Arama

Çağın en büyük teknolojik hastalığı FOMO nedir?

Yaygınlaşan internet kullanımıyla ortaya çıkan, çağın en büyük teknolojik hastalığı FOMO, gelişmeleri takip edememe kaygısı ve gündemi kaçırma korkusu olarak bilinir. 'Sanal uyuşturucu' olarak da tanımlanan bu rahatsızlıkta insanlar, her anlarında sosyal medyayı kontrol etme ihtiyacı duyar. Peki, Z kuşağında yaygın olarak görülen sosyal medyanın neden olduğu bu korku kontrol altına alınabilir mi?

  • 1
  • 12
ÇAĞIN YENİ BAĞIMLILIĞI
ÇAĞIN YENİ BAĞIMLILIĞI

Ortaya çıkış amacı bilgiye kolay, ucuz, hızlı ve güvenli ulaşmak ve iletişimi kolaylaştırmak olmasına rağmen internet, tahmin edilenden de hızlı yaygınlaşarak yeni bir bağımlılık türüne yol açtı.

Yaygınlaşan internet kullanımıyla sosyal medyada geçirilen zamanın da artması hayatımızı etkileyecek hastalık noktasına ulaştı.

Bilinmesi gereken teknoloji terimleri ile ilgili haberimizi okumak için tıklayın.

  • 2
  • 12
FOMO RAHATSIZLIĞI NEDİR?
FOMO RAHATSIZLIĞI NEDİR?

FOMO, "Fear of Missing Out" yani gelişmeleri takip edememe kaygısı, gelişmeleri ve gündemi kaçırma korkusu olarak bilinir.

Birey herhangi bir gelişmeyi takip etmemenin kendisi için bir eksiklik olduğunu düşünür. Yeniliği arama davranışları yüksek kişiler de gelişmeleri ve gündemi kaçırma korkusu oluşuyor.

Sosyal medyada arkadaşlarının durumlarından haberdar olma isteğine karşı koyamama ve durumları sürekli takip etme isteğinde olma halidir. Kişi gelişmeleri edemediğinde kendisini gergin ve kaygılı hissedebilir.

Çocuk ve ergenlerde internet bağımlılığının önlenmesiyle ilgili haberimizi okumak için tıklayın.

  • 3
  • 12
FOMO NASIL OLUŞUR?
FOMO NASIL OLUŞUR?

Prof. Dr. Nevzat Tarlan, FOMO'yu 'sanal uyuşturucu' olarak tanımlar. İnsanların internet ve sosyal medyada geçirdiği zamanın artmasıyla kullanıcılar, bu mecralardan uzaklaşmayı ve durmayı başaramıyor. Bu mecralardan artan zamanla beraber kişilerin haz tatminleri de azalıyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarlan, sanal ortamda bulunmaktan hoşnut olan kişilerin bu durumu beyindeki ödül-ceza sistemine kaydettiğini ve bu mecralardan uzaklaşıldığı zaman da temel ihtiyaçlarını almamış gibi hissedip huzursuz olduklarını söyler.

Sosyal medyanın oluşturduğu sanal kültürün bir parçası olmak isteyen kişilerin paylaştıkları içeriklerin beğenilmemesi, onları sürekli olarak kontrol etmeye ve bu durum neticesinde de davranış bozukluklarının meydana gelmesine neden oluyor.

Prof. Dr. Tarhan, son yıllardaki bilimsel çalışmalarda insanlarda yeniliği arama geninin keşfedildiğini anlatarak, şunları söyledi:

"Bu gene sahip kişiler FOMO konusunda daha da risk taşıyor. Bu gen, Türk milletinde de var. Örneğin Türkler yeni model telefonları ya da teknolojiyi satın almada dünyada ilk sırada yer alıyor. Biz, dünyada yeniliğe en çok ilgi duyan ve takip eden toplumlardan biriyiz. Bu durum bizim at üzerinde gelişen geçmişimizle ilgili. Gen havuzumuzda yenilik arayışı geni var. Özetle kişi tüm zamanında sosyal medya ile meşgulse günlük yaşam aktivitelerini, işini, eşini ya da çocuğunu aksatacak derecede sosyal medyayla ilgileniyorsa tedavi gerekir."

  • 5
  • 12
FOMO'NUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
FOMO’NUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kişi sürekli sosyal medyayı kontrol etme ihtiyacındadır. Kişi saçma olduğunu bilse de bu durumdan kendini alıkoyamaz.

Eksiklik duygusunu gidermek için sosyal medyayı sürekli kullanırlar. Bu duyguya tahammül edemez ve bir şeylerin eksik kaldığı zaman dünyanın sonu gelmiş gibi endişeye kapılırlar.

Boş kaldıkları zaman huzursuzluğa kapılır. Bu yüzden amacı da olmasa sosyal medyada vakit geçirirler.

Israrla ve nedensiz bir şekilde sosyal medyayı kontrol ederler. İçlerinden gelen dürtüye göre hareket ederek rahatlık hissederler.

Dijital detoksla ilgili haberimizi okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN