Arama

Zarafetiyle dillere destan Süslü Karakol'un hikayesi

Beşiktaş Ihlamur semtinde bulunan Aziziye Karakolu, 1866 tarihinde Sultan Abdülaziz tarafından yaptırıldı. Hizmet alanına rağmen mimarisi sebebiyle insanlara sıcak gelen bu yapı, dış cephesinde bezemelerinden ötürü halk arasında Süslü Karakol olarak adlandırıldı. Peki, Karakol'un çevresinde hangi yenilikçi Osmanlı padişahının yarışmalar sonucunda rekor kırarak diktirdiği kitabeli nişataşları yer alıyordu? Karakol, geçmişten günümüze hangi işlevlerde kullanılmış ve hangi alanlarda hizmet vermişti?

  • 3
  • 10
YARIŞMALAR SONUCU II. MAHMUT SEMTE KİTABELİ NİŞANTAŞLARI DİKTİRDİ
YARIŞMALAR SONUCU II. MAHMUT SEMTE KİTABELİ NİŞANTAŞLARI DİKTİRDİ

📌Daha sonraları II. Mahmud da kumandanlarıyla beraber yarışmalara katılmış, yarışmalar sonucunda rekorlar kırarak semte kitabeli nişantaşları diktirmiştti.

Nişan taşı dikme geleneği nedir?

Eskiden sultanın veya büyük bir zatın attığı okun düştüğü yere yahut vurduğu hedefin yerine dikilen değişik biçimde taşlardır, üzerlerinde atışın kimin tarafından yapıldığı ve tarihi yazılıdır.

📌II. Mahmud'tan sonra tahta geçen Abdülmecid buraya iki kasır yaptırıp çevreyi ağaçlandırarak yapılanma hareketini hızlandırdı. Teşvikiye Camii ve Yıldız Sarayı'nın inşasından sonra Yıldız Bulvarı ve Nişantaşı ekseni iyice popüler hale gelmiş ve yoğun yerleşim başlamıştı.

  • 5
  • 10
SULTAN ABDÜLAZİZ TARAFINDAN AZİZİYE KARAKOLU
SULTAN ABDÜLAZİZ TARAFINDAN AZİZİYE KARAKOLU

📌Bu arada III. Selim zamanında yaptırılan ahşap karakol ve köşk yetersiz olduğu gerekçeciyle yıktırılmış, yerine 1866'da Abdülaziz tarafından bugünkü Aziziye Karakolu inşa edilmişti. Karakol halk arasında, cephesindeki yoğun bezeme nedeniyle Süslü Karakol adını aldı.

Sultan Abdülaziz nasıl katledildi?

  • 6
  • 10
KARAKOL’UN MİMARİ ÖZELLİKLERİ
KARAKOL’UN MİMARİ ÖZELLİKLERİ

📌İki katlı yapının cephe tasarımında o dönemde moda olan neogotik üslup kullanılarak, sivri kemerli kapı ve pencerelerle donatılmıştır.

📌Köşelerde sütunların taşıdığı kulecikler ve pencereler arasında cepheyi üç bölüme ayıran, dışarıya taşkın kolonlarla yapı askeri mimarlığı andıran bir görünümdedir.

📌Yüksek bir platform üzerindeki iki katlı yapı özgün halini kaybetmeden önce dışarıdan kagir, içeriden ahşaptı. Zeminde koridor, kapı ve pencere çerçeveleri mermerli ve kapının iki yanında iki adet mermer sütun yer almaktaydı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN