Arama

Geçmişe yolculuk yapacağınız 30 kitap

İnsanlık tarihi devletler, savaşlar, keşifler, icatlar ve yeniliklerle doludur. İmparatorluklar kurulup yıkılırken, tarihin seyrini değiştiren, kıtaların kaderlerini belirleyen olaylar yaşandı. Peki, insanlık tarihi nasıl başladı ve nasıl şekillendi? Anadolu ve Orta Doğu coğrafyasının tarihin akışındaki önemi ne? Neden Amerika kıtasının yerlileri Avrupa'yı istila etmedi de tersi oldu? Sizleri geçmişe götürecek 30 kitabını derledik.

  • 3
  • 30
Hatalı Tarih - Emma Marriot
Hatalı Tarih - Emma Marriot

Hatalı Tarih kitap özeti:

"Geçmişi unutanlar onu yeniden yaşamaya mahkûmdur." Peki ama ya bize öğretilen geçmiş hatalıysa? Karıştırılmış, çarpıtılmış, sansürlenmiş, ayıklanmış veya yanlışsa? Öğretmenlerin ya da tarihçilerin bize ulaştırdığı, basının tekrarlayıp durduğu pek çok tarihi "gerçek" daha yakından incelemeye alındığında ya yanıltıcı bir bilgiye ya da daha kötüsü kasti bir yanlışa dönüşmektedir. Mesela gladyatörlerin dövüşleri taraflardan biri ölünceye dek sürmekteydi, vahşi Batı yaşamak için fazlasıyla tehlikeli bir yerdi ya da giyotin Fransız devrimcisi Dr. Joseph Guillotin tarafından icat edildi gibi ifadeler duyduğumuzda doğruluğundan şüphe etmeyiz. Peki bunlar gerçekten doğru mu? Bu kitap dünya tarihini kavrayışımızı yanlış ve hatta bazen tehlikeli bir şekilde etkileyen hataları gün yüzüne çıkarmaktadır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 4
  • 30
Tiranlık Üzerine - Timothy Snyder
Tiranlık Üzerine - Timothy Snyder

Tiranlık Üzerine kitap özeti:

Yirminci yüzyılda Avrupa demokrasileri birer birer faşizme, Nazizme ve komünizme yenik düştüler. Bu dönemlerde bir lider ya da bir parti "halkın sesi" olduğunu ve ülkelerini küresel tehditlerden koruduğunu iddia ederek sağduyu yerine mitsel söylemleri ön plana çıkarmışlardı. Avrupa tarihi bize göstermiştir ki, toplumlar parçalanabilir, demokrasiler düşebilir, etik değerler kaybolabilir ve sıradan insanlar kendilerini hiç hayal etmedikleri koşullarda bulabilirler.

Bu kitabı, böyle bir gerçekten hareket ederek kaleme alan Yale Üniversitesi Tarih Profesörü Timothy Snyder, son yıllardaki küresel politik gelişmeleri ve dönüşümleri tarihsel perspektiften ele alıyor ve bizleri yirminci yüzyılın başında yapılan hatalara düşmememiz konusunda net bir şekilde uyarıyor. Çünkü "demokrasilerin nasıl kırılgan olup kötü bir niyetle istismar edilebildiğini daha önce görmüştük ve bugün aynı taktikler yine sahneye çıkmaya başladı."

Yayımlanır yayımlanmaz birçok ülkede bestseller olup tartışmalar yaratan Tiranlık Üzerine, sadece tarihi ve politik tespitler yapmakla kalmıyor aynı zamanda demokrasiyi, özgürlüğü, insan haklarını korumak adına neler yapabileceğimizi de anlatıyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 5
  • 30
Devlet-i Aliyye, Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar - Halil İnalcık
Devlet-i Aliyye, Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar - Halil İnalcık

Devlet-i Aliyye - Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar kitap özeti:

Devlet-i 'Aliyye, Osmanlı tarihçiliğinin çağımızdaki en büyük isimlerinden Halil İnalcık'ın yarım yüzyılı aşan çalışmalarının bir ürünüdür. Eserin bu ilk cildi, Osmanlı Devleti'nin bir beylikten OrtaDoğu ve Balkanlar'ı hükmü altına alan güçlü ve köklü bir imparatorluk haline gelişine odaklanıyor.

İnalcık, Osmanlı Klasik Dönemi'ni sadece siyasi tarih olarak ele almıyor. Siyasi tarihin toplumsal, ekonomik, alt yapısını, yani nüfus hareketleri, göçler, kitlelerin temel ihtiyaçları, tarım ve ticaretin bu ihtiyaçları karşılama şekilleri ve şehirleşme konularında da analizler yapıyor. Tarihsel sorunları açıklamada geçmişten gelen geleneksel zihniyet ve kurumlar çerçevesinin tespitine girişiyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 6
  • 30
Tarih Hırsızlığı - Jack Goody
Tarih Hırsızlığı - Jack Goody

Tarih Hırsızlığı kitap özeti:

Tarih Hırsızlığı, tarih yazımı aracılığıyla tarihin Batı tarafından ele geçirilişini anlatıyor. Bu "hırsızlık", geçmişin çoğu zaman Batı Avrupa ölçeğinde yaşanmış süreçlere göre kavramsallaştırılıp sunulmasını, ardından da dünyanın geri kalanına dayatılmasını ifade ediyor.

Bazı tarihçilere göre Rönesans'tan, bazılarına göre ise ancak 19. yüzyıldan itibaren küresel ölçekte üstünlüğü ele geçiren Batı'nın bu öne geçişinin nedenlerinin araştırılması 19. ve 20. Yüzyıl tarih yazımının tercihli konularından biri oldu. Jack Goody bu tarihyazımını, Marx, Weber, Norbert Elias, Fernand Braudel, Moses Finley ve Perry Anderson gibi kuramcılar ve tarihçiler üzerinden inceleyip eleştirel bir bakış geliştirirken, "Batı niye üstün geldi? Doğu niye geri kaldı?" sorusunu hem Avrupa-merkezci perspektifi, hem de dayandırıldığı olgusal zemindeki hatalar bakımından çok ciddi bir eleştiriye tabi tutuyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 7
  • 30
Tarih Tasarımı - Robin George Collingwood
Tarih Tasarımı - Robin George Collingwood

Tarih Tasarımı kitap özeti:

"Platon ne düşünüyordu?" sorusu tarihsel bir sorudur. "Peki, Platon haklı mıydı?" sorusu ise başlı başına felsefi bir soruna işaret eder.

Collingwood gerçekte tek bir soru bulunduğunu, onun da tarihsel bir soru olduğunu ileri sürer; çözmeye çalıştığı sorunun ne olduğunu keşfetmeden, Platon'un ne düşündüğünü anlamak olanaksızdır.

Tarih Tasarımı, tarih yazımı üzerine kapsamlı bir incelemedir. Birbirinden farklı ulus ve uygarlıklar kendi tarihlerini hangi saiklerden hareket ederek yazmışlardır? Düşünürler için tarih sorusu felsefi bir güzergâh takip edildiğinde ne tür bir anlama geliyordu? "Tarih felsefesi" terimini, on sekizinci yüzyılda, onunla eleştirel ya da bilimsel tarihten, tarihçinin eski kitaplarda bulduğu öyküleri yinelemek yerine, kendi kafasında kendi kendine kurduğu bir tarihsel düşünme tipinden başka bir şey kastetmeyen Voltaire buldu. Aynı adı Hegel ile on dokuzuncu yüzyıl sonundaki başka düşünürler de kullandı; ama ona çok farklı bir anlam verdiler ve tarih felsefesini evrensel tarih ya da dünya tarihi anlamına gelen bir şey olarak gördüler.

Tarih Tasarımı'nda modern tarih tasarımının Herodotos'tan yirminci yüzyıla dek çeşitli evreleri betimlenir. İlk bölümde Collingwood, tarihin yapısı, konusu ve yöntemine dair Yunan-Roma tarihyazımından farklı örnekler verir. Diğer bölümlerde ise Descartes, Herder, Kant, Schiller, Hegel, Marx, Toynbee, Rickert, Simmel, Dilthey, Croce, Spengler ve Bergson'un tarihin doğasına ilişkin görüşleri bir yöntem etrafında çözümlenir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN