Arama

En "baba" edebiyatçılar

Sırtımızı yasladığımız en güçlü dağlarımızdır babalarımız... Şiirlerinden, hikayelerinden ve romanlarından tanıdığımız edebiyatçılarımız da aynı zamanda evlatlarının biricik babalarıydı. Kimi babasından göremediği sevgi boşluğunu evlatlarıyla doldurdu, kimi gurbette çocuklarının özlemiyle yanıp tutuştu, kimi ise intihar eden oğlunun acısıyla bir ömrünü geçirdi. Gelin, Babalar Günü'nde edebiyatımızın 10 babasına yakından bakalım...

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 4
  • 10
İÇİNDEKİ BABA BOŞLUĞUNU ÇOCUKLARI SEVEREK DOLDURAN ZARİFOĞLU
İÇİNDEKİ BABA BOŞLUĞUNU ÇOCUKLARI SEVEREK DOLDURAN ZARİFOĞLU

🔶 Edebiyatımızın en zarif şairi Cahit Zarifoğlu, eşine kibar ve saygılı bir eş; çocuklarına ise şefkatli ve sevecen bir babaydı.

🔶 Necip Fazıl'ın vasıtasıyla Abdülhakim Arvasi'nin soyundan gelen Berat Hanım ile evlenen Zarifoğlu, Ahmet ve Betül isimli iki güzel çocuğa sahip oldu.

"Ey Berat Hanım!
Dersen ki,

"Bu ne zalim adam
Halimi bilmez, halden anlamaz.
Küçük bir şeyi mesele yapar"
-Ne büyük yalan-
Doğrusu var hakkın
N'etsem n'apsam
Kollarını bilezik
Boynunu kordon
Ayağını hal hal donatsam
Yine hakkın kalır."

🔶 Ömrü boyunca babasının başka bir kadınla evlenmesini kabullenemeyen Zarifoğlu'nun en büyük gayelerinden biri çocuklarına iyi bir baba olabilmekti. Babasının kalbinde açtığı yarayı çocuklarına yaşatmak istemedi.

"Yaklaşan seherle sözlüsün. Bir zamanlar
Dağ Taş ve toz toprak karlı yollar
Ve buzullar arasında çağlayan sularda
Aracıydın ekmeğine sevgili eşlerinin ve çocuklarının

Evet barışlasın bütün zamanlar
Dar sessizliğe bu dağlar
Bir yamaç kaymasını omuzlarsın yıllarla
Biz ne gülücükler biliriz senden
Ne rahmetler açıldı senden bize"

🔶 Kızı Betül Zarifoğlu'na göre babası, "Tahammülü yüksek, çok ilgili bir babaydı. Yazıları hep bizim yanımızda yazardı. Biz oynuyoruz, koşuşturuyoruz bunun içinde sürekli bir daktilo sesi. 'Babanız yazı yazacak sessiz olun, ayrı odaya gidin' gibi şeyler söylenmezdi bize. Bütün bunlar çok iç içe olunca da bunun doğallığını daha fazla hissetmiş oldum."

🔶 Oğlu Ahmet Zarifoğlu'na Cahit Zarifoğlu'nun baba yönünü şu şekilde açıklıyordu: "Bize bağıran, susun diyen bir baba hiç hatırlamıyorum. Evde yazılarını, kitaplarını, şiirlerini yazarken annem 'Çocukları çıkarayım, sessiz olsunlar, rahat yaz' dediğinde 'Yok hanım önemli değil, kalsın oynasınlar' derdi. Bizimle oyunlar oynardı. Kibar, bizimle ayrı ayrı ilgilenen bir baba hatırlıyorum hayal meyal."

🔶 Çocuklara düşkünlüğüyle tanınan Zarifoğlu, çocuklar için birçok masal ve hikaye kaleme aldı. İçerisinde büyüttüğü baba boşluğunu yalnızca kendi çocuklarına değil, çevresindeki çocuklarla da doldurmak istiyordu.

🔶 Bütün çocuklar tarafından sevilen Zarifoğlu, Erdem Bayazıt'ın ifade ettiği gibi "Bizim çocuklarımız, bizden çok ona yakın" dı.

(x) 🔎 Cahit Zarifoğlu kimdir?

  • 5
  • 10
"BENİM KIZIMIN YAZILARINDA BÖYLE HATALAR OLMAMALI"
BENİM KIZIMIN YAZILARINDA BÖYLE HATALAR OLMAMALI

🔶Tutunamayanlar isimli romanıyla edebiyatımızın baş yapıtlarından birini kaleme alan Oğuz Atay 2 Haziran 1961'de evlenmiş ve bu evlilikten Özge adını verdiğini bir kız çocuğu dünyaya gelmişti.

🔶Çok sevdiği kızı Özge'ye Londra'dan mektuplar yazan Atay'ın bu mektuplardan kızına olan düşkünlüğünü görmek mümkündür. Atay, kızı Özge'ye yazdığı 17 Mayıs 1977 tarihli mektupta şöyle der:

"Sevgili Özgeciğim

Mektubunu bu sabah aldım. Bana böyle uzun ve güzel bir mektup yazdığın için teşekkür ederim; Ahmet Mithat Efendi-Hüseyin Rahmi hikâyesini de çok beğendim. Yalnız bazı yerlerinde - "helecan"dan olacak- kelimeleri eksik ya da fazla yazmışsın ('göndelirmi', 'mektubunuzu alınınca' gibi) Bunlar önemli değil; asıl dilbilgisi -yazın- kurallarında bazı hatalar yapıyorsun; benim kızımın yazılarında böyle şeyler olmamalı."

🔶 Kızının mektubundaki yazım hatalarını uzun uzun anlatan Atay, "Bu kadar eleştiriyorum diye bana kızmıyorsun, değil mi? Çünkü kazık kadar adamlar daha beter yazın hataları yapıyorlar; benim kızım zamanında öğrensin de onlar gibi olmasın istiyorum." demeyi de ihmal etmez.

(x)10 ünlü şairin babalarına yazdığı 10 şiir

🔶Mektubunu ise "İşte böyle canım kızım! Seni de çok özlüyorum. Bu mektubun bana çok iyi geldi. Söz verdiğin gibi sık sık ve uzun uzun yaz bana, olur mu? Seni hasret ve sevgiyle çok çok öperim." satırlarıyla tamamlar Atay.

🔶Özge'den ayrıca Turgenyev'in "Babalar ve Oğulları"nı okumasını isteyen Atay "Bitirince konuşuruz" der. Bitirince kitap hakkında konuşacaklarını söyleyen Oğuz Atay'ın bu temennisi ne yazık ki gerçekleşemeden usta yazar vefat eder.

(x) 🔎 Oğuz Atay kimdir?

  • 6
  • 10
ÇOCUĞUNUN HASRETİYLE YANIP TUTUŞAN NAZIM HİKMET
ÇOCUĞUNUN HASRETİYLE YANIP TUTUŞAN NAZIM HİKMET

🔶Edebiyatımızda bilhassa yazdığı aşk şiirleriyle tanınan Nazım Hikmet'in Münevver Andaç ile evliliğinden Mehmed Nazım dünyaya geldi. Fakat oğlu doğduktan üç ay sonra Nazım Hikmet Rusya'ya kaçtı.

🔶Nazım Hikmet, yaşamı boyunca öz oğlunun hasretiyle yanıp tutuştu. Baba ve oğul birlikte sayılı günler geçirmiş, Nazım oğluna olan hasretini sık sık şiirleriyle dile getirmişti.

"bir yandan cellatlar girdi araya,
bir yandan, oyun etti bana
bu mendebur yürek,
nasip olmayacak memed'im yavrum,
seni bir daha görmek.

biliyorum,

buğday başağı gibi delikanlı olacaksın,
ben de öyleydim gençliğimde,
kumral, ince, uzun..."

🔶"Memed'e Son Mektubumdur", Nazım Hikmet'in Mehmet'e özlemini en yoğun biçimde dile getirdiği şiirlerdendi. 1955'te Moskova'da yazılan şiir, ilk kez ilk kez 1956'da "Literaturnaya Moskva" (Edebiyat Moskova'sı) isimli derleme kitapta yayımlandı.

🔶 Nazım Hikmet'in oğlu Mehmet Nâzım ise medyadan uzak durmayı tercih etti, ne bir röportaj vermiş ne de fotoğrafının çekilip kullanılmasına izin vermişti.

  • 7
  • 10
BİR ÖMÜR SÜREN ÖLDÜRÜLEN BİR BABANIN ACISI
BİR ÖMÜR SÜREN ÖLDÜRÜLEN BİR BABANIN ACISI

🔶 Kürk Mantolu Madonna, İçimizdeki Şeytan, Kuyucaklı Yusuf gibi romanlarıyla geçmişten günümüze edebiyatımızın yapı taşlarından biri olan Sabahattin Ali de bir kız babasıydı.

🔶 16 Mayıs 1935'te Kadıköy Evlendirme Dairesi'nde evlenen Sabahattin Ali ve Aliye Hanım'ın 1937'de Filiz isimli bir çocuğu oldu.

(x)Babalar Günü'nü en iyi anlatan 14 film

🔶11 yaşında babasının öldürülmesiyle babasız kalan Prof. Dr. Filiz Ali, yaşadığı zorlu yılları ve babasına dair anılarını kaleme aldığı Yok Bi'şey, Acımadı Ki! isimli kitabı kaleme aldı.

(x) 🔎 Sabahattin Ali kimdir?

🔶Hangi şehre gitse orayı yalnızlığın başkenti olarak tanımlayan Cemal Süreya, 1967'de Yelken dergisinde çalışan Zuhal Tekkanat ile evlendi. Bu evlilikten Memo adını verdikleri bir çocuk dünyaya geldi. Şair, çok sevdiği ve çocukluğunda uzun süre kendisine bakan amcasının ismini oğluna verdi.

🔶Zuhal Tekkanat'ın ağır bir ameliyat geçirmesinden ötürü, Cemal Süreya bir müddet oğlu Memo'ya baktı. On üç gün boyunca hastanede kalan Zuhal Hanım'a her köşe başında mektuplar yazan Cemal Süreya, bu mektupları On Üç Günün Mektupları ismiyle kitaplaştırır. Bu mektuplarda eşi ve oğlu Memo Emrah'a olan sevgisini uzun uzadıya anlatır.

🔶Fakat ne yazık ki Cemal Süreya ve oğlu Memo'nun ilişkisi, ilerleyen yıllarda bozulmuştur.

(x) 🔎 Cemal Süreya kimdir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN