Arama

Çağları aşan eser: Hayriyye

Bazı eserler çağlar aşarak milletin hafızasında yer edinir. Bunlardan biri de klasik şiirimizin usta kalemi Nabi'nin Hayriyye adlı nasihatnamesidir. Yazıldığı andan itibaren büyük beğeni gören eser, aradan asırlar geçse de değerini kaybetmeyip okuyucusuna yol gösterir. Peki, mütefekkir şair Nabi Hayriyye'yi nasıl yazdı?

  • 8
  • 16
ESERDE EN ÖNEM VERİLEN MESELE
ESERDE EN ÖNEM VERİLEN MESELE

📌Nabi, Hayriyye'de İslam'a göre ideal insanın vasıflarını belirtir. Eserde âleme ilahi nazarla bakılıp ibret alınması, yüce Allah'ın varlığı ve birliğini düşünülmesi öğütlenir.

📌 Nabi, insan için en önemli olan konunun İslam'ın emir ve yasaklarına göre hareket etmek olduğunu söyler. Bundan dolayı da oğluna namazı terk etmemesi, sünnetleri elinden geldiği kadar yerine getirmesi, gücü yeterse de hac ve zekat ibadetinin gereklerini yapmasını öğütler.

➡️ Bu ibadetlere Allah'ın ihtiyacı olmasa da kişinin kendi için yerine getirmesi gerektiğini belirtir. Namaza verdiği önem beyitlerde insanın bu ibadet esnasında yaptığı hareketlerin elif, dal ve mim harflerine benzetilmesi ve bu benzeyişten "âdem" kelimesi çıkarılmasıyla gösterilir. Onun için adeta insan olmanın ilk şartı namazdır.

Sen namâza idesin çünki kıyâm
Elif olursın eyâ mâh-ı tamâm

Râki' olsan görinür sûret-i dâl
Enbiyâ sırrıdur anla bu makâl

Sâcid olsan görinür halka-i mîm
Âdem olursun eyâ rûh-ı cesîm

Anla çünki sana keşf ola bu râz
Âdem olur mı iden terk-i namâz

  • 9
  • 16
OKUNMASINI TAVSİYE ETTİĞİ YAZARLAR
OKUNMASINI TAVSİYE ETTİĞİ YAZARLAR

📌Nabi, eserde sık sık ilimle meşgul olunması gerektiğini belirtir. Öyle ki ilmi, Allah'ın sıfatları arasında sayar. İnsanın değeri ilim öğrenme yeteneğine bağlıdır. Fakat felsefeden uzak durması gerektiğini, bunlar yerine nebilerin tarihini bilmesini Mevlânâ'nın Mesnevî'sini, İbn Arabî'nin de Fütûhât ve Füsûs'unu okumasını öğütler.

➡️ Eğer ki edebiyatla ilgilenecekse Nef'î, Bâkî, Tâlib, Sâ'ib, 'Örfî, Selîm, Feyz-i Hind, Nâzîrî, Kelîm, Şevket, Nizâmî, Husrev, Câmî, Enverî, Hâkânî, Sa'dî, Hâfız gibi önemli şahsiyetleri okumasını tavsiye eder.

  • 10
  • 16
NABİ’NİN OĞLUNA DUASI
NABİ’NİN OĞLUNA DUASI

📌Nabi, oğlunun nazarında okuyucularına işlerde acele edilmemesi, sabırlı olması gerektiğini öğütler. "Sabırlı insana düşmanı bile dost olur, kara gece sabır ile sabaha erişir." der.

Hayriye'de Nabi oğluna şöyle dua eder:

İtsün Allâh seni ber-hordâr
Tutasın 'ömr-i tabi'îde karâr

Allah seni mutlu etsin. Doğal ömür üzerinde karar kılasın.

Cem' ola hânene hayr ü bereket
Girmeye kîsene mâl-ı rişvet

Hayır ve bereket senin evinde toplansın. Kesene rüşvet malı girmesin.

Çog ola mâlun ile evlâdun
Arta evlâdun ile îrâdun

Malın ve evladın çok olsun. Evladın ile gelirin artsın.

Mazhar-ı mevhibe-i Hak olasın
Eyü evlâda muvaffak olasın

Hakk'ın ihsanına mazhar olasın. İyi evlada muvaffak olasın.

  • 11
  • 16
HAYRİYYE’DEN ALINTILAR
HAYRİYYE’DEN ALINTILAR

📚 Kimseye kötüleyip dedikodusunu yapma. Bunu yapmak akıllı kişiler için ayıptır. Dedikoduculuk ve başkasını kötülemenin lüzumu ve lezzeti yok. Üstelik günahı diğer suçlardan da fazladır. Bunları yaparsan dostların senden emin olamazlar ve adın anılmadıkça senden nefret ederler. Dedikodu ve başkasını kötülemek, onu yapan kişiyi de kötü andırır. Zaten bu tip kişilerin de nasibi de yoktur. Allah seni bu tür işlerden koruya. Temiz kalpli ve rahat canlı olasın!

  • 12
  • 16

📚 Kimseye sertlikle cevap verme, bilakis lütuf ve yücelikle hitap et. Kimsenin ayıbını yüzüne vurma; bir kişi ayıplı da olsa onun sözünü sonuna kadar dinle. Asla cahillikle suçlayıp da Allah'ın yarattığı bir insanı ayıplama. Aman ha! Kimseyi ayıbıyla ayıplama! Böyle bir şeyin sonucu ebedi bir tasa olur. Cefa ve sitem işini terk et. Aman ha! Kerem et de kötü bir iş olan kalp kırıcılığı yapma.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN