Arama

Ürdün’de nereye gidilir? - 2

Ürdün, birbirinden kadim mimari yapıları, camileri, türbeleri, sokakları ve lezzetleriyle insanın tüm benliğinde iz bırakan bir ülke... Her bir köşesinde bütün geçmişinden izler taşıyan Ürdün, görülmeye ve keşfedilmeye layık bir yer... Geçen yazımızda Madaba ile başladığımız Ürdün serüvenimize bu yazımızda başkent Amman'daki Vasatu'l Beled ile devam ediyoruz.

Vasatu'l Beled ülkenin ortası anlamına gelmekte. Yani Amman'da ticaretin kalbinin attığı yer.

🔷 Burada koku, kıyafet, hediyelik eşyaların satıldığı dükkânların yanı sıra işlerinde oldukça iyi kahvaltılık ve akşam yemeği menüleri sunan birbirinden ünlü restoranlara ve taze meyve suyu ve kokteyli yapan içecek dükkânlarına rastlamak mümkün.

📌 Pandemi sürecinde Ürdün'e yolculuk

Öncelikle Vasatu'l Beled'e ulaşım ile alakalı kısa bir bilgi vermek istiyorum. Ürdün'de genel olarak toplu taşıt kullanma geleneği pek yaygın değil.

🔶 İnsanlar genel olarak kişisel araçları ile bir yerden diğer yere ulaşım sağlıyorlar. Ancak nadir de olsa ana noktalar arasında bazı otobüs hatları bulmak mümkün.

Vasatu'l Beled mevcut birçok otobüs hattının uğrak noktalarından birisi.

🔷 Bu sebeple Vasatu'l Beled'e gitmek isterseniz yerli halktan otobüslerin nereden ve saat kaçta geçtiğini öğrenebilir ya da en kısası ve garantisi önünüzden geçmekte olan bir taksiye atlayarak Vasatu'l Beled'e ulaşabilirsiniz.

📌Katar'da nereye gidilir? - 3

Vasatu'l Beled'e vardığınızda dikkatinizi çekecek ilk mimari yapı çarşının ortasında bulunan "Mescid-i Hüseyni" yani Hüseyni Cami'si. Mescid-i Hüseyni Amman'daki en eski mescittir. 1923 yılı, Ürdün kralı I. Abdullah zamanında yaptırılan bu mescit I. Abdullah'ın babası kral Hüseyin'e ithaf edilmiştir.

🔶 Hüseyni Camisi'nin inşa edildiği yerde Emevilere ait bir mescit olduğu ve Hüseyni Camisi'nin bu mescidin kalıntıları üzerine inşa edildiği iddia edilmektedir.

📌 Ürdün'de nereye gidilir? Madaba gezisi…

Geçen sene elim bir yangın vakasına maruz kalan mescit "Kral Divanı" gözetimi altında tadilata alınmış iç sahası ve minberi tadilat görmüştür. Caminin minberinin tadilatını tamamlayan kurul, Mescid-i Aksa'da çıkan yangından sonra orada ki minberi tamir eden ve 13 bin parça ahşabı ta'şik usuli yani yapıştırıcı ve çivi kullanmadan birbirine geçirme yöntemi ile yerleştiren kurul ile aynı kimselerdir.

🔷 Hüseyni Camisi'ndeki 3 bin parça ahşabın aynı klasik usul ile birbirine montajlandığı minber, görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

📌İstanbul'un yaşam kaynağı 3 doğal gölü

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN