Arama

Ayasofya-i Kebir Camii'nin ilk Cuma'sında tarihe geçen fotoğraflar

86 yıllık aradan sonra Ayasofya Camii'nde hasret sona erdi. Ulu mabed Ayasofya, cemaatine kavuştu ve uzun yıllar sonra camide ilk Cuma namazı kılındı. Bu tarihi güne tanıklık etmek isteyen binlerce vatandaş meydanları doldurdu. Minarelerden yükselen selaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatiha Suresi'ni ve Bakara Suresi'nin ilk 5 ayetini okudu.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahı II. Mehmet'in 29 Mayıs 1453'te İstanbul'u fethiyle 916 yıl kilise olarak hizmet veren Ayasofya, camiye dönüştürüldü.

Fetihle birlikte "Fatih" unvanını alan Fatih Sultan Mehmet, fetihten sonraki ilk Cuma olan 1 Haziran 1453'te Cuma namazını Ayasofya'da kıldı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılması ve yerine Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla Ayasofya'nın tarihi de değişti. Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla Ayasofya, müzeye dönüştürüldü.

Ayasofya'da kılınan ilk Cuma namazı

Yıllarca müze olarak faaliyet gösteren mabedin tarihi yeniden değişti. Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 10 Temmuz'da Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Ayasofya Camii'nde Kur'an tilaveti için tıklayınız

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 4 minaresinde 4 müezzin birlikte sela okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 12.00 sıralarında Ayasofya Meydanı'na gelmesinin ardından camiye giriş yaptı.

Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığınca camide düzenlenen dua programında, Kur'an-ı Kerim tilavetlerini dinledi. Minarelerden yükselen selaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatiha Suresi'ni ve Bakara Suresi'nin ilk 5 ayetini okudu.

Ayasofya, yeniden ibadete açılmasına karar verilmesinin ardından hazırlıklar için kısa süreliğine ziyarete kapatılmıştı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, ibadete açılışı dolayısıyla düzenlenecek tören için son hazırlıklar tamamlandı.

Fikriyat'ın değerli yazarlarından Ekrem Demirli'nin Ayasofya'nın tarihi anına tanıklığı için tıklayınız

Tarihi ana tanıklık etmek için gece saatlerinden itibaren caminin çevresine gelmeye başlayan vatandaşlar, 86 yıl sonra ibadete açılacak camide kılınacak ilk Cuma namazına yoğun ilgi gösterdi.

Ayasofya'daki mozaiklerin tarihi şifreleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN