Arama

Osmanlı'dan Avrupa'ya gönderilen kız öğrenciler

Kız çocuklarının eğitim imkanı ilk kez 1859 yılında başladı. Maarif-i Umumiye Nizamnamesi ile kız çocuklarına yedi yaş ile on bir yaş arasında eğitime devam zorunluluğu getirildi. Yeni açılan kız okullarıyla birlikte artan kadın öğretmen ihtiyacı ve müfredatta yapılan yeniliklerden dolayı Avrupa okulları, nitelikli öğretmen yetiştirmek veya öğretmenlerin eğitimlerini tamamlamaları için çözüm olarak görünen adresti. İşte, güzel sanattan pedagojiye, dikiş-nakıştan tıp eğitimine kadar birçok alanda eğitim almış Avrupa'daki Osmanlı kızları…

İkinci Meşrutiyet döneminde kadınları da kapsayan yenileşme siyasetiyle Osmanlı kadını, iktisadi ve sosyal hayatta aktif olarak görülmeye başladı. Kadınların sosyalleşmesini hızlandıran etken ise Balkan Savaşları'nın yıkıcı etkisi ile dayanışmacı kadınların kurdukları ve bilfiil çalıştıkları kadın dernekleridir.

Bu yıllarda Fatma Aliye, Emine Semiye, Halide Edip gibi eğitimli kadınların öncülüğünde başlayan cemiyetleşme hareketleri hızlanmış; sosyal yardım, eğitim, kültür konularında çalışan ve kadınları meslek edindirme amacı güden birçok kadın derneği kurulmuştu.

Sosyal alandaki hareketlilik yayın hayatına da aksetti. Kadın yazarların yer aldığı ve kadınlara yönelik dergiler hem sayı hem de içerik olarak zenginleşti. Mehasin (1908-1910), Demet (1908-1910), Kadın (1908-1910), Kadınlar Alemi (1914-1915), Kadınlık ( 1915-1916), Kadınlar Dünyası ( 1915-1916) dönemin en bilinen kadın dergileriydi.

Çalışma hayatının ilkleri de bu yıllarda yaşandı. Bedra Osman öncülüğünde İstanbul Telefon Şirketi'nde ilk Müslüman kadın memurlar ve Posta Nezareti'nde çalışmaya başlayan Feride Yaver hemcinslerine emsal olarak öne çıkan kişilerdi.

Feride Yaver'in her gün çalışırken kendisini merakla izleyen küçük kalabalıkların oluştuğunu söylemesi, gerçekten toplumun kadınları çalışma hayatında görmeye alışkın olmadığını gözler önüne sermektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN