Arama

  • Anasayfa
  • Sağlık
  • İbuprofen nedir? İbuprofen içeren ilaçlar hangileridir? İbuprofen corona virüsü etkileyen ilaç…

İbuprofen nedir? İbuprofen içeren ilaçlar hangileridir? İbuprofen corona virüsü etkileyen ilaç

Corona virüsü etkileyen ilaç olarak gündeme gelen ibuprofen nedir sorusu son günlerde pek çok kişi tarafından merak edilen bir konu. Corona virüsün etkilerini arttırdığı iddia edilen ibuprofen maddesinin yer aldığı ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar sık olarak kullanılıyor. Pek çok ülkede semptomları azaltmak için ibuprofen içeren ilaçlar yerine parasetamol içeren ilaçların kullanılması tavsiye ediliyor. Peki, ibuprofen nedir? İbuprofen ne işe yarar? İbuprofen içeren ilaçlar hangileridir? Corona virüs etkilerini kötüleştiren ilaç hangisi? İbuprofen ve parasetamol corona virüsü nasıl etkiliyor? Corona virüsü etkileyen ilaç…

İbuprofen nedir? İbuprofen içeren ilaçlar hangileridir? İbuprofen corona virüsü etkileyen ilaç…
Yayınlanma Tarihi: 18.3.2020 19:19:40 Güncelleme Tarihi: 20.03.2020 11:13

İBUPROFEN NEDİR?

İbuprofen, corona virüsün etkilerini kötüleştiren ilaç olarak son günlerde gündeme geldi. İbuprofen, steroid olmayan ağrı kesiciler grubunda yer alıyor.

Romatoid artrit, osteoartrit gibi hastalıkların tedavisinde ve grip semptomlarının hafifletilmesi için kullanılıyor.

İBUPROFEN NE İŞE YARAR?

İbuprofen, 1950'li yıllarda keşfedilen bir ilaçtır. İbuprofen, ağrı kesici özelliğinin yanı sıra ateş düşürücü ve yüksek dozlarda yangı giderici (anti-enflamatuar) özelliklere sahiptir.

Vücudumuzda hasar ve yaralanma gibi durumlarında salgılanan moleküller olan prostaglandinler ağrı, ödem, ateş ve yangıya neden olurlar. İbuprofen prostaglandinlerin üretimini engelleyerek vücutta ağrı, yangı ve ateşin oluşmasını engeller.

İBUPROFEN NE İÇİN KULLANILIYOR?

Corona virüsünün neden olduğu hastalık, standart gribe benzer belirtiler gösterdiği için COVID-19 olan insanlar baş ağrılarını azaltmak ya da ateşlerini düşürmek için içeriğinde ibuprofen bulunan ilaçlar kullanabiliyorlar.

Bununla birlikte Fransız doktorlar, COVID-19 tedavisinde ibuprofen içeren ilaçların kullanılmasının hastanın durumunu kötüleştirebileceğini belirtiyorlar.

İBUPROFEN YERİNE PARASETAMOL KULLANILMALI

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Véran corona virüsün etkilerini arttırdığını açıklayarak ibuprofen yerine parasetamol içeren ilaçların ateş düşürücü olarak kullanılmasını tavsiye etti.

Bu ilaçlar, corona virüsüyle enfekte olmuş vücudun doğal tepkisi olarak gelişen iltihap yaratıcı tepkiyi engellemeye çalışmıyor.

PARASETAMOL NE İŞE YARIYOR?

İltihabın ve ateşin engellenmesi, hastalığın şiddetinin maskelenmesine ve bağışıklık sistemimizin virüsle mücadeledeki kapasitesinin azalmasına neden olabilir.

Parasetamol aynı zamanda baş ağrısı gibi ağrıları da iltihap yaratma sürecini engellemeden azaltıyor. Bununla birlikte her tür ilaçta olduğu gibi parasetamolün de suistimal edilmemesi gerektiğinin altı çiziliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN