Hukuk terimleri sözlüğü
Kanunlarda yer alan ve yaşantımızın gerekli durumlarında kullandığımız çeşitli hukuki terimler vardır. Bu kavramların bir kısmına aşinayız. Fakat bilmediğimiz birbirinden farklı terimler de mevcuttur. Peki, hukukun temel kavramları neler ve ne anlama geliyorlar? Sizler için araştırdık....
AHZ-Ü KABZ
◼ Almak, hukuki bir akid ve muamele ile gereken teslim ve tesellüm.
↪ Ahz-ü kabz, karar ile hükmedilen şeyin avukat tarafından teslim alınması ve *uhdesinde bulundurulması demektir. Bu yetkiye sahip avukatın başlattığı icra takibinde, ödenen paranın kendi hesabına gönderilmesini icra müdürlüğünden talep etmesi buna örnek olarak gösterilebilir.
*Uhdesinde bulunmak: Sorumluluğu altında olmak.
GABİN
◼ Aşırı yararlanma, haksız faydalanmak, sömürü.
◼ Bir sözleşmede tarafların karşılıklı edimleri arasında açık bir orantısızlık bulunmasıdır. Karşı tarafın tecrübesizliğinden, zor durumundan veya dikkatsizliğinden aşırı faydalanma olarak da tanımlanır.
↪ Gabin durumunda zarar gören taraf bir yıl içinde sözleşmeyi bozduğunu bildirerek verdiği şeyi geri alabilir. Bir yıl geçtikten sonra sözleşme geçerli hale gelir.
KANUNA KARŞI HİLE
◼ Yasa koyucunun yasakladığı bir işlem veya sonuca, başka bir hukuki işlem ile ulaşılması.
↪ Yasa koyucu, tarafların oluşturmak istediği sonucu yasaklar fakat taraflar hukuka uygun başka bir işlem tesis ederek yasa koyucunun yasakladığı sonuca ulaşır.
◼ Kanuna karşı hilenin unsurları şu şekildedir: Öncelikle bir işlemin yapılması emredici bir hukuk kuralıyla yasaklanmalıdır. Bunun yerine kanunun izin verdiği başka bir işlem yapılmalı ve tarafların yapmış oldukları işlem, yasaklanan işlemin sonuçlarını meydana getirmeye elverişli olmalıdır. Ayrıca yapılan işlemde hile kastı bulunmalıdır.
AHKÂM
◼ Hükümler.
↪ Ahkam, karar ve yargı manalarına gelen hüküm kelimesinin çoğul şeklidir. Hüküm ise usul hukukunda, yargılamanın son evresinde yargılamayı sonlandırıcı nihai kararı ifade eden temel bir terimdir.