Ünlü yazarların kaleminden "ahlak"
İnsanın iyi veya kötü olarak vasıflandırılmasına yol açan manevi nitelikleri şeklinde tanımlanan ahlak, yüzyıllar boyunca bütün disiplinlerin konusu olmuştur. İlahiyatçılar, sosyologlar ve felsefeciler kendi alanlarının rotasında bir ahlak tanımlaması getirmiştir. Peki, edebiyat alanında kalem oynatan ünlü yazarlar, insanlığın kadim konusu ahlak hususunda neler söylemiştir? İşte edebiyatçılarımızın kaleminden ahlak...
"Yarım ilim ve yarım ahlâk her felâketi getirebilir. Riyayı alkışlamak değil, hakkı savunmak kutsal vazifemizdir."
Türkiye'nin Maarif Davası, Nurettin Topçu
Böyle bir cemiyette fertler ümitsiz, iradesiz ve iktidarsızdır. Kendilerine inanmaz, birbirlerine tutunamazlar. Onda ilk yıkılan ahlâk nizâmıdır. Zira kaidesiz yaşayan insan bir hoyrat, bir hayvan, bir psikopat gibidir. İçerisinde devletin, ticaretin, ordunun ve çocukluğun da mektep haline getirildiği cemiyet mesut bir cemiyettir.
Türkiye'nin Maarif Davası, Nurettin Topçu
"Esasen asrın başından bu yana ilk, orta ve yüksek öğretimde ahlâkî kültür gerilemekte, onun yeri fen ve teknik kültürü ile doldurmak istenmektedir."
Türkiye'nin Maarif Davası, Nurettin Topçu
Ünlü yazarlardan vefa hakkında 20 alıntı
"Günümüz insanının bunalımı ahlak bunalımıdır. Ahlakın altyapısı hep din olmuştur ve şimdi dini bir yana bırakınca bütün ahlak temelleri yıkılmıştır."
İslambilim 1, Ali Şeriati