Arama

Sahurda tüketilmemesi gereken besinler🍯🍵🍞

Ramazan orucunun günlük hayatımıza kazandırdığı önemli güzelliklerden biri de sahura kalkmaktır. Sahura kalkmak, oruç tutmak için güç kazanmak olduğu gibi, bu yönüyle bir şükrün de edası niteliğindedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), sahur yemeğinin "mübarek bir yemek" olduğunu ifade eder ve sahura kalkılmasını tavsiye buyurur. Peki, sahurda tüketilmemesi gereken besinler nelerdir?

Genellikle kalsiyum ve protein ağılıklı yapılan kahvaltı kişilerin ertesi gün daha enerjik olmaları muhtemeldir. Aksi takdirde kişiler kendisini yorgun ve bitkin hissedecek gün de uzadıkça uzayacak.

  • 4
  • 18
TAZE SIKILMIŞ MEYVE SUYU
TAZE SIKILMIŞ MEYVE SUYU

Vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan meyveleri iftardan 1 saat sonra veya sahurda aşırıya kaçmadan tüketmek gerekir. Buna rağmen taze sıkılmış dahi olsa meyve suyundaki yüksek orandaki şekerden dolayı meyve suları yarardan çok zararlı olabilir. Meyve suyunda lif yoktur. Tam meyveden farklı olarak buradaki fruktoz "serbest şeker" olarak adlandırılır. Bal ve gıdalara katılan şeker de bu kategoridedir.

Çünkü meyve suyu içtiğinizde çok miktarda meyve şekeri hızlı bir şekilde kanınıza karışır hem de bu hızlı kan şekeri yükselmesinden dolayı çabuk acıkırsınız. Portakal, havuç ve elma suyu şeker içeriği yüksek içeceklerdendir.
Araştırmacılar, 100 bin kişiyle yapılan çalışmada sağlık verilerini incelediğinde, meyve suyu tüketimi ile tip 2 diyabet riski arasında bağlantı olduğunu söyledi.

Ramazan hakkında sıkça sorulan 20 soru

Sıvı ihtiyacını çayla karşılayanlar da olabilir. Ancak su içmek çay içmekten daha faydalı olacaktır ramazan ayında. İlla da çay içilecekse içilen çaylar açık ve şekersiz olmalıdır. Çünkü koyu olarak içilen çaylar uykuya geçişi zorlaştıracak ve ertesi gün kişinin uykusuzluk sebebiyle kendisini yorgun hissetmesine neden olacak

  • 6
  • 18
KAVUN, KARPUZ, ÜZÜM
KAVUN, KARPUZ, ÜZÜM

Meyveler içerdikleri vitamin, mineral, lifin yanında ciddi şekilde şeker içerir. Bu normalin üzerinde şekerin kana geçmesi çabuk acıkmayla sonuçlanır. Özellikle; kavun, karpuz, üzüm gibi şeker içeriği yüksek olan meyvelerden uzak durmanız oruçlu olduğunuz süre boyunca acıkmamanızı sağlayacaktır. Bu meyvelerden sahurda uzak durun.

16 kavram ışığında Ramazan

  • 7
  • 18
PİLAV
PİLAV

Beyaz pirinç içerisinde yüksek oranda nişasta barındırmasından dolayı yedikçe acıktıran besinler arasında yer almaktadır. İçerisinde yer alan yoğun nişastadan dolayı beyaz pirinç pilavı bir anda kan şekerinizin yükselmesine ya da bir anda kan şekerinizin düşmesine neden olabilir.

Gün içinde tok kalmak için sahurda pilav ve makarna tüketmek sahurda sıkça yapılan hatalardan biri. Sahurda yenilen ağır yemekler kalp hastalıkları için birinci derece risk. Ayrıca, sahurda yemek yedikten sonra en fazla yarım saat, 45 dakikadan sonra yatıldığı için sahurda hafif şeyler yenmeli.

İshak Danış ve Nüvit Candaner'in sesinden Kur'an-ı Kerim'den sure ve mealleri ayet ayet dinlemek için tıklayın...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN