Arama

Muhit Kitap'tan okumanız gereken eserler

"Kendi insanımız, kendi edebiyatımız..." şiarıyla yola çıkan Muhit Kitap, milli hafızamızı temsil eden eserleri ve genç kalemleri aynı çatı altında buluşturuyor. Anadolu'nun vatan kılınmasında, şiirin hatırı sayılır bir payı olduğunu düşünen Muhit Kitap, ilk olarak şiir kitaplarıyla yayım hayatına başladı. Sizler için sanat ve edebiyata yeni bir soluk getiren Muhit Kitap'tan okumanız gereken eserleri derledik.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 3
  • 10
KÜÇÜK SEVDALAR KOLEKSİYONU
KÜÇÜK SEVDALAR KOLEKSİYONU

Usta kalem Senai Demirci, olgunluk dönemi eserleriyle Muhit Kitap'taki yerini aldı. Demirci'nin yayınlanan ilk kitabı, Küçük Sevdalar Koleksiyonu ismini taşıyor. Eser, An Sancısı, An Sonrası, An Çarşısı, An Aşısı olmak üzere dört bölümden oluşuyor.

Kitap, insanın parçadan bütüne olan yolculuğunu anlatıyor.

Senai Demirci eseri kaleme alış nedenini şöyle açıklar: "Bazen beni marjinal gösteren küçük şeylere dair merakımın ürünü notlarımı paylaşmak istedim okuyucularımla. Ekmek kokusundan su şırıltısına, taşların katılığından saçların kıvrımına kadar onca detaya şiirlerden tanıklar tuttum. Herkesin hayatına sızmış detayların hikâyesini seslendirerek, yeni heyecanların ufkuna taşımaya çalıştım kalpleri. Bir yandan varlığın şiirsel akışını keşfederken, bir yandan insanın nesne ilişkilerine egemen olan psikolojik salınımları da dillendirmek istedim."

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın

  • 4
  • 10
SENAİ DEMİRCİ KİMDİR?
SENAİ DEMİRCİ KİMDİR?

11 Kasım 1963'te Samsun'da doğdu. Gençliği zor sorulara cevap aramakla geçti. Sonra zor cevapların sorularını sormayı öğrendi. Kolay cevapları sevmedi. Ayakkabı çırağı olarak çalıştı. Çokça ayakkabı parlattı. Dağlarda inek çobanlığı yaptı. Karıncalarla söyleşti, ağustos böceklerini dinledi, derelerin çağıltısına refakat etti, kiraz ağaçlarına tırmandı, zehirsiz mantar aradı ve buldu.

Annesiz büyüdü. Canı yanmışları çok sevdi. Mürekkebini kalbinden akıtan yazarları okudu. Kemalettin Tuğcu okurken uyuyakaldığı olurdu. "Doktor olacaksın" diyen büyükannelerine sözünü tuttu.

Tıp fakültesinde öğrencilik yaptığı sıralar, dayanılması en kolay ağrının başkasının ağrısı olduğunu fark etti. Başkalarının ağrısının da dayanılmaz bulduğunda insan olacağını öğrendi.

Bir yandan kemikleri ve kasları ezberleyip kalp ve damar yollarında yürürken, insan ruhunun loş labirentlerinde kulak vermeyi denedi. Yazmaya başladı. İdeali yazar olmaktı. Kelimelerin gönlünü almak için, görünenlerin sıradanlığını kırmak için heceler biriktirdi. İnsanın derinliklerinin korkulu da olsa güzel olduğunu gördü. Halen psikoterapist olarak çalışıyor. İnsanın iç acılarının toplamını öğrenmeye çalışıyor. Hayat ve insan karşısında acemi ve amatör olmayı tercih ediyor. Her bir şiirin dizi dibinde durup hatırını sormayı seviyor.

  • 5
  • 10
DÜNYAYA MİSAFİR
DÜNYAYA MİSAFİR

Çocukluğumdan kalan heves dünyaya misafir
Yeni insanlara tanışmaya ürker gibi
Uzağım kendimin münzevi sabahlarına
Reddedildiğim kasabadan bir mektup
Selam söylüyor mahrum bırakılmış sevgiler
Mühürlü geçmişte aşınmış gizli bir hayal

Muhit Kitap, genç isimlerin ilk eserlerini okuyucuyla buluşturmaya devam ediyor. Şiirde gelecek vaat eden Tayfun Doğan'ın ilk şiir kitabı Dünyaya Misafir, kitapçılardaki yerini aldı.

Tayfun Doğan, eserinde 17 şiire yer verdi:

Bir Sakinlikte Yorulmak, Avludaki Çocuk, Sokağın Ortasındaki Sen, Kendinden Uzakta Yaşamak, Bir Bakışlık Nefes, Çıkar Yol, Dünyaya Misafir, Kusurlu Hatıralar, Hayat Aksanı, İhbar, Kül Rengi Saatler, İntiharlı Duygular, Kırılgan Heves, Uzak Ülke, Hep Aynı Rüya, Mütemadiyen Beklentiler İçerisindeyim.

Tayfun Doğan kimdir?

Tayfun Doğan, 1991 Malatya doğumludur. Şiirleri Mahalle Mektebi, İzdiham, İtibar ve Muhit dergilerinde yayımlandı. İstanbul'da yaşıyor. Dünyaya Misafir ilk kitabıdır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın

  • 6
  • 10
PERGELİN MÜKEMMEL DÖNÜŞÜ
PERGELİN MÜKEMMEL DÖNÜŞÜ

Saçlarını topuz yap kollarını kavuştur geç karşıma
Otur, bilmiyorum ne diyeceğimi ama böyle iyi
Dinle beni, uzun uzun söyleşelim
Söyleyecek sözü olan insanlar gibi
Eski insanlar, en eskileri
Birinin suyu temiz
Diğerinin iyi ekmeği

Hakan Arslanbenzer, şairliği, eleştirmenliği ve dergiciliğiyle hem kuşağının hem günümüzün önemli edebiyatçılarından biridir. Şairin çeyrek asırlık şiir serüveninin özeti, Muhit Kitap'ın seçme şiirler serisinden çıktı: Pergelin Muhteşem Dönüşü.

İbrahim Tenekeci'nin ön sözüyle başlayan kitapta on sekiz şiir yer alıyor. Bunlar; Reis'in Kara Merhemi, 1978, Harcıalem Kasabalar, Şehidet'in Erken Günlerini Anarak, Pergelin Mükemmel Dönüşü, Adam Ölür, Kulak, Halkın Ölümü, Yetimlerin Ölümü, Hatay, Çok Üzgünüm, Ne Kötü Bir Dostluk, Kabul, Kuzu, Hakan Arslanbenzer, Mert Kal'ası Yalnızlık, Bugün Benim Doğum Günüm, Borçlu Babalar için Şiir.

İbrahim Tenekeci, Hakan Arslanbenzer'in şairlerini şöyle anlattı: "Şiir bir mizaç meselesidir. Arslanbenzer, epik şiirin ruhuna uygun olarak ilk günden bu zamana, çekimser kalmayan, hizaya gelmeyen ve girişken olan bir şair profili çizmektedir. Eleştiri yazılarını topladığı ilk kitabına Dünyaya Saldıran Şair adını vermesi bile mizacıyla ilgilidir."

Hakan Arslanbenzer kimdir?

Hakan Arslanbenzer, 1971 Kars doğumludur. İstanbul Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun olan Arslanbenzer, sosyoloji alanındaki lisansüstü çalışmalarına devam ediyor.

1993 yılından itibaren çevirmen, editör, metin yazarı olarak çeşitli iş yerlerinde çalıştı.

Şiire 21 yaşında başlayan Hakan Arslanbenzer'in yayınlanmış ilk şiiri 1994'te Dergah dergisinde çıkan "Kan Kardeş"tir. Şiirin yanı sıra 1996-97'de Şehrengiz, 1999-2005 yılları arasında Atlılar, 2002 yılında Huruç, 2005-2019 yılları arasında Fayrap dergilerinin yönetiminde bulundu.

1996 yılından itibaren neo-eptik şiir görüşünü savundu, teorisini kurdu ve yayın alanında tebarüz etmesini sağladı.

2006-2011 yılları arasında Türk Şiiri başlıklı şiir yıllığını 5 cilt çıkardı.

Şiir kitapları: Reisin Kara Merhemi, Şehidet'in Erken Günlerini Anarak, Namus ve Başka Şiirler'', Çok Üzgünüm, Vatan Somuttur.

Eleştiri- Deneme: Dünyaya Saldıran Şair, Türkiye'de Küresel İktidar Solda Mı?, Neo-Epik Şiir, Türk Edebiyatının Üç Sütunu, Bir Kucak Sadece, Eskimeyen Kitaplar.

  • 7
  • 10
ÖLÜMDÜR SONUNDA
ÖLÜMDÜR SONUNDA

Herkes savaşır
kazanan hep ölümdür sonunda

Saçma!
Bir ceylanı nişanlamışlar tüfekle
kandan kurdele, çığlıktan elbise…

Bugün de uyandım-dün gibi
Pencere kenarında kumru:
Değişen bir şey yok, insan dışında

Günümüz Türk edebiyatının dikkat çeken isimlerinden biri olan Emre Demir, ilk şiir kitabını Muhit Kitap'ta yayımladı. "Yaralıyım çünkü buralıyım..." diyen Emre Demir, eserinde on sekiz şiirini okuyucularına sundu. Bunlar: İlk Havari, Yara, Üzülme, Ölümdür Sonunda, Yüzün Gece, Şehir Nisan, Saçları Vardır Aşkın, Hiç Yaşında, Her Gün Aynı Ölenler, Mithra, Uzun Yollara Kısa Şiir, Mahcubuz, Soru İşaretleri, Yitik Suretler, Şarlo Benden Başka, Öz Geçmiş Dünyadan, Affet.

*Emre Demir kimdir?

10 Ekim 1989 yılında Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde doğdu. 2021 yılında Sakarya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Öğretmenlik yapan Demir'in şiirleri Lirik, Edebiyatist, Kafkaokur, Hece, Muhit dergilerinde yayımlandı. Ölümdür Sonunda ilk şiir kitabıdır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN