Arama

Edebiyat klasiklerinin başlıklarında saklanan hikâyeler

Tolstoy'un ünlü Savaş ve Barış'ını başka bir isimle düşünebiliyor musunuz? Ya da Faulkner'ın Ses ve Öfke'sini Alacakaranlık ismiyle… Edebi bir eseri yazmak kadar ona isim bulmak da güçtür. Bu ikilemin arasında kalan yazarlar eserlerine birden fazla isim vermiş ve klasikler arasında yer almalarını sağlayacak nokta atışı başlıklar bulmuşlardır. Sizler için bugün severek okuduğumuz ve pek çoğu artık klasikleşmiş olan eserlerin, isim konusunda başlarından geçen hikâyelerini derledik.

  • 1
  • 14
1984, GEORGE ORWELL
1984, GEORGE ORWELL

George Orwell'in 1949 yılında yayımlanan ve kısa sürede kült mertebesine erişmiş eseri 1984, 1949 yılında yayımlanır. George Orwell'ın yayımcısı, bu ünlü fantastik romana 'The Last Man in Europe' isminin verilmesine karşı çıkar. Bu ismin hiç ticari olmayacağını söyler ve '1984' ismini önerir. 1984 kitap özetine kısaca değinelim. Romanın dünyası üç ayrı rejimle yönetilmektedir: Okyanusya, Avrasya ve Doğu Asya... Sovyetler Birliği'ni andıran Okyanusya, düşünmeden itaat eden ve Büyük Birader adında birine bağlılıkları olan halkın yaşadığı devlettir. Toplumdaki tüm insanların hareketleri, düşünceleri ve davranışları izlenmektedir. Bir yeraltı örgütü olan muhalif özellikteki Kardeşlik ve bu örgütün lideri Goldstein, bu toplumun düşmanı olarak görülür. Romanın başkarakteri Winston'ın çeşitli olaylara dâhil olmasıyla roman, okuyucuların akıllarında birtakım soru işareti bırakacaktır: Büyük Birader ve Goldstein gerçekten yaşıyorlar mıdır?

Eser, her ne kadar Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünya adlı eseri ile birlikte distopik roman alanında en iyi bilinen kitaplar olsa da distopya türünün yaratıcısı Rus yazar Yevgeni Zamyatin'dir ve yazarın kitabı "Biz" (1920); 1984'ün, Cesur Yeni Dünya'nın ve Ursula K. Le Guin'in Mülksüzler adlı eserinin ilham kaynağıdır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 2
  • 14
GÜNEŞ DE DOĞAR, ERNEST HEMINGWAY
GÜNEŞ DE DOĞAR, ERNEST HEMINGWAY

Güneş de Doğar, Ernest Hemingway'in ilk, ancak en ünlü kitaplarından biridir. Roman çok büyük ilgi görmüş, sinemaya da aktarılmıştır. Hemingway, savaşı değişik boyutlarıyla ele alan bir yazardır. Bu romanda da olduğu gibi, savaşın insan üzerindeki etkisini, insandan neler alıp götürdüğünü bütün doğallığıyla yansıtan bir ustadır. Bu açıdan bakınca, Hemingway'in ününün ve yazdıklarının evrenselleşmesi şaşırtmaz insanı. Ernest Hemingway'in 1926 yılında yayımladığı romanı için ilk olarak düşündüğü isim 'Fiesta' idi, ama Hemingway'in yayımcısı Eski Ahit'ten geçen 'The Sun Also Rises' adını tavsiye etti.

Güneş de Doğar'daki kişiler, savaş sonrası değer yargıları yiten, değişen yaşamları üç aşağı beş yukarı birbirine benzeyen insanlardır. Romanın baş kişileriyse, bu çöküntüyü olanca derinliğiyle yaşarlar. Hemingway yaşamı, ister av, ister savaş alanında, isterse arenada, nerede olursa olsun düş kırıklıklarıyla dolu bir savaş gibi algılar. Yaşadıklarına gözlemlerini de katınca, herbiri ötekinden güzel, inandırıcı ve dünyanın dört bir yanındaki okuyucuya seslenen dev yapıtlar ortaya çıkarır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 3
  • 14
BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK, HARPER LEE
BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK, HARPER LEE

1960 yılında yayımlandığından bu yana bütün edebiyatseverlerin gönlünde özel bir yer edinen, Pulitzer ödüllü Bülbülü Öldürmek, Amerika'nın güneyinde yaşanan ırkçılığı ve eşitsizliği bir çocuk kahramanın, Scout Finch'in gözünden anlatıyor. 'To Kill a Mockingbird' romanının ilk adı 'Atticus'dı. Fakat kitabın yazarı Harper Lee, kitabın ismini sadece bir karaktere bağlamanın son derece sınırlandırıcı olduğunu düşünerek kitabın ismini değiştirir. Harper Lee, kullandığı yalın ama çarpıcı dil aracılığıyla adalet, özgürlük, eşitlik ve ayrımcılık gibi hâlâ güncel temaları, Scout'un büyüyüş öyküsüyle birlikte dokuyarak, iyilik ve kötülüğü hem bireysel hem de toplumsal düzeyde mercek altına alır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 4
  • 14
MADDE 22, AUTHOR JOSEPH HELLER
MADDE 22, AUTHOR JOSEPH HELLER

Yayınlandığı günden beri Amerikan edebiyatının köşe taşlarından biri olarak görülen Madde 22, tarihin de en çok ilgi gören, en sıradışı kitaplarından biri. Edebiyatta kara mizahın doruk noktası. İçinden çıkılmaz bir durumu anlatmak için kullanılan 'Catch 22' romanı için yazarı Author Joseph Heller 'Catch-11' adını düşündü ama o sıralarda 'Ocean's Eleven' filmi yeni yeni sinemalarda olduğundan kafa karıştırabileceğini düşündü. Sonunda 11'in iki katı olan 22 rakamında karar kıldı.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 5
  • 14
GURUR VE ÖNYARGI, JANE AUSTEN
GURUR VE ÖNYARGI, JANE AUSTEN

Ünlü kadın yazar Jane Austen, kitaba bu ismi koymadan önce düşündüğü son isim 'First Impressions' (İlk İntiba)'dı. 1775-1817 yılları arasında İngiltere'nin güneyindeki birçok yerleşim yerinde kısacık yaşamını sürdüren Jane Austen, çağının modern yazı dilinin öncülüğünü de yaparak 18. yüzyılın en güçlü yazarlarından birisi. "Pride and Prejudice"- (Gurur ve Önyargı / Aşk ve Gurur ) senaryoya uyarlanarak beyazperdeye de aktarılmıştır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN