Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Bayram namazı kılınışı nasıl? İl il Bayram namazı saatleri 2019…

Bayram namazı kılınışı nasıl? İl il Bayram namazı saatleri 2019…

Bayram namazları cemaatle kılınır. Bayram namazı yılda iki defa kılındığı için kılınışı unutulabilen bir namazdır. Buna göre, Bayram namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Bayram namazı ne zaman kılınır? Kadınlar Bayram namazına gidebilir mi? İşte İl il Bayram namazı saatleri ve Bayram namazı kılınışına dair tüm ayrıntılar…

Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Ramazan ve Kurban Bayramı olmak üzere senede iki kez kılınan bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekattır? Bayram namazı cemaatle mi kılınmalı? Kadınlar bayram namazına gidebilir mi? Bayram namazı ne zaman kılınır? Diyanet'in İlmihal-1 "İman ve İbadetler" kitabında yer alan bilgilere göre, bayram namazı hakkında merak edilenleri derledik.

  • 2
  • 20
BAYRAM NAMAZI KAÇ REKATTIR?
BAYRAM NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Bayram namazının ilk rek'atına zâit tekbirlerin alınmasından sonra yetişip imama uyan kimse, iftitah tekbirini aldıktan sonra Sübhâneke okumaz, hemen zâit tekbirleri alır. Eğer imam rükûda iken yetişmiş ise bu takdirde, ayakta tekbir alıp imama iktidâ eder ve hemen rükûa gider ve rükû tesbihlerinin yerine zâit tekbirleri ellerini kaldırmaksızın orada yapar. Yetiştiremezse zâit tekbirler ondan düşmüş olur. İmama ikinci rek'atta yetişmiş olan kimse ise imam selâm verdikten sonra, kılamadığı birinci rek'atı kazâ etmek için kalktığında zâit tekbirleri kıraatten sonraya bırakır.

  • 3
  • 20
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazına giderken yolda tekbir getirilir. Bu tekbirler ramazan bayramında sessiz, kurban bayramında ise açıktan yapılır. Camiye varıldıktan sonra her ikisinde de namaz vaktine kadar hep birlikte tekbir alınır. Camide vaaz ediliyorsa oturup sessizce dinlenir.

Bayram namazı yılda iki defa kılındığı için kılınışı unutulabilen bir namazdır. Bu nedenle camilerde din görevlileri namaz öncesi bayram namazının nasıl kılınacağını hatırlatır. Bayram namazı bayramın birinci günü sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra kılınır.

Bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir.

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" veya aynı şekilde "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" şeklinde niyet edilir.

Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:

1. Rekat

Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,

Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, sonra fasılalar halinde;

Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.

İmam; gizlice "Euzü besmele" çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN