Arama

Türkiye'nin nefes aldıran şehirleri

Küresel nüfusun yüzde 55'inin kentsel alanlarda yaşadığı ve bunun 2050 yılına kadar yüzde 68'e çıkacağı tahminler arasında. Birkaç istisna dışında şehirlerin daha büyük ve daha kalabalık olması bekleniyor. Sizler için 2018 verilerinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde, Türkiye'nin yaşanabilirlik açısından önemli 10 şehrini listeledik.

  • 3
  • 10
İZMİR; 62,39
İZMİR; 62,39

Latince adı Smyrna olan İzmir, Ege Bölgesi'nin ortasında ve İzmir Körfezi çevresinde yer alır. İzmir, Türkiye'nin en kalabalık üçüncü şehridir. İzmir'in nüfusu 2018 yılına göre 4.320.519'dir. Anadolu Yarımadası'nın batısında, Ege Bölgesi'nin ortasında yer alan ve İzmir Körfezi çevresinde bulunan şehir, her yıl İzmir Enternasyonal Fuarı'nı düzenleyen önemli bir fuar merkezi ve liman kentidir. İşsizlik ve enflasyon kentin hala en büyük sorunu olarak bilinir. Ege'nin önemli kenti İzmir, kişi başına düşen banka mevduatında Türkiye üçüncüsü. Kişi başına düşen hane elektriği tüketiminde ise ilk sırada yer alır. Yetişkin üniversite mezunu oranında da üçüncü olmasının yanı sıra deprem riskinde üçüncü, suç oranında dokuzuncu il olarak kayıtlara geçer.

İZMİR'DE GEZİLEBİLECEK YERLER

1901 yılında inşa edilen ve Konak meydanında yer alan İzmir Saat kulesi, İzmir Arkeoloji Müzesi ile Agora Harabeleri, meşhur ve güzel Kordon Boyu, Tarihi Asansör, Selçuk ilçesindeki Efes'in arkeolojik zenginliği ve Kadifekale.

İZMİR'DEN NE ALINIR?

Bergama el halısı, kuru incir, sakızlı kahve ve lokum, üzüm, İzmir lokması, tulum peyniri.

  • 4
  • 10
TEKİRDAĞ; 61,46
TEKİRDAĞ; 61,46

2014 yılından bu yana büyükşehir belediyeciliği ile yönetilen Tekirdağ'ın tarihi, Kalkolitik Çağ'a kadar uzanır. Tekirdağ, Türkiye'nin en kalabalık yirmi ikinci şehridir. 2018 itibarıyla 1.005.463 nüfusa sahiptir. Giderek gelişen ve ülkemizin en yaşanılası şehirlerinden biri olarak gösterilebilecek ilde 2008 yılında hizmete açılan Tekira Alışveriş Merkezi bulunur. Tekirdağ özellikle yaşanılabilirlik endeksinde önemli sırada. Kişi başına düşen konut sayısında Türkiye yedincisi. Tiyatro seyircisinin nüfusa oranında üçüncü sırada. Kişi başına düşen hane elektriği tüketiminde de yedinci. En önemli sorunu ise ilk ve ortaöğretimdeki öğretmen ve derslik açığı...

TEKİRDAĞ'DA GEZİLEBİLECEK YERLER

Rüstem Paşa Külliyesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Namık Kemal Evi, Rakoczi Müzesi, Eriklice Sahili.

TEKİRDAĞ'DAN NE ALINIR?

Karacakılavuz dokuması, üzüm pekmezi.

  • 5
  • 10
KOCAELİ; 59,98
KOCAELİ; 59,98

Kocaeli, Türkiye'nin en kalabalık onuncu ili; sanayi ve ticaret şehirlerinden biridir. İstanbul ve Bursa ilinden sonra Marmara Bölgesi'nin üçüncü en büyük ilidir. 1993 yılında büyükşehir unvanını alan, Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde bulunan Kocaeli, ülkenin sanayi sektöründe çok önemli bir konuma sahiptir. Kerfe ve Kefken plajları, mesire yerleri, doğal güzellikleri, tarihi eserleriyle de ilgi çeken şehir, özellikle yaz aylarında İstanbul'da yaşayanlar için güzel bir kaçış noktasıdır.

2018 itibarıyla 1.883.270 kişilik nüfusa sahiptir. Türkiye'nin sanayi başkenti, atık hizmetlerine erişim, konut kalitesi, ortalama kazanç bakımından iyi durumdadır. Devlet en çok vergiyi İstanbul'dan alsa da Kocaeli, kişi başına düşen vergide rekortmendir. Toplam mevduatın yüzde 1.2'si Kocaeli'ndedir.

GEZİLEBİLECEK YERLER:

İzmit Saat Kulesi, Gebze'deki Osman Hamdi Bey Müzesi, Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, Yeniköy Yazlık Ilıcası, Darıca Bayramoğlu Kuş Cenneti, Maşukiye, Mimar Sinan Köprüsü, Kartepe Kayak Merkezi.

NE ALINIR?

Yarımca kirazı, Hereke halısı, Kandıra bezi, İzmit simidi, Karamürsel sepeti, İzmit pişmaniyesi, Eşme ayvası, İhsaniye elması, Çene suyu, Yuvacık kaynak suyu.

  • 6
  • 10
ANTALYA; 59,1
ANTALYA; 59,1

Antalya, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık beşinci şehri. Antalya nüfusu 2018 yılına göre 2.426.356'dir. İlin yüzölçümü 20.177 km²'dir. İlde km²'ye 115 kişi düşmektedir. 19 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 910 mahalle bulunmaktadır. Akdeniz bölgesinin batısında ve Antalya Körfezi ile Batı Toroslar arasında yer alan Antalya, özellikle turizmin etkisiyle hızla nüfus alan ve gelişen, en güzel şehirlerimizden biridir. Şehir ismini, kurucusu sayılan Bergama Kralı II. Attalos'tan alır. Mavi bayraklı plajları, sevimli ilçeleri, doğal güzellikleriyle her zaman ilgi odaklarından olan şehir, tarihi buluntuları ve Antalya Müzesi ile de dikkat çeker.

Türkiye'nin turizm başkenti Antalya hem beş yıldızlı otellerinin alana ve nüfusa oranında hem de havayolu kullanım oranında birinci. Yetişkin başına düşen otomobil sayısında ise ikincidir. Fakat doktor açığı vardır. Kiraların en yüksek olduğu ikinci, suç oranının en yüksek olduğu beşinci ildir.

GEZİLEBİLECEK YERLER

13. yy'a ait bir Selçuklu eseri olan Yivli Minare, Roma İmparatorluğu döneminden kalan ve Üçkapılar diye de bilinen Hadrianus Kapısı, 1901 yılına ait Saat Kulesi, M.S. 2.yy'da yapıldığı tahmin edilen Hıdırlık Kulesi, meşhur Yat Limanı, Konyaaltı Sahili.

NE ALINIR?

Finike portakalı, bağaça, Arap kadayıfı, tirmis, serpme börek, Elmalı leblebisi, Turunç reçeli, Serik bıçağı, Döşemealtı halısı, Fığla bardağı, Su kabağı, bademli kaşığı, Gılamık dokuma.

  • 7
  • 10
YALOVA; 58,07
YALOVA; 58,07

Marmara Bölgesinde bulunan Yalova, 1995 yılında İstanbul'dan ayrılarak il statüsüne kavuştu. İlk yerleşim izlerinin M.Ö. 3000 yılına dek uzandığı, sağlık turizmiyle de ülkemizde önemli bir yeri olan Yalova'nın birbirinden güzel ilçeleri, özellikle İstanbullular için tam birer kaçış noktası niteliğine sahip.

Yalova, bugünkü idari bölünüşe göre merkez ilçeyle birlikte 6 ilçeden oluşmaktadır. İlçeler; Yalova Merkez, Altınova, Armutlu, Çınarcık, Çiftlikköy ve Termal'dir. 3 büyük kent dışında bugüne kadar "temel hizmetlere erişim" kategorisinde önemli sırada yer alır. Sinema seyircisinin nüfusa oranında ikincidir. Kişi başına düşen konut sayısında ise birincidir. Kişi başına düşen kamu harcamasında dördüncü sırada yer alır. Hava kalitesi açısından ise Türkiye yedincisidir. İşsizlik oranı en yüksek 10'uncu ildir.

GEZİLEBİLECEK YERLER

Yalova Termal ve Armutlu Kaplıcaları, ülkemizin en önemli kaplıcalarının başında geliyor. Çok uzun dönemlerden beri şifa özelliğiyle ziyaret edilen Termal ilçesi, günümüzde de aynı değerini koruyor.

Merkezden 17 km uzaklıktaki Çınarcık yaz aylarında turistlerin ilgisini çekiyor. Çiftlikköy de, sahilleri, kamp alanlarıyla tatilcilerin uğrak yeri. Marmara denizinin en temiz kıyılarını bulunduran Armutlu ise, merkezden yaklaşık 50 km uzaklıkta. Altınova çeşitli dönemlerden günümüze ulaşan tarihi eserleri ve güzel doğasıyla ziyaret edilesi bir başka ilçe.

Şehirde gezebileceğiniz tarihi eserlerden birkaçı: Termal Atatürk Köşkü, Kurşunlu Hamam, Yürüyen Köşk. Doğa severler için Sudüşen Şelalesi ve çevresi, zengin bitki ve yaban hayatı ile Dipsiz Göl, Delmece Yaylasına çıkarken görebileceğiniz Erikli Çifte Şelale, Arboretum (Canlı Ağaç Müzesi), Hasan Baba Piknik ve mesire yeri, Kent Ormanı gibi sayısız seçenek bulunuyor.

NE ALINIR?

Yalova sütlüsü, Çınarcık iğne oyası, gümüş takı, halı, kilim, sabun çiçek, çini, süs bitkisi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN