Arama

Mehmet Akif İnan’a göre “Din ve Uygarlık”

Yedi Güzel Adam'ın fikir yönünden öne çıkan şairi Mehmet Akif İnan, yaşantısı ile bir öncü oldu. Eserleri ile nesillere seslenen İnan, davası uğruna türlü zorluklarla mücadele etti. Sizler için Akif İnan'ın Batı düşüncesini incelediği Din ve Uygarlık kitabından dikkat çekici alıntılar derledik. Mehmet Akif İnan kimdir? Mehmet Akif İnan eserleri, sözleri, alıntılar, hakkında, din ve uygarlık, medeniyet…

Mehmet Akif İnan’a göre “Din ve Uygarlık”

📌 "Büyük bir ülküsü yok insanın. Küçük gündelik işi, ihtiyaçları, onları karşılayan araçları, monoton ve makine düzeninde bir yaşayışı var. Kendi ve nihayet yakın çevresini aşmayan bir dünyası ve çok silik gayeleri… Bütün beşeriyeti kucaklayan ülkeden yoksun. Eti ve kemiği aşan endişeleri yok. Acıları, hüzünleri, sevinçleri, mutlulukları basit, kişisel, geçici, ölümlü. Ölümsüzlüğe yabancı. Ölüme de yabancı."

(x) 🔍 Bilgi Notu:
İnan baba tarafından Şanlıurfa'nın önde gelen ailelerinden Mirzaali aşiretine, anne tarafından ise Maraşlı Dedeoğlu ailesine mensuptur.

Nesillere çağrı olan Mehmet Akif İnan'dan 1 kelime 1 cümle

Mehmet Akif İnan’a göre “Din ve Uygarlık”

📌 "Temelinde hak din olmayan bir uygarlıksa, insanı çıplak akla ve eşyaya bağımlı kılacaktır her zaman."

(x) 🔍 Bilgi Notu:
Şanlıurfa'da başladığı lise eğitimini Maraş Lisesi'nde nihayete erdiren İnan Maraş'ta Alaeddin Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt ve Rasim Özdenören ile yakın bir arkadaşlık kurar.

Mehmet Akif İnan'ın Aydınlar, Batı ve Biz kitabından 30 alıntı

Mehmet Akif İnan’a göre “Din ve Uygarlık”

📌 "Gayesi, ufku sınırlandırılmıştır bugünkü insanın. Daha çok kazanmak, daha çok eşya edinmek, vesaire, bir de daha çok yaşamak."

(x) 🔍 Bilgi Notu:
Lise yıllarından itibaren şiirler yazan İnan'ın ilk eserlerinde Divan Edebiyatı'nın büyük bir etkisi gözlenir.

Mehmet Akif İnan'ın Hicret ve Tenha Sözler'inden 20 alıntı

Mehmet Akif İnan’a göre “Din ve Uygarlık”

📌 "İncelmenin, derinleşmenin, erginleşmenin, anlam kazanmanın uzağına itilmiştir insan. Öteki, öteleri, ötenin ötesini, yeryüzünü, gökyüzünü, toprak altını, yeniden dirilmeyi, hesap vermeyi büyük sevinci, soylu ıstırabı, bütün varlıkların, özellikle insanın kutsallığını, insana karşılık beklemeden yardımda bulunmanın ulviyetini, eşyaların da, gövdesinin de geçiciliğini tefekkür ettiren, kendisini öylece düzenleten bir çağda yaşatılmıyor insan."

(x) 🔍 Bilgi Notu:
Akif İnan hayatı boyunca gördüğü yanlışları düzeltmek amacıyla hareket eder. Bir haksızlık gördüğünde onu direkt olarak eliyle düzelten bir karaktere sahiptir.

7 Güzel Adam'dan 70 alıntı

Mehmet Akif İnan’a göre “Din ve Uygarlık”

📌 "Denebilir ki, Rönesans aslında Hıristiyanlığı hayattan kovmaktan öte gelişen İslam hareketine karşı Avrupa'nın kendi kendini yeniden gözden geçirmesi, İslam'la daha kesin ve keskin bir hesaplaşmaya yönelmesi hareketidir. Çünkü artık skolastik dönemin dogmaları, İslam karşısında durabilmek ve bu gelişmeyi önleyebilmek gücünden tamamen yoksundu. Bir ucuyla İspanya'dan Avrupa içlerine yol arayan, öte ucuyla da Doğu Roma'yı ortadan kaldırarak Avrupa'yı zorlayan İslam'ın yayılması, mevcut kilisenin karşı koyuşuyla önlenemeyecekti. Bu gerçek, Avrupa'yı dehşete düşürüyordu."

(x) 🔍 Bilgi Notu:
Üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Edebiyat Bölümü'nde tamamlayan Akif İnan uzun bir dönem okula ara verir.

Mehmet Akif İnan'ın Hicret ve Tenha Sözler'inden 20 alıntı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN