Arama

Alev Alatlı kimdir?

Yazar Alev Alatlı, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 79 yaşında hayata veda eden Alatlı, "bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz" sözüyle akıllara kazınmıştı. İslam dünyasında özellikle Filistin davasına yaptığı katkılarla ön plana çıkan yazar, ekonomist ve düşünür Alatlı, Türk ve İslam dünyasının Batı ile olan hesaplaşmasını gören önemli bir aydındı.

Alev Alatlı kimdir?

🔸 1944'te İzmir'de doğan Alatlı, liseyi Tokyo'da okudu. Ekonomi ve İstatistik lisans eğitimini ODTÜ, Ekonomi ve Ekonometri Yüksek Lisansını ABD, Vanderbilt Üniversitesinden (Nashville,Tennessee) aldı. Felsefe öğrenimine de başlayan Alatlı doktora çalışmalarını ABD'de sürdürdü.

🔸 Pek çok zihin yapısını henüz erken yaşlarda müşahede ederek, kendi düşünce sistemini ortaya koymaya çalıştı.

🔸 Okudu, çalıştı ve milletimizin eserlerinde milletimizi ve Batı ile olan meselemizi yazdı. Alatlı mensup olduğu milleti küçümsemediği, halkın meselelerini kulak ardı etmediği ve ortaya kalıcı çözümler koyabildiği için gerçek bir münevver, bir hakikat arayıcısı ve karanlıklardan devşirdiği ışığıyla yol katan bir düşünce yolcusudur.

🔸 Hem Türkiye'nin dünya siyasetindeki durumu hakkında hem de Türk milletinin Batı ile süregelen meseleleri üzerine tespitleri önem arz eder. Mensubu olduğu toplumla hem ruhen hem de fikren "bir" olan bir yazar, ekonomist ve düşünce insanı olan Alatlı, bu topraklara ait önemli bir aydındır.

BİR DÜŞÜNCE İŞÇİSİ: ALEV ALATLI

  • 4
  • 10
Filistin davasına katkı verdi
Filistin davasına katkı verdi

🔸 Filistin davasına neredeyse 40 yıldır fikirleriyle destek veren ve uluslararası alanda tanıtımına büyük katkılar sağlayan bir bir yazardır. Filistin'e verdiği bu katkılardan dolayı 1986'da Tunus'ta sürgünde bulunan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası"yla onurlandırıldı.

🔸 Usta yazar, verdiği bir röportajda, "Çok şanslı bir insan olarak kendimi konumlandırırım. Bu şans önce bir asker kızı olarak başlar. Her zaman bir kısıtlı bütçe halinde hareket etmek zorunda olan bir ailenin çocuğu olmak önemli, memur çocuğu olarak devamlı olarak tayin edilirseniz, çok görüyorsunuz Türkiye'yi. Bu benim en büyük şansımdır. Özellikle Türkiye'nin doğusunda yaşamak, okula gitmek, oradaki sıkıntıları görmek büyük şanstı." ifadelerini kullanmıştı.

  • 5
  • 10
Batı'ya Yön Veren Metinler
Batı’ya Yön Veren Metinler

🔸 "Bize Yön Veren Metinler" çalışmasıyla İslam dünyasında yaklaşık üç bin yıllık bir düşünce serüvenine ışık tuttu. Düşünce merkezleri uzun yıllar içerisinde etkileşim ve dönüşüm ile ortaya çıkar. Binlerce yıllık bir fikir seyahatinin sonucu olan "Batı Düşüncesi", Antik Yunan'dan başlayarak Sanayi Devrimi ile taçlanan bir zihni coğrafyayı ifade eder.

🔸 Ülkemizde Batı ve Batı düşüncesini en iyi bilen isimlerden olan Alev Alatlı'nın kaleme aldığı "Batı'ya Yön Veren Metinler" bu düşünce sistematiğinin temellerini ortaya koyan mini bir ansiklopedi gibidir.

ALEV ALATLI'NIN RÜYA KİTABINDAN 20 ALINTI

🔸 Alatlı kaleme aldığı dört ciltlik "Batı'ya Yön Veren Metinler" isimli eseri ile Batı düşüncesinin evveliyatını, gelişim sürecini ve bugünlere nasıl geldiğini ortaya koyuyor.

🔸 Bir fikir ansiklopedisi olarak adlandırabileceğimiz eser, Batı'nın zihin kodlarını yazan fikirsel hareketlere ve isimlere odaklanıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN