Arama

Boğaz’ın aşı boyalı 5 yalısı

İstanbul'da, Boğaziçi'nin masmavi sularında kırmızı renkleriyle göze çarpan aşı boyalı yalıların tarihini biliyor musunuz? Mısırlı Yusuf Ziya Paşa Yalısı'na neden "Perili Köşk" dendiğini, Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'nın bahçesinin neden meşhur olduğunu veya hangi yalının "Boğaz'daki Avrupalı" olarak anıldığını?

  • 2
  • 10
YALIDA SULTAN REŞAD’IN BİR HEDİYESİ BULUNUYOR
YALIDA SULTAN REŞAD’IN BİR HEDİYESİ BULUNUYOR

İçinde Sultan Reşad tarafından İsmail Hakkı Paşa'ya hediye edilmiş olan bir de duvar halısı bulunan Halet Çambel Yalısı, aynı zamanda Arnavutköy'ün talihsiz yalılarından biridir.

Önünden sahil yolu geçince yalı özelliğini kaybedip sahilhane olmuştur.

Yalı 1965 yılına kadar sütlü kahverengi iken, günümüzde aşıboyası rengindedir. O dönemde yalıyı tamir eden mimar ise merhum Turgut Cansever'dir.

  • 3
  • 10
MISIRLI YUSUF ZİYA PAŞA YALISI
MISIRLI YUSUF ZİYA PAŞA YALISI

Mısırlı Yusuf Ziya Paşa Yalısı ya da Perili Köşk olarak bilinen yalının sahibi Yusuf Ziya Paşa'ydı. Paşa, yalıyı Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa ile aralarında rekabete yorulabilecek bir nedenle, Hıdiv Kasrı'ndan büyük olmasını istediği için yedi katlı kulesiyle birlikte on katlı yaptırmıştı.

Döneminin önemli tüccarlarından biri olan Yusuf Ziya Paşa, gemileriyle İtalya'dan Osmanlı'ya ticaret yapıyordu. Rumelihisarı'ndaki bu köşkün inşasına 1910'lu yıllarda başlandı.

1914 yılında Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla inşaatı yapan ustalar askere alındı, çalışmalar yarım kaldı.

  • 4
  • 10
NEDEN ‘PERİLİ KÖŞK’ DİYE ANILIYOR?
NEDEN ‘PERİLİ KÖŞK’ DİYE ANILIYOR?

O esnada paşanın ticaret gemilerinden ikisi batınca, paşa maddi sıkıntıya düştü hatta iflasın eşiğine geldi. Bu sebeple tamamlanamayan ve boş kalan ikinci ve üçüncü katlar yüzünden bina çevrede "Perili Köşk" diye anılmaya başlandı. Daha sonra köşkün imarı, mimar ve ustalar değil, kalfalar tarafından tamamlandı.

Köşk hakkında öyle hikâyeler uyduruldu ki tadilat ve tamirat sırasında dahi işçiler çalışırken çok defa paşanın karısının hayaletini gördüklerini iddia ediyorlardı.

Yusuf Ziya Paşa bir süre sonra Mısır'da vefat etti. Vasiyeti gereği köşkün kulesinin en üst katındaki taşlar sökülerek Mısır'a götürüldü ve bu taşlardan paşaya mezar yapıldı.

  • 5
  • 10
YEDİ-SEKİZ HASAN PAŞA YALISI
YEDİ-SEKİZ HASAN PAŞA YALISI

Kanlıca'daki bu üç katlı ahşap yalı, yanındaki minik müştemilat binasıyla beraber Boğaz'ın gözde yalılarından biridir.

Osmanlı gülü adı verilen aşı boyalı yalının ilk sahibi Asaf Paşa olduğundan "Asaf Paşa Yalısı" ismiyle de anılır. Lakin daha ziyade "Yedi-Sekiz Hasan Paşa Yalısı" ismi meşhur olmuştur.

Sultan Abdülaziz döneminde, karakol kumandanı olan Hasan Paşa, aslen Çorumluydu. Sultan Abdülaziz hal edilince Çorum'a dönmek zorunda kaldı. II. Abdülhamid padişah olunca amcası Sultan Abdülaziz'e sadakati sebebiyle onu Beşiktaş Muhafızı vazifesiyle İstanbul'a çağırdı.

  • 6
  • 10
ÇIRAĞAN BASKINI’NDA ‘PAŞALIK’ UNVANI ALDI
ÇIRAĞAN BASKINI’NDA ‘PAŞALIK’ UNVANI ALDI

Abdülhamid'i tahttan indirmek isteyen Ali Suavi'nin önderliğinde gerçekleştirilen Çırağan Baskını sırasında bütün adamlarıyla sarayı basan Hasan Paşa, darbenin önlenmesinde başarılı oldu.

Sultan Abdülhamid, Hasan Efendi'yi ihtilali engellediği için paşalık unvanıyla taltif etti. Hasan Paşa'dan sonra yalı, torunu Vedia Hanım'a kaldı. 2009 yılında yalıyı bir işadamı satın aldı.

İçinde antika eşyaların da bulunduğu Yedi-Sekiz Hasan Paşa Yalısı, Boğaziçi klasik yalı mimarisine uygun tarzdadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN