Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Eylül 21, 2022
Sakal bırakmanın faziletleri

Tarih boyunca peygamberlerin, evliya ve âlimlerin, filozof ve komutanların hep sakallı olduğunu biliyoruz.

Böylesine erkekler için yaygın olan sakalın da günü varmış. Meğer her yıl 3 Eylül günü, Dünya Sakal Günü olarak kutlanıyormuş. Bunu sosyal medyadan öğrenince bilimsel kaynaklardan ve sitelerden sakallı olmanın sağlık açısından ne gibi avantajları var, onu araştırdım ve derledim.

Sakal bakteri ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor: Sakallarda çok sayıda mikrop olsa da araştırmalar bunların büyük çoğunluğunun zararlı olmadığı, hatta birçoğunun faydalı bile olduğu gösteriyor. Sakalsızların yüzünde zararlı bakteri taşıma riski daha fazlaymış. Sakalların ayrıca havayı basit anlamda filtreleyerek boğazlarımızı koruduğu da düşünülüyor.
Ayrıca devamlı tıraş olmanın sebep olabileceği tahriş, bakteriyel enfeksiyonları artırabilir ve folliculitis denilen deride kızarıklık gibi sorunlar oluşturabilir.
Güneşten koruyor:
Sakal, güneş ışınlarından koruyarak ciltteki yaşlanma sürecini de yavaşlatıyor. Dahası, zararlı ultraviyole ışınlarından büyük ölçüde koruma sağlayarak cilt kanserini de önlediği belirtiliyor.
Bazı problemlerin üstünü örtüyor:
Erkeklerdeki yaşlılık belirtilerini kapatmakla kalmıyor, yaşlılık lekelerinden ve sivilcelerden de koruyor; çeşitli hastalık belirtilerini gizleyebiliyor ve küçük, zayıf görünümlü çeneleri olan erkeklere de avantaj sağlıyor. Soğuk havalarda sıcak tutmaları da en önemli pratik avantajlarından bir başkası. Böylelikle soğuk algınlığı ve öksürükten de koruma sağlar.
Sakal sayesinde cilt daha geç yaşlanıyor
:
Sakal sayesinde cildimiz daha nemli kalır ve soğuk havanın cilde temas etmesi engellenir. Bu da cildin uzun süre genç kalmasına sebep olur. Ayrıca sakallı cilde nemlendirici krem sürüldüğünde sakalsız cilde oranla daha fazla etkili olur.
Astım ve alerjiden korur:
Sakal yüzümüze polen ve tozun daha az gelmesini sağlar. Bu sayede astım ve alerji riski azalır. Sakal bir anlamda filtre görevi görür. Özellikle bıyık tam da bu görev içindir.
Erkeksi görünüm:
Sakal bırakanlar daha erkeksi, baskın, yırtıcı ve güçlü göründüğü biliniyor. Birçok erkek de sakal bırakınca kendilerini böyle hissediyorlar.
Rakiplerini korkutma: Yeniçerilerin sakal bırakmak zorunda olmalarının sebebi düşmana heybetli görünmeleriydi.
Olgun gösterme: Araştırmalar; sakallı erkeklerin daha olgun, daha yüksek statüye sahip ve daha güvenilir gösterdiğini ortaya koymuş.
Güven duygusu:
Yine çalışmalar kadınların sakallı erkekleri daha iyi babalık yapabileceklerini düşündüklerini gösteriyor. Özellikle güç gerektiren işlerde daha güven veriyorlar.

Peygamber Efendimizin sünneti olan sakal görüldüğü gibi bırakana pek çok avantaj sağlamaktadır.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN