Arama

Seçimlere dair 15 ilginç bilgi

Yaşadığımız coğrafyada ilk seçimin hangi tarihte yapıldığını biliyor musunuz? Peki ya, ülkemizde pazar günü gerçekleştirilen seçimlerin diğer ülkelerde hangi gün yapıldığını? Veya Japonya'da lise mezunu olmayan bireylerin oy veremediğini? Dünyadan ve Türkiye'den seçimlere dair 15 ilginç bilgiyi sizler için derledik.

  • 2
  • 15
Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı ne zaman verildi?
Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı ne zaman verildi?

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından kadınlara ilk olarak 1930 yılında belediye seçimlerine katılma, ardından köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanındı.

5 Aralık 1934'te ise Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile beraber kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakları verildi.

  • 3
  • 15
Tarihte kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren ilk ülke
Tarihte kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren ilk ülke

Tarihte kadınlara seçme ve seçilme hakkı ilk olarak Yeni Zelanda'da 1893 yılında verildi. Onu 1900'lü yıllarda Avustralya, Finlandiya ve Norveç takip etti.

Danimarka, Kanada, Rusya, İngiltere ve Almanya'da kadınlar seçme ve seçilme hakkına 1910'lu yıllarda; İtalya, Fransa ve Japonya'da ise 1940'lı yıllarda kavuştular.

2000'li yıllarda Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde kadınlar seçme ve seçilme hakkına sahip olmuş; 2011 yılında ise Suudi Arabistan'da kadınlar bu hakka sahip olmuşlardı.

  • 4
  • 15
Dünyada seçimler hangi gün yapılıyor?
Dünyada seçimler hangi gün yapılıyor?

Ülkemizde olduğu gibi dünyanın pek çok ülkesinde de vatandaşlar oy kullanmaya pazar günü gidiyor. Ancak bu durum bazı ülkelerde farklılık gösteriyor.

ABD'de seçimler, salı günü; Kanada'da pazartesi; İngiltere'de Perşembe; Avustralya ve Yeni Zelanda'da ise cumartesi günü yapılıyor.

  • 5
  • 15
Oy verme süreci haftalarca sürebiliyor!
Oy verme süreci haftalarca sürebiliyor!

Seçim ve oy sayma süreci ülkemizde neredeyse bir günde tamamlansa da bazı ülkelerde bu durum söz konusu değil. Nüfusun yoğun olduğu ülkelerde seçimler bazen haftalarca sürebiliyor.

2014 yılında 800 milyon seçmenin oy verdiği Hindistan'da, oy verme süreci 5 hafta sürmüştü.

  • 6
  • 15
Seçimlerde oy kullanmamanın cezası nedir?
Seçimlerde oy kullanmamanın cezası nedir?

YSK Başkanı Sadi Güven'in yaptığı açıklamaya göre bu seçimlerde yurt içinde 57 milyon 78 bin 461 kişi oy kullanacak. Peki, seçimlerde oy kullanmamanın cezası olduğunu biliyor musunuz?

Bir vatandaşın, seçme hakkını kullanması zorunludur ve YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanır. Oy kullanmama cezasının miktarı henüz belli olmasa da 2017 yılı Referandum seçimlerinde belirlenen meblağ 22 liraydı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN