Arama

Sultan Abdülhamid’in arşivinden Endülüs fotoğrafları

İspanya'da İslam hakimiyetindeki bölgenin adı olan Endülüs'te Müslümanlar, yüzlerce yıl hakimiyet kurdu. Avrupa'nın en önemli kültür merkezi olan bu yerde Müslüman hükümdarlar, birbirinden ihtişamlı yapılar inşa etti. İslam'ın yön verdiği en önemli medeniyetlerden biri olan Endülüs, bilime sağladığı büyük katkının yanında, eşsiz mimari eserleriyle sanata şekil verdi. Tanıma ve tespit amacıyla fotoğrafı kullanan II. Abdülhamid de arşivinde, dünya tarihini etkileyen bu uygarlığa ait fotoğraflara yer verdi. Sizler için Sultan Abdülhamid'in arşivinden Endülüs fotoğraflarını derledik.

İspanya'da Kurtuba şehrinde ezmine-i kadimeden kalmış olan bir kule

▶ Yaklaşık 5 bin kişilik ordusuyla Tarık bin Ziyad, İber Yarımadası'nın içlerine kadar ilerledi. Bu süreçte oradaki halk feodal beylerin ve kilisenin baskısı altında köleleştirilmişti.

Müslümanlar, buradaki köylüleri hürriyete kavuşturunca insanlar hızlı bir şekilde İslam'ı seçmeye başladı. Böylece İslamiyet İspanya'da çok hızlı bir şekilde yayıldı ve ortaya Endülüs medeniyeti çıktı.

Osmanlı'nın Endülüs'ün sürgün Müslümanlarına yardımı

İspanya'da Cordoba (Kurtuba)'da mescidin dahili ve büyük ibadet mahalli

▶ Avrupa'nın en önemli kültür merkezi olan bu yerde Müslüman hükümdarlar, birbirinden ihtişamlı yapılar inşa etti. Öyle ki buradaki pek çok ilim, fikir ve icat Avrupalı gezginler ile ticaret adamlarının aracılığı ile tanındı ve Rönesans'ın ortaya çıkmasına temel oldu.

Endülüs'te Granada Şehri'nde kain Elhamra Sarayı'ndaki cami-i şerifin manzara-i dahiliyesi ve mihrap mahalli

▶ Endülüs'teki eserlerde görülen sanat, her yanı saran süslemeleriyle İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. İnşa edilen saray, mescit, cami gibi birçok tarihi eserde bu mimari geleneğin en karakteristik özellikleri görülür.

Dünya tarihine yön veren Endülüs alimlerinin buluşları

Endülüs'te Granada Şehri'nde kain Elhamra Sarayı'ndaki cami-i şerif

▶ Endülüs'teki bu sanat eserlerini oluşturmak için Müslüman ve gayrimüslim mimarlar birlikte çalıştı, Doğu ve Batı'yı birleştirerek eşsiz eserler meydana getirdi. Kurtuba Ulucami, Tlemsen Camii, Merâkeş'te Kütübiye Camii, İşbîliye Ulucamii, Fez medreseleri bunlardan bazılarıdır.

Gırnata'da Endülüs Arap Emirlerinin Elhamra Sarayları'nda harem dairesi pabuçluğunun tezyinatı (daireye girmek için ayakkabıları çıkarılan mahaldir)

Elhamra Sarayı ise dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilir. İslam medeniyetinin ulaştığı en üst seviyeyi temsil eden yapılardan biri olan bu yapı, Binbir Gece Masalları'ndaki gerçeküstü saraylara benzetiliyor.

Dünyanın başka hiçbir yerinde Allah adını bu kadar çok zikreden sütun, kemer, kubbe, tavan, kapı ve duvara sahip saray bulunmaz.

Endülüslü Müslüman bilim insanları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN