeyen ve bu uğurda zulme başvurmaktan dahi çekinmeyen Haccac'ın desteğiyle merkeziyetçi bir özellik kazanmıştır.

🔸 12. Abdülmelik döneminde ilk İslam parası bastırılmış ve yerel dillerle yazılmakta olan divan defterleri Arapçaya çevrilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN