Arama

Düşünce gücü ile insanları etkilemek mümkün mü?

Maddeyi düşünce gücü ile etkilemeye telekinezi deniyor. Bu sözde psişik yeteneğe sahip insanlar hiç dokunmadan uzaktaki cisimleri sadece düşünerek hareket ettirebilir, bükebilir ya da etkileyebilir. Star Wars'tan X-Men'e, popüler kültürde her zaman karşımıza çıkan telekineziyle ilgili gerçekleri açıklıyoruz.

Düşünce gücü ile insanları etkilemek  mümkün mü?

BİLİMSEL OLARAK İSPATLANAMADI

Parapsikolojinin kurucusu J. B. Rhine, 1930'larda telekinezi üstüne araştırmalar yapmaya başladı. Rhine, düşünce gücü ile zarları etkileme deneyleri yaptı. Bu çalışmaları sonucunda Rhine telekinezinin mümkün olduğu kanaatine vardı ve telekinezi fikri tekrar toplumda canlanmış oldu. Ancak Rhine'ın deneylerinde çok sayıda hata tespit edilince bilim camiası tarafından ciddiye alınmadı.

Düşünce gücü ile insanları etkilemek  mümkün mü?

1970 ŞOVMENLERİN ÇAĞI OLDU!

1970'ler ise ünlü telekinezi şovmenlerinin çağı oldu. Uri Geller, yaptığı kaşık bükme ve saati durdurma şovları ile hem milyon dolarlar kazandı hem de milyonları telekinezinin mümkün olduğuna ikna eti.

Oysa Geller'in yaptığı tek şey illüzyonistlerin kullandığı metotları kullanıp insanları kandırmaktı. Geller'in bilimsel testlerden kaçması ve illüzyonistlerin Geller'in şovlarını nasıl yaptığını ifşa etmesine rağmen fanları ona inanmaya devam etti.

Düşünce gücü ile insanları etkilemek  mümkün mü?

Bir başka meşhur şovmen James Hydrick'ti. O, düşünce gücü ile kalemleri oynattığını, kitap sayfalarını çevirebildiğini iddia ediyordu. Ancak bir TV programında kitabın etrafına hafif köpükler koyuldu. Ve Hydrick'ten bu koşullar altında düşünce gücü ile kitabın sayfalarını çevirmesi istendi. Hydrick sayfaları çeviremedi. Böylece bütün şovlarını düşünce gücü yerine aslında sadece üfleyerek yaptığı ortaya çıktı.

Düşünce gücü ile insanları etkilemek  mümkün mü?

28 YILLIK KANDIRMACA

Sonuç olarak 200 yıllık telekinezi iddialarından hiçbiri bilimsel olarak ispatlanamazken, iddiaların neredeyse tamamının illüzyon olduğu anlaşılmıştı. Telekineziyi açıkça deneysel koşullar altında ortaya koyacak biri çıkmayınca, parapsikologlar araştırmalarını başka bir yöne kaydırdılar ve böylelikle mikro-telekinezi üstüne çalışmalar başladı.

Düşünce gücü ile insanları etkilemek  mümkün mü?

1979 YILINDA LABORATUVAR KURULDU

Mikro-telekinezi savunucularına göre, insan zihni, madde üstünde devasa boyutlarda değişimlere yol açamasa da çok küçük ancak istatistiksel olarak fark edilen etkiler oluşturabilir. Bu görüşü ispatlamak amacıyla Robert Jahn, Princeton Üniversitesi'nde 1979 yılında PEAR kısaltması ile bilinen bir laboratuvar kurdu. 28 yıllık bir çalışmanın ardından laboratuvar 2007 yılında kapatıldı. Çoğu kişi bu laboratuvarda elde edilen sonuçların telekineziyi ispatladığı kanaatindedir.

PEAR, Rastgele Sayı Üreteçleri'ni (RSÜ) kullanıyordu. RSÜ'ler, çok sayıda parayı atıp, yazı tura sonuçlarını analiz eden aygıtlar olarak düşünebilir. Genel olarak bu makineler rastgele 0 ya da 1 üretirler. PEAR grubunun yapmaya çalıştığı şeyi ise, bazı gönüllülerin bu makinelerin sonuçlarını zihinleriyle etkilemeye çalışması şeklinde özetleyebiliriz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN